Regele Mihai, aplaudat de mii de timişoreni în ziua de Crăciun

Regele Mihai, aplaudat de timişoreni în ziua de Crăciun (Foto: Sebastian Tătaru)

Peste cinci mii de credincioşi au întâmpinat Naşterea Domnului la Catedrala Mitropolitană din Timişoara care a devenit neîncăpătoare datorită cinstei făcute de Familia Regală care a ţinut să fie alături de bănăţeni la una dintre cele mai importante sărbători ale ortodoxiei. Lumina Naşterii Domnului a coborât peste toţi cei prezenţi aprinzând în sufletele bănăţenilor credinţa şi speranţa de mai bine.

Majestatea Sa Regele Mihai însoţit de Alţeţele Sale Principesa Margareta şi Principele Radu au intrat în catedrală chiar în momentul când cei peste cinci mii de credincioşi prezenţi la slujbă rosteau rugăciunea "Tatăl Nostru". Ctitor al Catedralei Mitropolitane din Timişoara (construcţia lăcaşului a început la data de 16 martie 1936, lucrările fiind finalizate în anul 1946), Regele Mihai s-a aşezat pe tronul împărătesc din stânga altarului. Sărbătoarea Crăciunului a fost onorată de prezenţa a numeroase oficialităţi, de la primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, până la senatori şi deputaţi (Şt. I. Drăgulescu, Valeriu Tabără) sau reprezentanţi ai Casei Regale (Simina Mezincescu).
Însufleţit de importanţa momentului, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Nicolae, cel care a oficiat slujba de Crăciun, a ţinut să amintească celor prezenţi că Naşterea Domnului nostru Isus Cristos este momentul care a influenţat decisiv întreaga umanitate. În cursul slujbei, ÎPS Nicolae Corneanu a îndemnat credincioşii să-şi întemeieze o familie şi mai apoi mamele să aducă pe lume copii pe care să-i crească cu dragoste şi să le îndrume paşii pe cărările credinţei ortodoxe.
"Nu pot să nu uit în aceste momente că în zilele noastre sunt atâţia copii părăsiţi de mamele lor, atâţia copii traficaţi, atâţia copii bătuţi. Naşterea Domnului care a venit în lume ca un copil pentru a schimba lumea, ar trebui să fie un exemplu pentru fiecare familie. Să vă iubiţi copiii, să nu-i abandonaţi, pentru că ei reprezintă viitorul şi speranţa noastră de mai bine", a spus în predica specială de Crăciun mitropolitul Nicolae.
Cu emoţie, în finalul ceremonialului, mitropolitul a rostit şi câteva cuvinte de mulţumire înalţilor oaspeţi şi Majestăţii Sale regele Mihai, cel care a influenţat decisiv istoria modernă a României.
"Ne bucurăm să-l avem astăzi în mijlocul nostru pe Majestatea Sa Regele Mihai care este unul dintre ctitorii Catedralei noastre mitropolitane. Este un eveniment nu numai pentru oraşul nostru, nu numai pentru biserica noastră ci pentru întreaga noastră ţară că îl avem alături pe Majestatea Sa, cel care întodeauna a fost cinstit de noi, cel care întodeauna a fost venerat de noi. Este o personalitate care a marcat istoria vieţii noastre, a ţării noastre, a poporului nostru, şi cu acest prilej ţin ca în numele nostru, al tuturor, să exprim recunoştinţa noastră pentru tot ceea ce a făcut pentru ţară şi poporul român. Să-L rugăm pe bunul Dumnezeu în această zi să-i dea sănătate, putere, împlinirea tuturor dorinţelor şi să ne mai onoreze cu prezenţa la Timişoara, în catedrala mitropolitană şi cu alte ocazii", a spus Î.P.S. Nicolae.
Familia Regală s-a retras la finalul slujbei după intonarea imnului regal "Trăiască Regele" în aplauzele frenetice ale întregii asistenţe. Zeci de persoane cu lacrimi în ochi au dat mâna cu membrii Casei Regale, în timp ce Alteţa Sa Principesa Margareta a primit câteva buchete de flori.
Regele Mihai s-a urcat apoi la volanul autoturismului său, un BMW Sedan impecabil, alături de mitropolitul Nicolae (care s-a aşezat pe scaunul din faţă) şi de Alteţele Sale Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu (care s-au aşzeat pe scaunele din spate) pentru a se deplasa la sediul Mitropoliei Banatului pentru a lua parte la o masă specială de Crăciun la care au fost invitate şi câteva dintre personalităţile oraşului.


Banateanul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.