Surpriză în dosarul retrocedării Castelului Lăpuşna. Prinţul Paul nu e de România



Săptămâna trecută la Curtea de Apel Mureş a avut loc un nou termen în procesul dintre Prinţul Paul al României, pe de-o parte, şi Direcţia Silvică Târgu-Mureş, SC Grand SA şi Consiliul Local al Comunei Ibăneşti, de cealaltă parte, în disputa privind proprietatea asupra Castelului de la Lăpuşna. Dosarul se află în faza de recurs, după ce primele instanţe au dispus retrocedarea castelului către Prinţul Paul. Acest proces se află pe rolul instanţelor de mulţi ani, acum însă a ajuns într-un punct critic.

O decizie curioasă
a Tribunalului Teleorman

În anul 1955 un Tribunal din Lisabona îl recunoaşte pe Mircea Grigore ca fiu al lui Carol al II-lea şi Zizi Lambrino. Paul de România este fiul lui Mircea Grigore şi, prin urmare, nepot al lui Carol al II-lea. Acţiunile de revendicare a Castelului de la Lăpuşna pornite de către Paul în România se bazează pe această filiaţie recunoscută de Tribunalul din Lisabona. Povestea e lungă şi complicată. Pe scurt, filiaţia recunoscută în Portugalia trebuia să fie recunoscută şi în România, lucru posibil prin acţiunea de exequator, ceea ce înseamnă recunoaşterea înscrisurilor şi hotărârilor străine în România. Acest lucru a fost făcut printr-o decizie curioasă emisă de Tribunalul Teleorman. În baza acestei decizii Paul de Hohenzollern a obţinut, pentru el şi pentru tatăl său, certificate de naştere în România. Pe certificatul de naştere, la rubrica numelui de familie, a adoptat termenul „de România”. Decizia dată de Tribunalul Teleorman a fost însă atacată de Regele Mihai şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat-o şi a trimis-o spre rejudecare la Teleorman.

Dezvăluirile de la
ultimul termen de judecată

Ultimul termen la Curtea de Apel Mureş a avut loc săptămâna trecută, pe 17 martie. La termenul precedent, din luna februarie, cauza a fost amânată. Motivul amânării a fost cererea făcută de către părţi pentru ca Paul de România să depună la dosar copia hotărârii irevocabile pronunţate în dosarul Tribunalului Teleorman. Momentul adevărului a sosit! Instanţa l-a întrebat pe avocatul trimis de la Bucureşti, din partea casei de avocatură care îl reprezintă pe Paul de România, dacă poate depune la dosar copia hotărârii definitive şi irevocabile care recunoaşte decizia Tribunalului din Lisabona. Avocatul a răspuns negativ. Nu există acea hotărâre. Nu putea da alt răspuns deoarece, în acest moment, Regele Mihai exercită căile de atac în acel dosar. Problema care se ridică este cum a reuşit Paul de România să obţină certificatele de naştere fără o decizie definitivă şi irevocabilă? Şi dacă aceste certificate au fost emise fără temei şi el nu este cetăţean român pe ce se bazează acţiunile în instanţă ale „prinţului”? Ziarul de Mureş va demara o investigaţie a dosarelor aflate pe rolul instanţei mureşene şi vom reveni cu amănunte. (S.V.)

Paul de România, repere şi
controverse

Prinţul Paul de România este un obişnuit al meleagurilor mureşene, deţinând aproape de domeniul de la Lăpuşna propria sa vilă. Paul Lambrino s-a născut acum 57 de ani, ca fiul lui Carol Mircea şi al Helenei Henriette Nagavitzine, fiind, aşadar, nepot pe linie paternă al Regelui Carol al II-lea. A studiat în Franţa şi în Marea Britanie, iar în 1974 - 1976 s-a lansat în afaceri lucrând pentru firma de imobiliare Jack Cotton & Partners. Din 1977, timp de doi ani a fost partener al Companiei turistice "Fregate Associates" din Anglia şi Seychelles, Oceanul Indian. Până să revină în România - primul membru al familiei regale care s-a întors acasă, în 1990 - a schimbat mai multe capitale şi metropole ale lumii Paris, Madrid, New York, Londra etc. În 1995 s-a căsătorit cu americanca de origine română Lia Triff şi s-a stabilit în România. În 2000 a candidat la Preşedinţia României din partea propriului partid, "Partidul Reconcilierii Naţionale". Este fondatorul fundaţiei "Prinţul Paul pentru România". Prinţul Paul a fost implicat în mai multe scandaluri cu Casa Regală a României, ultimul fiind cel în care l-a catalogat pe Regele Mihai drept nazist, creator al statului nazist şi responsabil de atrocităţile comise în acea perioadă, aserţiuni infirmate de către Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale, care le-a catalogat drept nereale. Cu toate că Prinţul Paul de România nu şi-a putut prezenta certificatul de moştenitor al Casei Regale, prinţului Mircea i-a fost recunoscută originea regală în urma a două procese, în Portugalia şi Franţa. Născut din prima căsătorie a lui Carol al II-lea, el a plecat din ţară împreună cu mama sa, după anularea căsătoriei dintre părinţii săi. Disputa pe averea regală între cei doi fraţi vitregi ar putea fi explicaţia pentru faptul că aceştia au avut o relaţie atât de conflictuală de-a lungul anilor, care continuă şi în prezent.



Istoricul Castelului Lăpuşna

Castelul de la Lăpuşna a fost construit în perioada 1925-1927 şi a aparţinut până în 1949 regilor Ferdinand, Carol al ll-lea şi Mihai l. Construcţia a avut la bază, încă de la început, ideea de casă de vânătoare pentru familia regală. De altfel, castelul, în ciuda viitorilor proprietari, familia Ceauşescu, poartă nobleţea regală sau aduce aminte de casa regală, întemeietoarea castelului. De la Regele Ferdinand a rămas legenda că brazii plantaţi în jurul construcţiilor conferă locului o formă de coroană regală, după văzul unora, şi de hartă a României, după cele percepute de alţii. Odată cu naţionalizarea, castelul de vânătoare a ajuns în stăpânirea lui Nicolae Ceauşescu. În acea perioadă, lideri de pe scena politică mondială au fost invitaţi de către Ceauşescu la partide de vânătoare şi pescuit. Liderul sovietic Nikita Hruşciov, fostul preşedinte iugoslav Iosif Broz Tito şi cel bulgar Teodor Jivkov sunt doar o parte dintre şefii de state comuniste care s-au perindat la "bijuteria" din inima munţilor Gurghiului.

http://www.ziaruldemures.ro/fullnews.php?ID=11946

Cum comentati?

Niciun comentariu

Un produs Blogger.