Tãriceanu: Aş opta pentru monarhie la revizuirea Constituţiei

Liderul deputaţilor PNL, Cãlin Popescu Tãriceanu, a declarat cã ar opta pentru reintroducerea monarhiei ca regim constituţional, în contextul revizuirii Constituţiei în 2013, iar cea de-a doua opţiune pe care o sprijinã este republica parlamentarã.

Tãriceanu a apreciat, duminicã, într-o emisiune a postului Realitatea TV, cã în 2013 va trebui realizatã o revizuire a Constituţiei, care sã se bazeze pe un consens al celei mai mari pãrţi a Parlamentului.

El a fost întrebat pentru ce fel de regim statal ar opta în acest context.

"Eu aş opta pentru monarhie, pentru cã eu cred cã monarhia ne-ar aduce mari avantaje, în plan intern şi în plan extern, enorm de multe avantaje. În primul rând pentru cã în plan intern am avea în monarh o persoanã, o instituţie care nu are legãturi partinice cu cei de pe scena politicã, deci este detaşat. (...) Anul trecut, vãzându-l pe Regele Mihai în Parlament, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, nu a dat altceva decât impresia unui adevãrat om de stat", a susţinut Tãriceanu, completând cã acesta a ţinut "un discurs al problemelor reale ale României".

"A doua opţiune e o republicã parlamentarã", şi-a mai declarat preferinţa fostul premier.

De asemenea, liderul deputaţilor PNL a afirmat cã în 2013 revizuirea Constituţiei ar trebui sã se realizeze printr-un "consens" şi nu prin impunerea unei formule de cãtre majoritatea parlamentarã.

"Aceastã Constituţie trebuie fãcutã sã dureze, nu vreau sã ne trezim peste 8, 4 sau 12 ani cã venim cu alta", a mai spus Tãriceanu.

8 comentarii:

  1. Am fost si eu un martor al acelui interviu si trebuie sa apreciez maniera absolut fireasca in care a facut aceasta optiune pentru monarhie constitutionala, in sensul ca a raspuns numai atunci cand a fost intrebat.
    De altfel, sunt convins ca majoritatea liberalilor, ca si o mare parte din populatia Romaniei, sunt de acord cu aceasta optiune, mai ales ca s-a remarcat deja o mare diferenta dintre o monarhie si o republica, prin tot ce s-a intamplat in peste 20 de ani de la iesirea din comunism.
    Problema foarte grea este ca sunt interese interne coordonate din exterior, care lupta din rasputeri sa destrame aceasta optiune a Romaniei de a redeveni monarhie.
    Este chiar o atitudine absolut fireasca a Romaniei de a deveni Regatul Romaniei, obtinand cu aceasta revenire drepturile depline de a atrage eventual prin referendum teritoriul Basarabiei si in plus, sunt convins ca problema unei autonomii a unei parti din teritoriul Regatului ar deveni un nonsens.
    In final, daca vom trece de acest pas, s-ar vedea clar o schimbare a ceea ce este azi Romania si ne-am aseza, incet, dar sigur, in pozitia pe care o avem si o meritam in Europa si in lume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Revenirea la monarhie, la statutul de Regat, ar fi o revenire fireasca la cursul istoric intrerupt brutal de cizma sovietica. O revenire la adevaratele valori, la credinta, la o normalitate fireasca si la respectul cuvenit in plan extern. Un rege este crescut si educat sa conduca astfel incat sa nu-si faca de rusine numele si inaintasii, ceea ce nu se poate spune despre nici unul dintre cei pe care noi i-am putea alege ca presedinti pentru 5 sau 10 ani. Un rege va avea intotdeauna o raspundere raportata la scara istorica, nu la niste interese vremelnice si meschine. Va fi un garant real al stabilitatii pe termen lung si al unei echidistante politice de care un presedinte nu ar fi niciodata capabil. Traiasca MS Mihai de Romania!

    RăspundețiȘtergere
  3. ..Asteptam momentul asta de cand REGELE a fost obligat sa paraseasca tara....deci cand se va intampla minunea?......ne ajung 20 de ani de teste......

    RăspundețiȘtergere
  4. Atentie marita la PUBLICITATEA de pe pagina dumneavostra de web ! Se pot crea confuzii mari !
    E bine sa aparati o anumita coerenta in mesaj:
    "“Casa Regala a Romaniei... ... nu are cum sa fie indiferenta la drumul Rosiei Montana in viitor. Alaturi de Academia Romana, de Bisericile Ortodoxa si Catolica si de societatea civila, Familia noastra va sprijini, in orice fel posibil, salvgardarea si inflorirea virtutilor si valorilor Rosiei Montana, asa cum s-au daltuit ele timp de doua mii de ani”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cam greu sa faca asta, Horia. Blogspot este o platforma gratuita, pe care apar anunturi adwords sau ce mai sunt, platite la greu de rmgc. Astfel ca asemenea paradoxuri sunt posibile, si chiar intentionate de catre acestia din urma.

      Ștergere
  5. Ar opta... dar nu o face. Sa nu uitam ca PNL s-a aliat cu PSD

    RăspundețiȘtergere
  6. e greu sa trecem la monarhie pentru ca romanii nu-si cunosc istoria

    RăspundețiȘtergere
  7. Mieux plus tard que jamais!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.