Romania Monarhie Constitutionala?


Scriu articolul asta dupa ce, in ziarul Cotidianul (ed. on-line), am citit despre Printul Nicolae, nepotul Regelui Mihai si despre un scenariu in care Romania ar putea redeveni Monarhie Constitutionala. Dupa ce am terminat de citit m-am gandit...de ce nu? La urma urmei daca stam sa ne gandim Romania in secolul trecut a avut parte de 3 forme de guvernare: Monarhia Constitutionala, regim Comunist si Republica democratica. O scurta sinteza a unui manual de istorie arata fara indoiala, ca cea mai prospera perioada a Romaniei a fost aceea in care tara noastra a fost Monarhie. Normal apare intrebarea, oare asta ar fi solutia la criza prin care trece tara asta in ultimii 19 ani?Posibil, insa exista si sceptici care sustin ca in conditiile actuale asa ceva ar fi imposibil.Poate in urmatorii 20-30 de ani. In momentul de fata suntem o natiune "disperata" un simplu pion in jocul marilor puteri; situatia asta ar fi perfect caracterizata de o zicala "altii canta si noi dansam". Nu sunt un monarhist convins si as fi naiv sa cred ca asta ar fi singura solutie pt. Romania, dar pe oricine as intreba de situatia actuala a scumpei noastre patrii va raspunde scarbit ca e sub orice critica. Lansez astfel o intrebare catre toti cei care vor citi acest articol: credeti ca Monarhia Constitutionala este o solutie pentru Romania?

from: http://razvanmanciu.blogspot.com/2008/03/romania-monarhie-constitutionala.html

27 de comentarii:

  1. OANCEA VIVIAN-ONESTI
    MONARHIA CONSTITUTIONALA ESTE SINGURA SOLUTIE REALA PENTRU ROMANIA.ROMANII,NAPASTUITI SI CONDUSI DE FANARIOTII ACTUALI AR AVEA SINGURA SANSA SA VADA SI SA SIMTA ADEVARATA DEMOCRATIE.SUNT GATA ORICAND SA PARTICIP PENTRU REALIZAREA ACESTUI DEZIDERAT.

    RăspundețiȘtergere
  2. In contextul politic actual, tind sa cred ca este aproape imposibila transformarea formei de guvernamant. Status-quo - ul actual a prins radacini adanci. Daca nu pentru cetateanul de rand pentru o anumita clasa sociala care cu siguranta orice transformare dde aceasta natura ar strica socoteli. Oricum, cred ca monarhia ar fi o solutie pentru stabilitate si echidistanta. Multe ar mai trebui spuse dar nu avem timp. Ca sa inchid in tematica articolului : Nihil sine Deo

    RăspundețiȘtergere
  3. da...chiar sunt pentru si trebuie facut ceva in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca in 1989 eram prea mica sa inteleg ce se intampla sau sa contez intr-un fel, acum as vrea sa fac ceva, vreau ca Romania sa fie monarhie constitutionala.

    RăspundețiȘtergere
  5. e cea mai mare prostie in clipa de fata. e o manarie a pnl si a masoneriei pentru ca nu stiu cum sa mai scape de basescu, care nu e asa usor de controlat precum altii.

    in al doilea rand e aproape imposibil. regele mihai nu are un fiu, singurul care ar putea fi succesor este nepotul din partea fiicei lui, elizabeta

    RăspundețiȘtergere
  6. Monarhie....cand? e imposibil, regimul actual de guvernare e asemanator "cosa nostra" cu toti sunt niste mafioti si nu vor permite reintoarcerea altei forme de conducere...doar kalasnikov-ul mai poate sa ii faca sa renunte...baaaaaaaaaaaaaaaaa


    oricine sa vina numai sa scapam de golanii astia: basescu pdl pnl psd unguri

    RăspundețiȘtergere
  7. pro monarhie constitutionala

    RăspundețiȘtergere
  8. Intr-o monarhie constitutionala parlamentul va avea o putere mai mare decat are acum, va alege primul ministru etc.Practic se reduce dreptul cetatenilor de a alege conducatorul statului avand doar posibilitatea de a alege parlamentarii propusi de partide (ca si acum) iar denumirea tarii se schimba.Rolul monarhului este limitat constitutional practic are un rol pur decorativ a se vedea Marea Britanie.Nu stiu daca monarhia e o solutie ideala pentru tara noastra.Parlamentarii probabil vor fi promovati ca si acum in functie de avere si nu pe studii sau comeptente.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred cu toata convingerea ca este o soluti buna, poate chiar singura pentru a putea depasi aceste momente extrem de dificile in viata si mai ales spiritualitatea acestei natii. Desi foarte multe persoane se manifesta pozitiv pentru o asemenea varianta, totusi la nivelul societatii civile, ca sa nu mai vorbim de clasa politica, discutiile pe aceasta tema sunt practic inexistente. De ce?

    RăspundețiȘtergere
  10. Si cum ne putem mobiliza sa schimbam Constitutia Romaniei???

