Castelul Bran


Situat intr-un cadru natural feeric, la aproximativ 30 de km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, castelul Bran reprezinta unul dintre cele mai importante monumente nationale si totodata un ultim bastion al Evului Mediu , pastrat integral pâna in prezent.

Zeci de mii de turisti sunt atrasi in fiecare an atât de mareata cetate, de frumusetea peisajelor cât si de legendele si misterele privindul pe contele Dracula a carui prezenta pare inca vie in inima oraselului din jurul acesteia .

De altfel , povestile tesute in jurul acestui mit au la baza nu numai date istorice reale , dar si multe exagerari. Imaginatia unor scriitori ,incepând cu irlandezul Bram Stocker , dar si a multor scenaristi de film au dezvoltat subiectul cruzimii lui Vlad Tepes zis si Dracula (se pare dupa termenul românesc Draculea) , fiu al lui Vlad al II-lea Dracul ,domn al Tarii Românesti , transformând spatiul castelului intr-unul al terorii si al cosmarurilor bântuite de vampiri .

Istoria Branului este , insa , alta ,iar realitatea o vom dezvalui in cele ce urmeaza .

Imaginea castelului solitar , greu accesibil acelor vremuri , construit pe o stânca inalta de peste 60 de metri ,intre munti acoperiti multa vreme din an cu zapada , ne duce , intradevar , cu gândul la contele misterios si crud , intunecat si romantic care se retragea aici , departe de ochii lumii , pentru a-si savârsi atrocitatile .

In secolul al XIV-lea , cetatea facea parte dintr-un intins complex de cetati de hotar .Era o perioada in care in toate cele trei tari românesti se construiesc numeroase fortificatii cu rol defensivBranul este contemporan cu Cetatea de la Turnu Magurele , pe plan circular , Cetatea de la Giurgiu , pe plan neregulat ,ambele inaltate in timpul domniei lui Mircea cel Batrân , dar si Cetatea de la Talmaciu , din judetul Sibiu si numeroasele stabilimente din Transilvania si Banat , ridicate din ordinul casei regale maghiare .

Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta un act emis la 19 noiembrie 1377 de catre regele Ungariei , Ludovic I de Anjou , prin care locuitorilor brasoveni li se permite sa construiasca o cetate , “prin munca si cheltuiala lor proprie”.La rândul sau , regele ii scutea pe acestia de plata taxelor imperiale si le oferea subordonarea a 13 sate din Tara Bârsei fata de cetate .

Constructia este incheiata cinci ani mai târziu in 1382 , când conducerea acesteia este incredintata unui castelan cu atributii atât judecatoresti cât , mai ales , militare.Castelanul comanda o oaste permanenta formata , in mare parte , din arcasi si balestieri (balista era o straveche masina de razboi folosita la aruncarea de proiectile asupra dusmanilor) .

Intre anii 1419 - 1424 , Castelul Bran intra in proprietatea lui Sigismund , un alt rege ungar , aliat al lui Mircea cel Batrân in lupta impotriva turcilor .

Odata cu sfârsitul sec. al XV-lea , Branul trece in subordinea comitetului secuilor insarcinati cu apararea sud-estului Ardealului , pentru ca in timpul lui Iancu de Hunedoara sa intre sub conducerea voievodatului Transilvaniei. In aceasta perioada , apare si prima legatura dintre Vlad Tepes si cetate , acesta fiind insarcinat cu apararea trecatorii din apropiere .

Un fapt important il reprezinta absenta oricarui document istoric care sa ateste prezenta contelui Dracula in aceasta cetate.Se poate doar specula , ca in trecerea sa prin aceste locuri , Vlad Tepes ar fi vizitat fortificatia , dar este greu de crezut ca ar fi fost gazduit aici , cu atât mai mult cu cât destinatia acesteia era cu totul alta decât aceea de loc de popas pentru capetele incoronate .In plus , in imediata apropiere se aflau Brasovul si Rucarul care ar fi putut oferi conditii mult mai bune de cazare . Mitul care asociaza imaginea contelui sângeros cu cetatea Branului pare sa nu isi gaseasca un fundament real bazat pe date concrete .

Incepând cu sec. al XV-lea , brasovenii duc demersuri indelungate pentru a intra in stapânirea Branului .Vor reusi abia in 1498 , si , pentru multa vreme , acesta va ramâne in administrarea lor.Garnizoana cetatii va fi formata din 10-15 “paznici ai portii” si din 2 strajeri care supravegheau drumurile si imprejurimile , insuficient pentru a rezista unui atac direct asupra castelului .In cazul in care amenintarea devenea reala , castelanul chema “trabantii”, mercenari din Râsnov , impreuna cu comandantii lor de a caror hrana si plata se ocupau exclusiv.Veniturile cetatii veneau din taxe(aceasta indeplinind si rolul de vama ) , din prelucrarea lemnului si produselor obtinute de la turmele de oi , precum si din inchirierea pasunilor care se intindeau pâna in apropiere de Rucar .Cu timpul ,taranii vor fi obligati sa indeplineasca un serviciu militar.

