Regele Mihai I se judeca, din toamna,cu Antonie Iorgovan



Regele Mihai I se judeca, din toamna,cu Antonie Iorgovan
Procesul intentat de Casa de avocatura Antonie Iorgovan, prin care se cere anularea retrocedarii domeniului Peles, este contestat de Casa Regala, care numeste actiunea „neintemeiata“. Din septembrie, aceasta va fi parte in proces.

Regele Mihai I considera „neintemeiata“ actiunea pe care a demarat-o Casa de avocatura Antonie Iorgovan impotriva Ministerului Culturii si Cultelor si Guvernului. In luna aprilie, Iorgovan a anulat, in instanta, retrocedarea domeniului Peles catre Regele Mihai I, fiind blocat astfel procesul de rascumparare.

„Am depus cerere de interventie în dosar, pentru ca Antonie Iorgovan ataca decizia de restituire a domeniului Peles si ar fi trebuit sa-l cheme în instanta si pe Majestatea Sa, Regele Mihai I. Daca dumnealui nu ne-a chemat pe noi în instanta, am intervenit noi, pentru ca nu suntem de acord cu actiunea si dorim respingerea ei ca fiind neîntemeiata“, a declarat pentru Mediafax Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale. Cererea, care a fost acceptata, este depusa la dosar, iar in luna septembrie urmeaza sa aiba loc prima infatisare in acest proces, la care vor lua parte si reprezentanti ai Casei Regale.

Castelele Peles si Pelisor, împreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie, regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu. În aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilar, dupa ce la sfârsitul lunii februarie, RA-APPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.

Retrocedare cu peripetii

Pe 20 martie, Guvernul si Casa Regala au semnat Memorandumul de retrocedare a domeniului Peles, pe baza caruia Familia Regala a intrat oficial în posesia castelelor Peles si Pelisor si a altor bunuri aferente. Memorandumul a fost semnat de secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, si seful Casei Regale, Andrew Popper.
Casa de avocatura Antonie Iorgovan, care reprezinta interesele Asociatiei Revolutionarilor Decembrie ‘89, a depus pe 5 aprilie o plângere prealabila la MCC si Guvern, prin care a cerut suspendarea executarii a doua acte administrative, memorandumul semnat de Guvern pentru retrocedarea domeniului Peles si decizia MCC de restituire a domeniului Peles. Procesul se judeca la Curtea de Apel.
Ulterior, pe 30 mai, în acelasi dosar, Regele Mihai I a depus o cerere de interventie, solicitând instantei sa respinga actiunea lui Iorgovan.
Prin notificarea din 8 august 2001, Regele Mihai a solicitat restituirea urmatoarelor obiective: Castelul Peles (cladirea veche, constituita din aproximativ 100 camere), anexele Castelului Peles - aripa nou construita, compusa din parter, mezanin, etaj 1 si mansardele 1 si 2 (66 de camere), Castelul Pelisor, Casa Cavalerilor, Castelul Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica, ferma de vulpi argintii si „orice constructii existente pe acest domeniu“, inclusiv terenul de 60 de hectare aferent.

from: Gardianul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.