Monarhie sau republica?


Casa Regala din Romania nu are o istorie prea lunga. Ea incepe in 1866 cu printul Carol I, devenit primul rege din istoria romanilor in 1881 si se termina trist cu abdicarea regelui Mihai I in 1947.
Revolutia din 1989 a readus insa in discutie problema formei de guvernamant din Romania. Monarhie sau republica? Dezbaterea n-a fost una constructiva, care sa duca la vreo solutie. Si nici rationala.
Imediat dupa revolutie cauza monarhiei a fost imbratisata mai ales de cei care isi mai aminteau de ea, dar si de cei care stiau mai multe despre beneficiile aduse Romaniei de prin cartile de istorie. Lor li s-au opus toti cei care se lasasera orbiti de efectele unei propagande care spunea ca regalitatea n-a adus decat prejudicii Romaniei. Si e depasita.
Disputele au ajuns pana la isterii. Regele care nu e lasat sa intre in tara pentru ca n-ar mai avea cetatenie romana, ca i-o luasera comunistii. De parca asta e un drept pe care poate sa ti-l ia cineva.Iliescu care face declaratii belicoase la adresa monahiei de pretutindeni in cunoscutul stil de aparatcik. Etichetele de dusmani ai poporului care se pun prin parti din presa vremii tuturor celor care se declara monarhisti. Manifestatii de simpatie si contramanifestatii. Liste de semnaturi care se strang in Piata Universitatii pentru rege. Ce se solicita? NImeni nu stie exact. Dar unii sunt de acord, iar altii impotriva.
Azi citesc un interviu in "Cotidianul" cu printul Nicolae, nepotul regelui Mihai. Si imi vine in minte intrebarea "Monarhie sau republica?" Eu as avea si argumente pro si contra pentru fiecare. Dar oare se mai merita o dezbatere?


from: http://mesaj-in-sticla.blogspot.com/2008/02/monarhie-sau-republica.html

2 comentarii:

  1. Procentele obtinute in ultimul sondaj de opinie demonstreaza ca acest subiect trebuie discutat.
    In primul rind este dreptul poporului roman sa hotarasca daca vor republica sau monarhie constitutionala.
    In al doilea rind cred ca dupa 18 de "republica" si democratie originala am cam ajuns in criza de solutii.
    Cine crede ca alegerile din acest an vor aduce o stabilitate politica se inseala.
    Vor urma inca 4,5 ani la fel ca ultimii 4 si asta in varianta fericita in care Basescu va fi re-ales. Cit despre partide ce sa mai vorbim. Inca de acum se gindesc la aliante.
    Romanii au nevoie de o solutie iar monarhia constitutionala reprezinta o astfel de solutie asa cum o demonstreaza statele UE .

    Danka,

    http://z15.invisionfree.com/Ping_Pong_Reloaded/index.php?act=idx

    RăspundețiȘtergere
  2. Monarhie in Romania..asta este dorinta mea...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.