Branul va deveni teatru de lupta in sec. al XVII-lea , in timpul razboiului dintre Austria si Turcia pentru stapânirea Transilvaniei.Desi aceasta intra sub dominatie austriaca incepând cu 1686 , cetatea ramâne in administratia Brasovului desi aici vor fi campate regimente austriece de graniceri care oficial trebuiau sa pazeasca granitele , dar care trebuiau sa si inabuse revoltele taranesti tot mai numeroase in urmatorii ani.

Odata cu mutarea vamii de la Bran si cu modernizarea armelor si a tacticilor de lupta , scade si gloria cetatii.

La 1 decembrie 1920 , Consiliul orasenesc al orasului Brasov incredinteaza castelul Reginei Maria , in semn de recunostinta fata de contributia acesteia in primul razboi mondial si fata de infaptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 .Intre anii 1920 - 1927 , cetatea este restaurata sub conducerea arhitectului Curtii Regale , Carol Liman , si transformat intr-o splendida resedinta de vara .Castelul Bran este inconjurat cu un parc care cuprinde alei pentru plimbari , terase pentru odihna , un lac , fântâni .Tot in aceasta perioada este construita Casa de ceai si Capela inimii Reginei Maria .

Castelul este lasat prin testament Principesei Ileana , in 1938 , in stapânirea careia va ramâne pâna la instaurarea regimului comunist in 1948 , an in care familia regala este alungata din tara .

Ajuns in proprietatea statului român , castelul este abandonat si chiar devastat in urmatorii ani .Dupa o amenajare partiala el va fi deschis , in 1956 , ca muzeu de istorie si arta feudala .

Proasta administrare a acestuia duc la o stare avansata de degradare care va obliga autoritatile sa il inchida si sa il supuna unui amplu program de restaurare din 1987 si pâna in 1993,moment din care castelul este transformat in muzeu de arta medievala (arme , mobilier si trofee de vânatoare).

Vechimea cetatii este subliniata si de etimologia numelui sau , Bran provenind din termenul slav “brana” , care insemna “poarta” , rol pe care aceasta la jucat de-a lungul anilor .Branul a avut si o denumire germana , “Torzburg” , cu referire la locul pe care a fost inaltat si care purta numele de “Tydricus”.Torzburg devine in limba maghiara “Torcs” sau “Terch” , care l-a randul ei va determina forma româneasca “Turciu” folosita pentru prima oara in 1413 de catre Mircea cel Batrân si care s-a pastrat doar in numele pârâului Turcu din apropiere.

Devenit un important punct de atractie al turismului românesc prin numarul mare de vizitatori pe care il atrage in fiecare an,castelul continua sa isi pastreze stralucirea de odinioara.Amintesc de aceasta , atât arhitectura care se remarca prin stilul gotic , cât si realizarile remarcabile ale mesterilor brasoveni din sec. al XIV-lea care se observa in imbinarea perfecta a constructiei in stânca uriasa , a fântânii de 57 de metri sapata in mijlocul cetatii in piatra dura a muntelui , a turnurilor de aparare construite din piatra masiva , a donjoanelor si a labirintului misterios format de camere si coridoare.

Legendele nu s-au oprit numai la figura emblematica a domnitorului Tepes , ci s-au extins si asupra castelului.Se vorbeste despre ascunzatorile subterane aflate in legatura cu fântâna , dar si de o grota imensa , aflata chiar sub castel , in care se pare ca erau aruncati cei loviti de mânia suveranului .Povestile de acest gen fac deliciul turistilor , in special cei straini care vin aici in numar foarte mare , mai ales , in timpul sarbatorii de Halloween.

Un alt punct de mare interes la Bran il reprezinta o anexa a cetatii , in care a fost decoperita inima Reginei Maria , aflata intr-o caseta de argint care fusese zidita intr-un intrând al zidului.

Imediata apropiere a masivului Piatra Craiului si a Muntilor Bucegi , traseele montane superbe si pârtiile de schi(ultima inaugurata chiar anul trecut), peisajele de o frumusete divina , dau Branului un aer aparte .

Natura salbatica a Carpatilor si istoria violenta a locurilor reprezinta o formula de succes , tentanta pentru orice turist.Un loc in care folclorul si traditiile sunt la fel de vii ca in trecut , in care mitul , misterul si legendele sunt dublate de frumusetea de basm a satelor din imprejurimi .

Acesta este cadrul in care Branul isi primeste turistii veniti din toate colturile lumii cu un singur scop , acela de a putea macar pentru o zi sa citeasca o cronica scrisa peste timp . O cronica sapata in piatra castelului , incrustata in lemnul copacilor si oglindita in apele pâraielor.



from: http://turism.optzile.com/?p=170

Niciun comentariu

Un produs Blogger.