Comunismul nu a disparut in Romania

"Stalin, Groza, Gheorghiu-Dej, Pauker, Vasinski, unde sunt ei acum?", se intreaba Regele, raspunzand tot el: "Eu sunt destul de norocos sa fiu aici"


Regele Mihai I considera, intr-un interviu aparut sambata in cotidianul american "New York Times", ca in Romania comunismul nu a disparut, ci doar dictatura, pentru faptul ca multi dintre cei care conduc sau au condus tara provin din vechiul regim si au aceleasi mentalitati. Cotidianul american creioneaza un profil al Regelui Mihai I, ultimul sef de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial aflat inca in viata
. "New York Times" subliniaza ca, desi este inca admirat de multi romani, politicienii si oamenii de afaceri care conduc acum tara nu sunt interesati de autoritatea morala a unui rege.

"Dupa 40 de ani in care am trecut prin ceea ce am trecut, avem o problema grea", sustine Regele Mihai in interviu, adaugand: "Stiti, ei spun ca acesta este sfarsitul comunismului in Romania. Ei bine, nu este chiar asa. Este sfarsitul dictaturii, dar anumite lucruri au ramas si sunt foarte greu de schimbat". Majestatea Sa insista ca "Multi dintre cei care au venit la guvernare sunt din trecut. Si-au schimbat culorile, dar au aceeasi mentalitate". Regele spune ca actuala coalitie de guvernamant a incercat sa invinga coruptia si favoritismele, care au afectat Romania dupa prabusirea comunismului, dar, in opinia sa, aceste eforturi au fost zadarnicite la niveluri inferioare ale birocratiei. Majestatea Sa admite ca toate aceste lucruri sunt "foarte, foarte greu de inteles" de catre lumea occidentala. "Obiceiurile bizantine s-au pastrat", mentioneaza Majestatea Sa.

"Viata mea a fost o lunga si loiala asteptare"

Intr-un amplu articol, care contine multe date din existenta sa, Regele, care a petrecut mai multe decenii in exil, recunoaste ca nu se simte pe de-a intregul acasa in Romania. "Partial, da. Dar cand te gandesti ce s-a intamplat", "asta nu poate sterge". "Stalin, Groza, Gheorghiu-Dej, Pauker, Vasinski, unde sunt ei acum?", se intreaba Regele, raspunzand tot el: "Eu sunt destul de norocos sa fiu aici". "New York Times" aminteste de faptul ca primele guverne post-comuniste au blocat revenirea in tara a Regelui, dar si faptul ca, in sfarsit, Parlamentul Romaniei i-a acordat Majestatii Sale o serie de drepturi acordate fostilor sefi de stat si i-au pus la dispozitie, pe durata vietii, Palatul Elisabeta.

In discursul rostit la Palatul Cotroceni, la dineul oferit de presedinte in ziua condamnarii oficiale a regimului comunist, Regele Mihai afirma: "Comunismul s-a nascut in Romania in acelasi an cu mine, in 1921. Faptul ca dumneavoastra ii condamnati astazi crimele ma face sa cred ca i-am supravietuit". Majestatea Sa marturisea, cu aceeasi ocazie: "Viata mea a fost o lunga si loiala asteptare. Asteptare ca Europa sa-si vina in fire, asteptare ca Romania sa se reintoarca la ea insasi. Rabdarea poate fi, uneori, o arma impotriva destinului istoric. Asteptarea si credinta. Iubirea si simtul datoriei".

http://rezultateliveitalia.blogspot.com/2009/02/comunismul-nu-disparut-in-romania.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.