Prinţul Radu negociază o „dudă“ de 100 milioane euro



CASA REGALĂ INTRĂ ÎN AFACERI CU GUVERNUL

Principele consort Radu Duda duce negocieri cu Guvernul liberal pentru a vinde contra sumei de 100 de milioane de euro drepturile Casei Regale asupra unor imobile şi terenuri aflate în litigiu, susţin surse apropiate fostului actor Duda. În speţă, este vorba despre castelele din Sinaia - Peleşul, Foişorul şi Pelişorul, care au mai constituit subiectul unui scandal mediatic, Guvernul, prin ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, dorind să le răscumpere cu suma de 30 de milioane de euro. Iată că, în ajun de alegeri, şi totodată în momentul în care se pune problema ca Duda să fie ejectat din postul său bine plătit de reprezentant special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare şi Dezvoltare Durabilă, acesta este pe cale să dea un nou mare „tun“ statului român, dar şi Casei Regale. Şi asta în complicitate cu Guvernul liberal aflat pe ultima sută de metri în fruntea bucatelor.

După ce Comisia juridică a Senatului a aprobat o iniţiativă legislativă privind încetarea finanţării reprezentantului special al Guvernului pe probleme de integrare, Principele Radu, acesta a considerat de cuviinţă să se răzbune. Trecând peste cuvântul Regelui Mihai, Duda vrea să mărească potul şi să jefuiască statul român de 100 de milioane de euro pentru răscumpărarea Castelelor Peleş, Foişor şi Pelişor. Iniţial, se căzuse de comun acord ca cele trei castele să fie vândute statului român cu 30 de milioane de euro, dar „afaceristul“ Duda vrea mai mult. El poartă în acest sens discuţii cu Guvernul liberal, în special cu ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, dar şi cu cel al Finanţelor, Varujan Vosganian. Problema răscumpărării de către statul român a domeniului Peleş nu este una nouă, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, susţinând cu nenumărate ocazii această posibilitate. Ba chiar au avut loc şi unele negocieri în urma cărora urma ca domeniul să fie răscumpărat cu suma de 30 milioane de euro.

„Radu Duda nu are nicio calitate“

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasilescu, susţine că Radu Duda nu are nicio calitate pentru a face o posibilă tranzacţie de acest gen. „Numai Regele Mihai I poate să-şi vândă proprietăţile, dar dacă ar vrea acest lucru mi-ar spune şi mie“, a declarat Adrian Vasilescu. El a recunoscut că Guvernul şi-a rezervat dreptul să răscumpere Castelele Peleş şi Pelişor. „Regele a promis ca aceste bunuri să revină în proprietatea României“, a spus avocatul Casei Regale, care a precizat că există o înţelegere prealabilă şi că suma propusă iniţial pentru cele două castele a fost de 30 de milioane de euro, „dar s-ar putea să fie chiar mai mult“. Totodată, Vasilescu a spus că Regele exclude ca vânzarea celor două imobile să se facă la „particulari, şmecheri sau mafioţi“. În opinia avocatului Casei Regale, tranzacţia ar trebui să se negocieze între Casa Regală şi o comisie a statului român formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi Ministerului Culturii. Cât despre celelalte proprietăţi deţinute de Casa Regală, Adrian Vasilescu spune că nu poate confirma că Regele vrea să-şi vândă toată averea.

Radu Duda - un afacerist veros

Principele consort Radu Duda nu este la prima afacere cu statul român. Apartamentul pe care l-a deţinut în Bucureşti, în Bulevardul Tineretului l-a vândut, în anul 2000, Serviciului Român de Informaţii, lucru de altfel confirmat la vremea respectivă de însuşi Duda. Mai mult, în calitatea sa de reprezentant special al Guvernului României, Duda a încasat numai în anul 2007 un salariu de aproape 47.000 de lei şi diurne pentru deplasări în sumă totală de 5.000 de euro, iar de la Ministerul Apărării a încasat „drepturi salariale“ de peste 10.000 de lei. Duda a menţionat în declaraţia de avere şi suma de 10.080 de lei (840 de lei lunar), reprezentând „drepturi salariale“ primite de la Ministerul Apărării. În plus, pentru a r e p r e z e n t a Casa Regală în 2007, Regele Mihai i-a oferit lui Duda, cu titlu de donaţie, 42.000 de lei. Soţia sa, Principesa M a r g a - reta, a p r i m i t p e n t r u a c e e a ş i activitate d u b l u l sumei alocate principelui - respectiv 84.000 de lei - suma, de asemenea, menţionată în declaraţia de avere. Printre men- ţiunile făcute în aceeaşi declaraţie se află suma de 3.200 de lei de la Editura Humanitas, reprezentâ nd drepturi de autor, achiziţionarea a şase tablouri în valoare totală de 5.800 de euro şi două conturi bancare care conţin suma de 125.000 de lei.

sursa: http://www.interesulpublic.ro/22-04-2008/Printul-Radu-negociaza-o-duda-de-100-milioane-euro.html

Un comentariu:

  1. 100 de milioane ?! Actorul acesta si cu clica regala nu mai au nici o limita ! Ce-ar fi sa ne lase in pace ! sa se duca de unde au venit ! In Elvetia este clima mai buna si occidentul mai occident !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.