Şansa monarhiei constituţionale [Editorial]

Casa Regală, deşi în ultimii ani nu a ascuns că îşi doreşte o revenire la situaţia de odinioară, nu a mizat pe susţinerea partidelor politice încercând să creeze în jurul ei o mişcare de susţinere civică.

Teodor Paleologu, un politician prea inteligent ca să se identifice, fără rest, cu un singur partid şi, prin urmare, mereu disident fie şi într-un chip spiritual şi inofensiv, a spus că va susţine monarhia constituţională şi că va pleda pentru acest punct de vedere în faţa propriului grup politic. Declaraţia aceasta pare ea însăşi o disidenţă din specia gratuităţilor, căci nu este legată de un scop politic anume. E puţin plauzibil ca vechi militanţi FSN din perioada în care Regele era expulzat să propună la dezbaterea Constituţiei, restaurarea monarhiei. Nu este de aşteptat nici ca alţii mai tineri şi care nu au suferit îndoctrinarea şcolii comuniste să treacă la monarhie după ce au rostit despre familia regală cuvinte atât de lipsite de politeţe ca Mihai Neamţu lider al Noii Republici. Din nefericire pentru viitorul României, tinerii care au irupt impetuos în politică duc lipsă de respect faţă de trecut şi mai ales faţă de acei oameni şi acele evenimente care au păstrat ţara în rândul ţărilor civilizate. Aşadar pledoaria lui Teodor Paleologu pentru monarhia constituţională în faţa grupurilor ARD este dinainte lipsită de orice şansă.

Nu există probabil mai mulţi monarhişti nici în rândurile majorităţii cu toate că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ar vota în favoarea monarhiei constituţionale, iar liderul PNL, Crin Antonescu, a spus şi el că ar susţine această variantă „dacă ar fi posibilă”. Reverenţa pe care liderul PC Dan Voiculescu a părut să o arate Casei Regale a părut să fie mai mult o formă de anti-prezidenţialism, o cale de a câştiga mai multă distincţie în lupta împotriva preşedintelui Băsescu. Aşa cum se vede aşadar nu există legături între Casa Regală şi partidele politice, ceea ce face ca proiectul restaurării să pară suspendat într-o gratuitate estetizantă. Destui se declară monarhişti cu scopul de a atrage asupra lor câte ceva din eleganţa şi nobleţea pe care o presupune regalitatea, dar nu ar fi probabil dispuşi să rişte prea mult în favoarea acestui proiect. Cei câţiva regalişti militanţi şi care au lansat în preajma Crăciunului un apel pentru restaurarea monarhiei, nu au posibilitatea de a declanşa un veritabil curent de opinie publică, mai ales în circumstanţa în care principalele canale media sunt controlate de cercuri indiferente sau chiar ostile.

Casa Regală, deşi în ultimii ani nu a ascuns că îşi doreşte o revenire la situaţia de odinioară, nu a mizat însă nici ea pe susţinerea partidelor politice. Dimpotrivă a părut, mai degrabă, să se opună acestora cu un discurs „alternativ, încercând pesemne să creeze în jurul ei o mişcare civică. Aici însă ar putea fi găsită o eroare de strategie, căci în România nu a existat niciodată o mişcare civică de mare amploare. Încercări de a mobiliza acea parte a societăţii care nu este legată de forme mai precise de organizare (partide sau sindicate) au mai existat, dar au eşuat. „Nu suntem partide!” scandau unii dintre participanţii la manifestaţia din Piaţa Universtăţii din 1990, dar cu toate acestea ei aveau intenţia clară de a vota cu PNL sau cu PNŢCD, ceea ce făcea ca disocierea lor să fie şi inutilă şi contraproductivă. „Alianţa Civică” s-a scindat şi a creat „Partidul Alianţei Civice”, care s-a topit apoi în celelalte partide.

Ideea de a mobiliza societatea împotriva partidelor existente a fost de multe ori formulată şi, paradoxal, ea a stat chiar la baza apariţiei unor partide noi, aşa cum este Noua Republică, creată ca alternativă la sistemul actual, dar eşuată într-o alianţă cu sistemul.

Casa Regală se găseşte aşadar într-o stuaţie imposibilă: ea îşi construieşte argumentele pornind de la insatisfacţia generală a societăţii faţă de partide şi, prin urmare, nu poate solicita susţinerea directă a acestora, dar pe de altă parte, fără partide, riscă să rămână într-o eternă izolare.

