Despre noi

Prima luna a noului an este un timp potrivit pentru a aduce in jurnalul online consideratii legate de rolul nostru in societatea romaneasca. Sunt convins ca multa lume are nevoie sa inteleaga, sa cunoasca si sa se regaseasca in felul nostru de a fi utili Romaniei.

Pentru restul lunii ianuarie, voi aduce in paginile de blog in fiecare zi cate o idee, un gand sau un punct de vedere legat de subiectul identitatii, rolului, sensului nostru in societatea romaneasca de astazi.

Daca, in acest rastimp, un eveniment sau o intalnire vor merita sa fie mentionate, voi intrerupe sirul consideratiilor si voi reveni, apoi.

Cred ca motto-ul cel mai potrivit al gandurilor acestei luni este fraza lui F. Scott Fitzgerald:

“The test of a first-rate intelligence is the ability to hold two opposed ideas în the mind at the same time, and still retain the ability to function” (Proba unei inteligente de prim rang este abilitatea de a pastra in minte, in acelasi timp, doua idei opuse si de a fi, totusi, capabila sa functioneze).

179.jpg

Despre noi

In Familia Regala romana, schimbarile de generatie sunt la fel cu cele din restul Familiilor Regale europene. Generatia Principesei Margareta este prima care a urmat studii universitare. Incepand de la generatia ei si a principelui Charles, membrii Familiilor Regale sunt licentiati în stiinte politice, sociale, militare, economice. Pana la ei nu exista modelul cultural si intelectual al diplomelor universitare. Nici Reginele Victoria şi Maria, nici Regele Carol sau, mai tarziu, Carol al II-lea nu au fost absolventi de universitati. Ei urmau cursuri private, iar apoi barbatii faceau scoli militare.

Generatia noastra este prima care are atributii practice, specifice unor domenii. Nu doar Principesa şi cu mine avem activitati profesionale, ci toata generatia regala europeana. De la Principesa mostenitoare a Suediei pana la cei ai Danemarcei, Olandei sau Spaniei. In toate partile exista dinamica şi specializare, un fel de professional royalty care se naste din felul de a fi al vremurilor. Delimitarea la generatia noastra nu este stricta, exista si unele exceptii: actualul Rege al Belgiei, ajuns acum la 75 de ani, a avut o activitate de treizeci de ani în fruntea Biroului Comercial al Belgiei, pe vremea cand era principe mostenitor.

A treia si, poate, cea mai proeminenta caracteristica a actualei generatii regale este aceea ca in tarile din Europa, unde democratia si libertatile au triumfat, rolul politic il au exclusiv Parlamentul si Guvernul. Generatia noastra este una complet depolitizata, cu singura exceptie care confirma regula a Regelui Simeon al Bulgariei.

In fine, o alta caracteristica este dinamica fara precedent a globalizarii, comunicarii, informatiei si circulatiei. Prezenta noastra în lume este mai intensa decat cea a generatiilor trecute. Regele Mihai, in calitate de principe mostenitor, a facut patru vizite externe, in total: una în Polonia, doua în Cehoslovacia si atunci cand l-a insotit pe tatal sau la Londra, cu doua opriri in Franta si Germania. Generatia noastra calatoreste în lume de multe ori pe an şi nu doar de cand avem un birou şi lucram institutionalizat, ci inca de cand eram la Versoix. Exista o prezenta mediatica mai ampla a acestei generatii. Scriem şi publicam volume, participam la realizarea de filme sau de dialoguri televizate, semnam articole, întocmim studii, ne inscriem la doctorate, urmam specializari alaturi de ofiteri, diplomati, deputati sau ministri, etc.

Este vizibil aici un paradox. Pe de o parte, regalitatea nu a încetat sa fie o îndeletnicire publica, în care rolul de reprezentare, ritualul şi puterea exemplului personal au fost o constanta istorica iar, pe de alta parte, prezenta publica a monarhiei europene occidentale, din 1945 încoace, a luat o cale diferita de tot ce fusese inainte.


http://www.princeradublog.ro/?p=2860

Niciun comentariu

Un produs Blogger.