Sinaia
Una dintre cele mai indragite statiuni montane de la noi din tara este Sinaia, preferata in fiecare an de miile de turisti romani si straini care vin sa se recreeze, care fug de tumultul oraselor aglomerate si vor sa profite din plin de partiile de ski foarte moderne si de toate sporturile favorite.
Pitorescul oras Sinaia este situat in inima Carpatilor, pe Valea superioara a raului Prahova, la poalele muntilor Varful cu Dor si Piatra Arsa. Statiunea Sinaia are foarte multe obiective turistice unice, de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al orasului si de prezenta si activitatea unor mari personalitati culturale care au trait si au creat aici, atrase de renumele de „perla Carpatilor” pe care il poarta statiunea Sinaia. Cateva exemple de nume mari care au fost inspirate de frumusetea locului ar fi: V. Alecsandri, I.L. Caragiale, N. Iorga, G. Enescu si lista poate continua.
Fara doar si poate atractiile principale pentru turisti sunt Castelul Peles si Pelisorul, doua monumente ce stau marturie pentru rafinamentul si grandoarea stramosilor nostri, si care sunt printre cele mai mari mosteniri lasate noua. Complexul Peles, format din Castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul de garda si Economatul a fost construit de regele Carol I pe malul stang al paraului Peles, intr-o zona pitoresca si este unul din obiectivele cele mai cautate pe Valea Prahovei. Castelul Peles - a fost construit intre anii 1875-1883 fiind folosit de regele Carol I ca resedinta de vara; dupa moartea acestuia (1914) devine muzeu. Pelisor - este amplasat la cateva sute de metri de castelul Peles, a fost construit intre 1899-1903,stilul Renasterii Germane. Corpul de garda - a fost construit in acelasi timp cu castelul, dar a fost refacut intre anii 1908-1909 in stilul Renasterii germane. Economat - a fost construit initial ca o casa modesta; a fost refacut ulterior - Stilul de Burg german; actualmente este hotel. Foisor - (casa de vanatoare) a fost construit o data cu castelul; dupa un incendiu devastator (1931), a fost refacut la ordinul lui Carol al II-lea.
Pentru cei care vin la Sinaia in cautare de distractia oferita de sporturile de iarna, „perla Carpatilor” ofera turistilor mai multe optiuni: numeroase trasee turistice montane, trasee de alpinism; variate partii de ski care sunt impartite in functie de nivelul fiecaruia: Schiorii incepatori au la dispozitie partia din Poiana Florilor cu un grad de dificultate usoara cu lungime de 250 m si o diferenta de nivel de 50 m; Schiorii cu o pregatire medie au la dispozitie partiile “Vanturis” (care face legatura intre Varful cu Dor si Cota 1400 cu o lungime a partiei de 2350 m, o diferenta de nivel de 560 m si panta medie de 24,5%). Schiorii avansati au la dispozitie partii dificile: Partia “Carp” - face legatura intre Varful Furnica si Cota 1400, are o lungime de 2500 m, o diferenta de nivel de 585 m si o panta medie de 24%; Partia “Papagal” - face legatura intre Tarla si telescaun, are o lungime de 450 m, o diferenta de nivel de 150m si o panta medie de 35,3%; Partia “1500″ - are o lungime de 450 m, o diferenta de nivel de 125 m si panta medie de 28,9%; Partia “Turistica” - face legatura intre Cota 1400 si Sinaia, are o lungime de 2800 m, o diferenta de nivel de 450m si panta medie de 16,6%.
Alegeti Sinaia pentru urmatoarea vacanta si va veti convinge de ce renumele statiunii este confirmat de fiecare turist care s-a bucurat de tot ce are Sinaia de oferit.
Adaugă un comentariu