Horaţiu Pepine / Deutsche Welle

24 de comentarii:

  1. Desi in articol s-ar sugera ca cei tineri nu sunt interesati de monarhie si dau dovada de lipsa de respect la adresa monarhiei si a familiei regale, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Doresc si dorim din tot sufletul ca monarhia sa fie restaurata si ca Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei si descendentii acestuia sa revina la conducerea tarii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Monarhia poate ar fi o solutie, dar numai daca va avea un "proiect national",capabil sa cuprinda si sa propuna solutii fezabie, multitudinii de neajunsuri politice, economice si sociale, acumulate de societatea (economica) romaneasca, in ultimii 23 de ani.
    Incapacitatea programatica de a construi proiecte de reconstructie economica si sociala nationala, care face ca partidele noi sa esueze si dispara, iar cele clasice sa taie salarii si drepturi sociale - fie sa faca din impozitare "politica sociala" - se regaseste si la "consultantii" Casei Regale.
    In concluzie, Regalitatea, desi are merite istorice - morale si economice incontestabile - nu poate reveni la rolul sau antebelic, fara o viziune si un proiect national de schimbare,care sa fie inteles, insusit si urmat de intreaga suflare romaneasca.
    Caliman Eugen - analist de provincie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Articolul este destul de corect scris si pe aceasta tema se poate discuta fara sfarsit. Ideea ca tinerii nu ar fi simpatizanti ai monarhiei constitutionale cred ca nu este sustinuta cu date certe, mai ales daca luam de buna parerea unui asa zis lider tanar ca Mihai Neamtu, cu 7,6% incredere (pe ultimul loc dintre cei cunoscuti).
    Monarhia romana este puternica prin istoria sa intrerupta la 30 decembrie 1947 si prin mormintele regilor Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria de la Curtea de Arges, alaturi de Neagoe Basarab si Doamna Despina, sau Radu de la Afumati.
    Este simplu. Continuitatea istoriei poporului roman va fi realizata si prin revenirea la Monarhie Constitutionala.
    Ca sunt unii dintre romani care nu stiu cine este azi primul ministru, ori presedinte, este o problema reala, dar minora comparativ cu cealalta parte a populatiei care mai stie cate ceva despre istoria trecuta si prezenta a romanilor. Totul este ca elitele si populatia valida psihic si cultural sa aiba curaj si convingere.
    In rest, totul va decurge firesc.
    Regatul Romaniei va deveni al 11-lea stat monarhic alaturi de Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania si Suedia, principatele Liechtenstein si Monaco si Marele Ducat al Luxembourg-ului.
    Din articol rezulta ca: "Destui se declară monarhişti cu scopul de a atrage asupra lor câte ceva din eleganţa şi nobleţea pe care o presupune regalitatea,....."
    Eu cred ca este un argument suficient de puternic.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Regatul Romaniei va deveni al 11-lea stat monarhic alaturi de Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania si Suedia, principatele Liechtenstein si Monaco si Marele Ducat al Luxembourg-ului."

    Ce bine suna acest text.....cel mai bun lucru care se poate intampla in politica precara a ultimilor 23 de ani ar fi sa revenim la Monarhie Constitutionala, poate asa s-ar repara marea greseala istorica care a avut loc la 30 dec 1947. Oare unde eram acum ca nivel de tara si intelect daca nu ar fi plecat Regele?.....cred ca eram mult mai bine vazuti de restul tarilor europene. Mihai Achim

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma alatur si eu celor de mai sus cu o singura completare: ultimul pasaj al materialului trebuie regandit.
    CASA REGALA trebuie sa-si construiasca argumentele pe CEEA CE ESTE SI REPREZINTA EA si MONARHIA CONSTITUTIONALA si nu pe insatisfacie. Doar atunci toate demersurile CARE TREBUIESC FACUTE vor insemna ceva. Chiar daca asta cere efort, resurse si timp. Si, nu in ultimul rand, oameni daruiti acestei cauze.
    Va multumesc pentru atentie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nimic mai gresit decit teoria ca monarhia ar fi o alternativa la politica. D-le Pepine, invatati putina politologie, poate aflati ce e si cu politica asta. Ca monarhist, va transmit urmatoarele cuvinte: sinteti un detractor al monarhiei, prin aberatiile pe care le scrieti in acest articol (incepind cu faptul ca bufonul ala de paleologu ar fi inteligent si terminind cu mizeria ca monarhia si-ar construi o strategie anti-partide). Recomandarea mea e sa va cumparati hirtie igienica si pentru gura, nu doar pentru fund.
    JOS TRADATORII NEAMULUI!