    RăspundețiȘtergere
  11. Monarhia Constitutionala ar putea fi o solutie dar trebuie mediatizata idea pentru a porni o miscare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Triasca Basescu! Nu? Nimeni?
    Traiasca Regele! Mai bine, nu?

    RăspundețiȘtergere
  13. "Intr-o monarhie constitutionala parlamentul va avea o putere mai mare decat are acum"
    Nu confunda ce se afla in Marea Britanie la noi regele a avut o importanta mult mai mare <>
    asta conform constitutiei din 1866 considerata cea mai buna si moderna constitutie cred ca in ziua de azi ar inca buna cu mici modificari conform timpului nostru

    RăspundețiȘtergere
  14. Regele era seful armatei, avea dreptul sa bata moneda, regele numea guvernul si era investit cu dreptul de initiativa legislativa si de veto ( putea sa refuze sanctiunea si deci aplicarea legilor votate de corpurile legiutoare si sa hotarasca dezvoltarea lor). In Constitutie se prevedea obligativitatea contrasemnarii actelor principelui de catre ministrii de resort.

    RăspundețiȘtergere
  15. Categoric, monarhia este solutia.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu pot sa cred ca voi va doriti monarhie constitutionala... :|
    Dati timpul inapoi cam prin '44; ce a facut regele? a tradat toata romania si aliatii sai intorcand armele!
    Eu nu sunt pro nici Basescu nici pro monarhie!
    Singurele optiuni pentru readucerea gloriei Romaniei de altadata sunt dictaturile militare.
    Daca adoptam regimul monarhiei constitutionale nu se va schimba nimic( doar ca in locul lui Basescu, se va pune nepotul "regelui" Mihai prin care vene curge aceeasi slabiciune si tradare).

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnule ,,Anonim,, cred că nu conştientizaţi că dacă Regele Mihai nu întorcea armele în 1944 împotriva nemţilor, ţara noastră ar fi fost complet ocupată de sovietici. Gestul regelui Mihai de la 23 august 1944 nu numai că a salvat România de la o distrugere iminenta, ci a dezechilibrat raportul de forţe pe plan mondial, scurtând astfel cu mult cel de-al II-lea război mondial. Urmările pozitive ale acestui fapt sunt de necontestat şi sunt recunoscute pe plan mondial. Asa că terminaţi cu minciunile astea sfruntate şi încheiaţi cu intoxicările pe care le faceti. Hotărârea Regelui Mihai, (şi asta o spune toată lumea) a fost cea mai bună decizie care putea fi luata. N-ai cum să şti un minim de istorie elementară şi să afirmi că gestul Regelui MIhai a fost unul de trădare, când defapt a fost o hotărâre care a salvat mii de vieţi.
    Domnule ,,Anonim,, fără supărare, dar ori nu stiţi pic de istorie, ori sunteţi rău intenţionat, ori sunteţi prost. Cum poţi să afirmi că cea mai importantă şi sănătoasă decizie luată în cel de-al II-lea Război mondial este un gest de trădare...

    RăspundețiȘtergere
  18. monarhia nu este o solutie, insa este mult mai bine decat cu sistemul actual. dispare presedintele, prim ministru numit de rege samd

    RăspundețiȘtergere
  19. Toti vrem monarhie. Ce ne impiedica sa o declaram. Organizam o mare Adunare Populara si ne croim propria soarta. Declaram ROMANIA - REGAT si am rezolvat problema. Orice tergiversare este impotriva prosperitatii Romaniei. Jefuitorii nu mai trebuie lasati sa distruga ce a mai ramas din Romania!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. da.. si eu sunt de acord ca monarhia este cea mai buna solutie.
    dar mi-e frica de noi, ca nu o meritam si ne putem ridica oricand si striga jos regele, mi-e frica de noi ca suntem carcotasi, nu mai avem valori si o putem denigra, si multe altele..

    RăspundețiȘtergere
  21. E singura si unica solutie !
    Traiasca Regele!

    RăspundețiȘtergere
  22. Monarhie sau monarhie constitutionala!
    Daca nu se va ajunge in curand la anarhie, am ramas stupefiata sa vad ce se intampla cu tara noastra, care de exemplu de ar avea drumuri practicabile ar putea trai numai de pe urma turismului, care nu ar avea nevoie de importuri de alimente mai ales cereale, lapte cum se poate asa ceva... simplu nu isi iubesc tara.

    TRAIASCA REGELE!

    RăspundețiȘtergere
  23. Daca traia MARESALUL ANTONESCU... poate, poate, acesta l-ar fi impus pe rege pentru a doua oara !!!!
    Dar.....
    Oricum ...Respect pentru memoria EROULUI NEAMULUI ROMANESC: MARESALUL ION ANTONESCU !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. MONARHIA SALVEAZA ROMANIA.Dar trebuie sa facem ceva in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  25. MARINEL 10noiembrie2011,18.15 DA singura solutie in aceste vremuri grele. As dorii ca cineva sa aiba curajul si decenta sa organizeze un referendum national pe aceasta tema! TRAIASCA REGELE !!!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.