Regele Mihai sub tencuiala
Una din cele mai mari biserici satesti din Romania se afla la Traisteni, pe Valea Doftanei. Monumentul arhitectural si religios de prim rang este inedit prin faptul ca aceasta veritiabila catedrala rurala este frecventata de multi ciobani si padurari, pastoriti de mai bine de 30 de ani de parintele Albu, care ii are pe toti cei trei feciori preoti.
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, are pictat (in pronaos, in dreapta intrarii) chipul regelui Mihai, fresca care in anii 1950 a fost astupata cu tencuiala, din ordinul regimului comunist. A fost singura biserica, cu exceptia catedralei mitropolitane din Iasi, care avea pictat chipul tanarului Rege Mihai. Parintele paroh Albu si-a asumat raspunderea, conform regulamentului canonic, de a restaura fresca ascunsa sub vopsea. Parintele a fost vizitat de militie, dar a reusit sa scape gratie faptului care nu sunt permise adaogiri sau stersaturi in vreo parte a unei picturi bisericesti.
In 1939 la biserica vine Dimitrie Gusti, care impreuna cu echipele regale culegeau folclor, adunau date si obiecte etnografice. Parintele de atunci a dus o casa cu mobilier complet la Muzeul Satului din Bucuresti. Traditia muzeala este continuata si azi. In locul unde se aseaza corul in timpul slujbelor exista un stand cu obiecte vechi ale lacasului.
Biserica este cinstita prin “Nunta bisericii”, traditie locala, unde intreaga comunitate se aduna la o nunta simbolica; petrece cu hora si mancare, darurile ramanand pentru necesitatile parohiei. Satul Traisteni, a carui denumire vine de la straitele ciobanesti ai primilor locuitori, 15 familii de oieri ardeleni prigoniti pe fond religios, are motive de mandrie pentru cusatoresele de servete pentru icoane si mesteri care ridica o casa in sapte zile, exact ca in Scriptura.
from: FunRomTour
Adaugă un comentariu