Regele Mihai: "Ne facem de risul lumii"

Intr-un interviu televizat difuzat ieri, Majestatea Sa si-a exprimat ingrijorarea fata de criza politica din Romania si a apreciat situatia ca fiind "o tiganie".

Regele Mihai a afirmat ieri, in emisiunea "Pro Vest", difuzata de Pro TV, ca este ingrijorat si intristat de evolutiile recente de pe scena politica romaneasca si a avertizat ca acestea risca sa afecteze imaginea externa a tarii. Regele Mihai si-a exprimat regretul fata de degradarea atmosferei politice intervenite dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. "Nu mai stiu ce sa cred. Pentru ca asta numai democratie nu este. Sa ma ierte cei care cred ca asta e democratie: ca pot sa urle, sa tipe, sa injure", a declarat Regele Mihai. El nu s-a ferit sa caracterizeze actuala stare de lucruri drept "tiganie" si a atras atentia ca Romania isi poate pierde reputatia de stat civilizat, la Bruxelles existind deja unele temeri legate de tensiunile de la Bucuresti.

Societatea civila trebuie sa ia atitudine

Regele Mihai a dezvaluit ca a avut intrevederi cu presedintele Basescu, dar si cu fostii sefi de stat Constantinescu si Iliescu, carora le-a marturisit aprehensiunea sa, subliniind insa ca discutiile au fost de ordin general, pozitia Casei Regale fiind echidistanta. In acest context, Regele Mihai a facut apel la implicarea societatii civile, care, in opinia sa, trebuie sa devina mai activa si sa ia atitudine. De asemenea, Regele Mihai a pledat pentru iesirea romanilor din pasivitate, indiferent de optiunile lor politice, sustinind ca daca oamenii si-ar deschide sufletul, politicienii ar putea deveni mai sensibili fata de adevaratele probleme ale tarii. "Trebuie sa existe o cinste in sufletul oamenilor. Ce-o sa creada cei din afara?", s-a intrebat Regele Mihai I.

O noua Constitutie

Pe 10 mai, de Ziua Regalitatii, fostul suveran a facut apel la adoptarea in Romania a unei Constitutii europene. "Acum, la inceput de drum institutional european si atlantic, natiunea romana are de indeplinit un pas istoric. Acest pas nu este unul politic, ci unul identitar si statal, care angajeaza viitorul tarii. In deplin respect pentru traditiile noastre si pentru democratie, Romania are nevoie sa-si daruiasca o Constitutie europeana, care sa dea un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor statului", a spus Regele Mihai I.



from: Jurnalul de Est

Niciun comentariu

Un produs Blogger.