    RăspundețiȘtergere
  7. Romania avea o sansa enorma daca monarhia revenea in primii ani '90 . Intelectualitatea autentica a tarii impreuna cu masa romanilor nepervertiti de indelungata propaganda comunista ar fi fost primele care s-ar fi alaturat Regelui in efortul acestuia de a democratiza cu adevarat Romania . Aceasta alternativa neavand loc , ei au ramas multimea tacuta si resemnata . In mod firesc , locul ei a fost ocupat de cei care fac politica tarii de 23 de ani . Partidele istorice PNT si PNL au marsat sincer pentru monarhie , dar din pacate ele insele erau lovite in acei ani cu o furie nimicitoare , ori asocierea lor cu monarhia a cauzat mediatic acesteia . Timpul nu este insa pierdut . Casa Regala este prea putin vizibila public si greul ii revine deoarece societatea civila a incetat de mult sa mai fie o forta in Romania . Este surclasata de galagia politicienilor si a gazetarilor .Dar exista personaje monarhiste cu greutate si in randul politicienilor ( nu Paleologu care este perceput comic) si in randul gazetarilor de calibru . Ei pot fi mobilizati pentru cauza . Trebuie afirmata raspicat unica varianta "Regina Margareta" , restul de motivatii sau propuneri fanteziste fiind desfiintate cu aceeasi tarie .

    RăspundețiȘtergere
  8. Ar trebui sa ne gandim la modul in care climatul politic din Romania a fost perceput de catre tarile europene occidentale , incepand de dinainte de 1866 . Din pacate lipsa unei coerente politice DE DURATA a facut ca Romania ca si stat , sa piarda foarte mult din credibilitate .Si nu numai . Rezultatul - in schimb - este acela pe care il stim cu totii , adica ni s-a negat pentru MULTA vreme dreptul de a ne considera o tara Europeana . . . Personal consider ca de drept si firesc , monarhia ar fi trebuit reinstaurata imediat dupa 1989 , numai ca . . . din pacate mediul politic si educatia materialist - dialectica a generatiei de atunci a facut imposibil accesul casei de Hohenzollern la ceea ce , de fapt , i se cuvenea de drept . Intrebare mea insa, este aceasta : cum credeti ca ar fi privita Romania de catre marile puteri , daca in momentul de fata ar opta pentru reinstaurarea monarhiei ? Oare intr-adevar ar fi inteleasa dorinta sincera a poporului roman de a reveni la o situatie politica , dealtfel fireasca ? Ori ( lucru cel mai probabil ) am fi perceputi ca intotdeauna dealtfel , ca si persoane putin leale, gata oricand de a face orice pentru a mentine o imagine care nu coresounde intrutotul realitatii ? . Consider in mod cu totul personal ca Majestatea -Sa , si casa regala a Romaniei nu merita o astfel de ofensa.Lealitatea fata de Casa Regala a Romaniei ma obliga la aceste consideratiuni .

    RăspundețiȘtergere
  9. ... un proiect al Monarhiei romanesti in 2013 pentru Romania... politicienii si corporatiile au distrus Romania pentru multe secole. Nimeni nu are nicio viziune despre ce si cum ar trebui sa fie Romania, in afara de a fi o colonie a tuturor intereselor. Casa Regala ar putea si ar trebui sa creeze si sa dezvolte un proiect national apolitic, dar si transpartinic totodata, bazat pe un fel de Constitutie / Biblie de principii fundamentale, care sa devina un drum obligatoriu pentru orice politician, orice functionar, orice cetatean... un plan mare defalcat pe planuri cincinale daca vreti... nu mai avem identitate nationala, nu mai avem valori nationale. nu mai avem trecut si nici viitor. doar un prezent mocirlos. am putea sa ne revendicam sorgintea dacica in locul celei romane, poate sa schimbam numele statului in Dacia (oricum Romania e asociata cu rromii care oricum tind sa devina majoritari). exista deja o serie de dezbateri pe http://www.dela0.ro/ si nu numai. Casa Regala ar trebui sa ofere patronajul unei dezbateri nationale si internationale (care sa cuprinda si diaspora). acest popor merita o soarta mai buna. dar pare incapabil sa se trezeasca si sa fie constient de puterea pe care o are. asa sa ne-ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa dea Dumnezeu sa ne unim si sa refacem monarhia, eu as vrea chiar o monarhie in intregul sens al cuvantului. Cristi Bazavan.

