MS Regele Mihai: “Nu poti astepta sa te priveasca in ochi cel pe care tu il privesti de sus”
Exprimandu-si, cu doua zile in urma, punctul de vedere asupra unor realitati din tara, Regele mi-a impartasit urmatoarea zicala: “Nu poti astepta sa te priveasca in ochi cel pe care tu il privesti de sus”.
Dupa vizita de astazi, pe care am facut-o in liceele, bisericile, primariile si pe strazile din micile orase Titu, Gaesti si Topoloveni, cred ca cea mai de pret valoare pe care intalnirile mele au reflectat-o a fost comunicarea directa cu oamenii, intelegerea si increderea impartasite in spatiu lor, cu cuvintele lor si in lumea lor. Asa cum este ea.
Daca iti iei ragazul sa asculti, gustul inegalabil al intelegerii celuilalt te rasplateste inmiit.
Am observat din ce in ce mai des, in ultimii ani, “dialogului surzilor” in lumea romaneasca. Pe cat este mai vehement si mai pasionat, mai persuasiv, pe atat omul public este mai putin dispus sa asculte. Obsedat sa comunice “mesaje”, sa “puncteze” idei, sa “marcheze” evenimente, omul public roman este tot atat de surd pe cat este de locvace.
Nu acelasi lucru se poate spune despre elevii intalniti de mine astazi. Ei, fara sa-i oblige nimeni, au ascultat, s-au exprimat, au intervenit, au impartasit ceva din fiinta lor. A fost frumos, discret, profund, simplu si cuprinzator.
Dar si multi dintre adultii intalniti la Titu, Gaesti si Topoloveni au dat dovada de masura, ospitalitate, bun-simt si profunzime. Fiindca totul este de unde ii privesti. Daca te uiti “de sus”, asa cum remarca Regele Mihai alaltaieri, sa nu te miri daca oamenii nu te “privesc in ochi”. Este adevarul pe care l-am verificat astazi, in orele petrecute cu oameni frumosi si rabdatori din micile localitati din tara, cei despre care “centrul” nu stie aproape nimic. Si nici nu stie ca nu stie.
Tot Majestatea Sa mi-a citat un dicton al lui Emerson: “Majoritatea umbrelor din viata noastra provin din faptul ca stam in lumina soarelui nostru”.
Astazi a fost ziua de nastere a mamei mele. Nu am putut sa fiu alaturi de ea. In schimb, i-am spus “la multi ani” in gand, multumindu-i pentru felul in care m-a educat sa nu stau in lumina soarelui nostru.
Ce spui michele? Pe cine privesti tu de sus? De ce a zis Nietzsche: "Hohenzollernii, un neam de criminali stacojii si idioti"? Ramai in istorie, dup cau spun cei care te-au cunoscut, tradator, hot, las, harpagon.
RăspundețiȘtergere