Carti noi ale Casei Regale (I)
Suntem in ultimele sase saptamani ale anului 2008. Cele optsprezece luni din urma au adus multe aniversari pentru Familia Regala, unele dintre ele legate in mod direct de natiune, de stat sau de societatea romaneasca. Dupa ce, in anul 2007, Regele Mihai a implinit 80 de ani de cand a devenit rege, la varsta de sase ani, iar Regina mama Elena a fost comemorata pentru 25 de ani de la trecerea la cele vesnice, a venit randul anului 2008 sa aduca sarbatori si date de o anume insemnatate.
Mai intai, Nunta de Diamant a Majestatilor Lor. Regele si Regina au atins performanta de a sarbatori 60 de ani de casnicie, fapt unic in istoria Familiei Noastre. Evenimentul a fost drag romanilor, care au inconjurat cu multa admiratie si caldura Familia Regala, mai ales pe Rege si Regina. Ceremoniile au avut loc la Bucuresti, acolo unde nu a fost posibila casatoria din 1948 si nici una dintre casatoriile Principeselor, mai apoi, in anii exilului.
Cu numai cinci zile inainte de jubileul nuntii, Regele Mihai s-a intors, dupa 60 de ani, la Domeniul Regal Sinaia. Regina a vazut, pentru prima oara, locul pe care sotul ei l-a numit, timp de sase decenii de pribegie, „acasa“.
Regina Ana a implinit, tot anul acesta, 85 de ani. Si-a petrecut ziua de nastere in familie, intr-un cadru privat si discret, asa cum si-a dorit.
In luna iulie a aceluiasi an 2008 s-au implinit 70 de ani de la moartea Reginei Maria. Figura devenita simbol al Romaniei intregi si suverane, Maria ramane pentru romani si europeni, ba chiar si pentru americani, o legenda.
Peste numai cateva zile, vom aniversa 90 de ani de la Marea Unire, un moment de importanta al istoriei noastre moderne, punct nodal al dezvoltarii statului roman modern.
Anul 2009 va aduce si el o aniversare importanta, ziua de nastere a Altetei Sale Regale Principesa Margareta, primul nascut al Regelui si Reginei, la 26 martie.
Pentru toate acestea, Casa Regala a pregatit o serie de volume noi, care sa intregeasca rafturile bibliotecilor, personale sau publice, umpland un gol de decenii, nedrept si deformator.
Am remarcat cu placere si admiratie volume noi despre membrii Familiei Regale. Cercul editurilor care au facut acest gest responsabil si generos s-a largit, asa cum s-a largit si cercul scriitorilor, oamenilor de arta sau cercetatorilor care se apleaca asupra Familiei Regale, in cei 142 de ani de existenta ai Dinastiei.
Dupa cum se stie, editura Humanitas a reeditat un numar de opt volume despre Familia Regala, dintre care doua in limba engleza. Volumul despre Regina Ana se afla la a treia editie in limba romana si la a doua in limba engleza si numara mai bine de 10,000 de exemplare vandute. „Mihai al Romaniei“ este un album cu constant succes de public, la „varsta“ de sapte ani de la aparitie.
O semnificatie rara a avut inceperea publicarii Jurnalului lui Carol I de catre Polirom, sub semnatura istoricului Vasile Docea. Jurnalul Reginei Maria asteapta inca, dupa 70 de ani, sa apara la lumina. Ambele proiecte sunt de anvergura, atat din punct de vedere al traducerii cat si al cercetarii si editarii.
Editura RAO are pana in acest moment doua volume scoase pe piata, ambele de mare succes, dedicate Familiei Regale: “Elena, portretul unei regine” si “Nunta de Diamant”.
Doina Mandache a publicat la editura All volumul “Regina Maria a Romaniei: Capitole tarzii din viata mea”. Tot editura All a publicat “Mihai I al României. Regele şi ţara” de Ivor Porter. Au aparut la edituri diverse carti noi despre Regele Carol I, Regele Ferdinand I si Regina Elisabeta.
In anul 2009 sau, poate, chiar inainte de incheierea lui 2008 noi volume vor aparea, din initiativa membrilor Familiei Regale. Principesa Margareta se afla in stadiul de proiect cu un volum de ospitalitate regala, care cuprinde amintiri, imagini, documente si retete menite sa infrumuseteze viata de familie si sa dea gust, la propriu si la figurat, momentelor de sarbatoare la masa.
Colaboratori apropiati ai nostri pregatesc un volum similar cu cel numit „Nunta de Diamant”, care sa oglindeasca cele trei zile de sarbatoare regala de la Bucuresti, din 10-12 iunie 2008, cand Regele si Regina au fost inconjurati de o suta dintre cei mai dragi si mai apropiati prieteni si veri din Europa si din lume.
Un nou volum de fotografii si text bilingv, asemenea celui intitulat “Elena, portretul unei regine”, va fi publicat, raspunzand unei nevoi de a cunoaste si a vedea mai mult din personalitatea marei Regine Maria.
O noua editie a “Povestii vietii mele”, cele trei volume autobiografice ale Reginei Maria, ca si o noua editie a volumului ei cu povesti numit “Kildine” vor vedea lumina tiparului in urmatoarele luni.
Mai exista, insa, inca doua proiecte editoriale despre care as vrea sa vorbesc. Unul realizat in calitate de autor alaturi de Principesa Margareta, numit „Coroana romana“ si altul, care nu are inca un titlu, scris sub forma de dialog cu un foarte tanar intelectual roman, un talent descoperit de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.
Mai pe larg despre aceste doua volume voi vorbi in paginile de jurnal ale zilelor de maine si poimaine.
http://www.princeradublog.ro/?p=2626
Adaugă un comentariu