    RăspundețiȘtergere
  11. http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2013/02/15/decesul-prezidentialismului-romanesc/

    RăspundețiȘtergere
  12. Numarul celor care vor monarhie in Romania este in crestere, indiferent de varsta lor, nu numai tinerii. Dar monarhia constitutionala in Romania este un vis. Republica inseamna ca politicienii au puterea. Credeti ca vor renunta la ea, pentru ce? Cei ca Tariceanu vor doar voturile monarhistilor, atat. Nu cred ca Familia Regala va fi de acord cu asta. In plus, instaurarea monarhiei constitutionale are nevoie de sprijin din partea politicienilor. Fiecare intelegere intre monarh si politicieni va insemna o restrangere a libertatii. Desi teoretic vor exista doar Constitutia si Monarhul, Constitutia va fi modificata tot de politicieni. Ce se va schimba?

    RăspundețiȘtergere
  13. Monarhie in Romania e tot ce ne dorim, daca am avea de ales intre monarhie si republica monarhia ar fi cea aleasa de majoritatea. trebuie doar sa avem de ales ...

    RăspundețiȘtergere
  14. Un referendum la nivel natzional si cu participarea romànilor din diasporà, ar putea fii unicul lucru bun de fàcut, pentru ca Rmània sà revin la forma de guvernàmìnt ce o va alege prin acest referendum, si nu mà ìndoiesc nici un moment cà tìnerii romàni , cei studiosi , care pe drept cuvìnt s-au laureat cu abnegatzie si sìrguintzà,vor vota ca Romània sà poatà stràluci asa cum era pìnà ìn 1947, an ìn care tancurile stràine din ràsàrit cu ajutorul madamei pauker din interiorul tzàrii, au obligat ASRRegele Mihai I sà abdice.

    RăspundețiȘtergere
  15. Majestății (lor) Voastre și monarhiștilor neprefăcuți, celor în care vă puteți încrede, îmi permit să vă dau un sfat de la înălțimea înțelepciunii acumulate până acum: Reinstairarea monarhiei în România nu e imposibilă. Presupune însă două concesii (cel puțin)
    1) Majestățile Voastre, fiind convinse că singura șansă a României de a ieși din mocirla mai-sus-amintită e revenirea la realitatea politică a perioadei interbelice, vrând să ajute România în acest proces, să accepte să intre în această mocirlă, să găsească și să scoată de acolo mărgăritarele (cinste, demnitate, dreptate, mândrie ...) și să le ofere poporului care nu le-a mai „văzut” de prea mult timp.
    2) Să se înscrie în bătălia politică, să o câștige și-apoi să propună poporului revenirea la Monarhia Constituțională. Mulți, foarte mulți români ar fi de acord cu un asemenea scenariu (mulți din convingere, alții din decepția provocată de partidele politice)
    E dispusă Casa Regală să coboare la un asemenea compromis pentru binele poporului?
    E dispusă Casa Regală să împrumute arme și tehnici folosite ieri și azi de partidele politice în lupta pentru putere?
    Dacă da, promit să mă înregimentez (pentru prima dată) și să ajut - de va fi nevoie de mine.
    Oricum, votul meu e asigurat încă de pe-acum.

    Cu stimă și respect,
    UN ROMÂN

    RăspundețiȘtergere
  16. Ciudat cum nu exista nicio opinie antimonarhica !! Eu nu cred in viitorul monarhiei in Romania !! In primul rand pentru ca ultimii trei regi ai Romaniei au fost doi monarhi foarte slabi iar unul un uzurpator si un depravat . Pentru ce l-ar regreta romanii pe Mihai sa zicem ?? L-a facut pe generalul Antonescu MARESAL IAR APOI L-A TRIMIS LA ZID desi l-a sustinut in toate actiunile care i-au adus condamnarea la moarte !! A demisionat apoi ca un las si in perioada exilului a tacut ca un peste ca sa nu-si tulbure linistea de dolce farniente in care a trait pana in 1989 !! Iar acum se ofera generos si eroic sa ne salveze !! Multumim MAI IE STATE !! Mergeti si salvati-le pe acelea !!

