Valea Gurghiului, Valea Regilor


La initiativa Institutiei Prefectului - Judetului Mures sapte comunitati de pe Valea Gurghiului s-au constituit în Asociatia Comunitatilor Văii Gurghiului, conjugandu-si astfel eforturile in vederea promovarii potetnialului turistic si economic al acestei zone prin evidentierea valorilor culturale, etnografice geografice şi istorice.

Organizarea unui festival al traditiilor, obiceiurilor, voiei bune şi a aerului curat pe Valea Gurghiului s-a nascut din nevoia de promovare a potentialului turistic al zonei, potential insuficient exploatat in prezent, deşi zona este cunoscuta ca fiind cu cel mai pur aer din ţară iar stratul de ozon de la Lăpuşna (o localitate sitută pe Valea Gurghiului) fiind cu cea mai mare densitate din Europa.

Sintagma Festivalul Valea Gurghiului –Valea Regilor- are ca substrat realitatea istorică, aici Casa Regala a României sub Regle Ferdinand a construit in 1925 frumosul Castel de vânătoare de la Lăpuşna, valea fiind vizitată ulterior de Carol al II-lea, Regele Mihai şi alţi importanţi monarhi şi aristrocaţi ai vremurilor. După confiscarea castelului de către regimul comunist, Valea Gurghiului a fost locul preferat al partidelor de vânătoare şi pescuit a mai marilor vremurilor, Nicolaie Ceauşescu aducâdu-i aici pe numerosi sefi de state ca Hruşciov, Tito sau Jivcov .

Nici astăzi Valea Gurghiului nu este uitată de marii vânători ai tării data fiind frumuseţea excepţională a peisagisticii şi bogaţia faunei, însă turismul practicat aici se limitază, poate intenţionat, la acest grup restrâns şi la casele de vacanţă particulare.

De aceea organizarea Festivalului Valea Gurghiului-Valea Regilor îşi porpune să relanseze din punc de vedere turistic şi a investiţiilor în turism acestă zonă superbă, festivalul dorind să devină în fapt o mare expoziţie a satului transilvan autentic cu specificul tradiţiilor şi obiceiiurilor locale dar şi influenţele istorice aristocrate. De acea festivalul va pune un mare accent şi pe tradiţiile de vănătoare şi pescuit specifice Vaii Gurghiului.

Festivalul isi propune sa concentreze un numar mare de participanti din mediul urban, pe care îi invita sa descopere bogatia de resurse etnografice, peisagistice si turistice ale acestei zone preferată de regi, dictatori sau preşedinţi de state.

Pozitionare

Situată în estul Podişului Transilvaniei şi în nord-estul judeţului Mureş, Valea Gurghiului este de un pitoresc aparte, îmbinând duritatea muntelui cu blândeţea colinelor. Aflată la poalele Munţilor Gurghiu* (Carpaţii Orientali), această zonă trăieşte cu mândria că a fost cândva locuită de geto-daci. Valea începe din crestele munţilor şi se termină în zona urbanizată a Reghinului, unde Gurghiul se varsă în râul Mureş.

Flora este specifică zonelor deluroase şi montane: plante medicinale, fructe de pădure, stejar, fag, brad, dar şi unicatul ghiocel marmorat. Fauna este bogată, mistreţii, cerbii şi urşii găsindu-şi aici un mediu propice. Râul Gurghiu este plin cu păstrăvi, astfel încât Valea Gurghiului se recomandă nu numai ca un loc propice pentru vânătoare, ci şi ca unul pentru pescuit.

Clima este una continentală şi se caracterizează prin temperaturi anuale de 9 grade Celsius medie, cu maxime în luna iulie de 20 de grade Celsius, ceea ce indică un climat temperat, cu veri mai puţin călduroase şi ierni relativ reci. De asemenea, la Lăpuşna se află cea mai mare concentraţie de ozon din România.

Valea Gurghiului este păstrătoarea unor vechi obiceiuri, datini şi tradiţii populare, unele dintre acestea fiind specifice doar acestei zone.

Cu oameni harnici, mândri, dar şi aprigi, Valea Gurghiului a rămas în memoria transilvănenilor şi prin protestul localnicilor la adresa autorităţilor comuniste. Episodul istoric al naţionalizării şi a legii cotelor obligatorii au fost întâmpinate de localnici cu un mesaj amplasat la podul Hodacului: “Până aici democraţie, de aici încolo Hodacu’!”

* Munţii Gurghiu fac parte din cel mai mare lanţ vulcanic din Europa (Oaş - Gutâi - Ţibleş - Călimani - Gurghiu - Harghita)


http://tovidiu.wordpress.com/2008/09/07/valea-gurghiului-valea-regilor/

Niciun comentariu

Un produs Blogger.