    RăspundețiȘtergere
  17. In situatia dificila in care ne aflam ca urmare a coruptiei clasei politice atat de stanga cat si de dreapta, mergem din rau in mai rau - a se vedea distrugerea padurilor fara masura, distrugerea industriei, lipsa de dotare a spitalelor, lipsa de dotare a scolilor, etc, cand nu mai rezistam decat imprumutandu-ne fie doar si pentru plata pensiilor, cand suntem spoliati de resurse ca o colonie, cand tinerii nu mai au un orizont in tara asta si vor sa plece din tara- trebuie sa fie o salvare, o idee, o speranta care sa ne uneasca si sa ne coaguleze eforturile spre a deveni un stat care sa functioneze pe principii corecte, demne de lumea europeana in care vrem sa fim bine integrati si primiti. Trebuie sa facem pace cu trecutul si ne concentram pe viitor.
    Mai putina ura si mai multa speranta !

    RăspundețiȘtergere
  18. Tocmai am citit o carte de istorie tiparita in 500 ex. dar in alta tara (in lb romana ) e scrisa de Generalul Platon Chirnoga ( Istoria Politica si Militara a razboiului Romaniei contra Rusiei Sovietice ). Daca o cititi o sa va schimbati parerea radical despre monarhie.....de exemplu Carol 2 tatal regelui Mihai a "reusit " prin politica sa sa piarda 1/3 din teritoriul tarii in doar 10 ani de la instalare..iar cand a vazut ca treaba e groasa l-a numit pe Generalul Antonescu cu puteri depline sef al statului, lasand continuator pe regele Mihai care reusit sa-l incurce extraordinar pe Generalul Antonescu un om care a fost admirat si respectat pentru conduita sa chiar de Hitler .....mai ganditi-va inainte sa acceptati monarhia in Romania......

    Pentru cei carcotasi, cititi cartea si apoi dati cu parul!

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca nu stiati, regele Mihai a primit de la partidul comunist o suma de cca. 10000 $ lunar pana in anii 75' cand Ceausescu a taiat banii.....no comment

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu numai ca suntem niste tampiti, niste limitati intelectual, dar suntem si niste dementi! Ar trebui ca psihopati ca Vlad Tepes, ca maresalul Antonescu sau ca actualul Tiran sa starneasca repulsie oricui, dar nu... hai sa-i veneram!

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa cintam imnul mai des, poate se desteapta si rominul, civic ; avem cam multi jucatori si nici un arbitru, lipseste deci regula jocului ; sincer prefer un Rege crescut si educat sa fie Rege, in locul altui amator de politica & avere

    RăspundețiȘtergere
  22. Traiasca Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei!
    Majestate, Va rog din tot sufletul salvati tara aceasta pana nu e prea tarziu!
    Din inima crestina, Maria S

    RăspundețiȘtergere
  23. Doresc din tot sufletul sa revad Casa Regala acolo unde ii este locul, cu dragostea pt tara si cetatenii ei, in acest moment nu cred ca este nevoie de o alianta cu orice partid politic, din moment ce au aratat in nenumarate randuri scopul lor adevarat, de a ne inrobi mai adanc in saracie si discrepanta sociala, sunt un tanar ce voi sustine orice miscare a Regelui Mihai, doar cineva ce isi iubeste tara si poporul ne poate ajuta acum, in loc sa fim vanduti pe 3 bani de catre proprii fratii cu o lacomie neintalnita, viitorul este al nostru al oamenilor nu ai acestor creaturi ce ne mint cu zambetul pe buze, piciorul trb pus ferm in pamant si oprit tot acest show de groaza ce ne cuprinde vietile

    RăspundețiȘtergere
  24. vad cu stupoare cum multi analfabeti ,sau mai bine multi inculti isi dau cu parerea despre casa regala fara sa stie cele mai mici detalii ,sau mai bine au citit manualele comuniste implementate bineinteles de sovietici,despre istoria acestui popor. .Punctul meu de vedere ar fi urmatorul,cititi istoria monarhiei in romania,si poate veti invata mai multe ;ceea ce a insemnat monarhia pentru romania ,,eu va pot spune doar atit;A INSEMNAT SALTUL DE LA O ROMANIE DESTRAMATA POLITIC SI MILITAR LA O ROMANIE MODERNA ,care a avut cea mai mare intindere din istorie ;tot in aceasta perioada a fost si grinarul europei!!!!










    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.