Principele Radu: Romanii din Spania sunt manipulati politic fara rusine, intr-un fel primitiv

Intr-un articol publicat pe blogul sau personal si in care vorbeste despre vizita sa de miercuri, 1 iulie, in localitatile Alicante, Benidorm si Valencia, Principele Radu al Romaniei sustine ca un aspect grav din viata romanilor care locuiesc in Spania si pe care l-a sesizat in timpul acestei vizite este "lipsa de consistenta si de viziune" a sprijinului pe care ei ar trebui sa il primeasca din tara, statul fiind "cvasi-absent" din orizontul lor social.
De asemenea, Principele Radu sustine ca romanii din Spania sunt manipulati politic si sunt tratati ca masa de manevra "fara rusine", intr-un fel "primitiv".


  • Articolul publicat de Principele Radu pe blogul sau personal:

Miercuri 1 iulie, am inceput o vizita de doua zile in Comunitatea Valenciana, in care traiesc mai bine de 130.000 de români. Este una dintre cele mai frumoase regiuni din Spania, cu multe asezari urbane la malul Marii Mediterane si cu vaste plantatii de portocali si mandarine. De asemenea, este una dintre cele mai cautate destinatii turistice ale lumii si un loc in care economia spaniola s-a dezvoltat mult in ultimii zece-cincisprezece ani.

HPIM0428

Am revenit la Alicante, dupa un an. Catalina Iliescu, profesor la Universitatea din Alicante si lider al asociatiei românesti “Aripi”, a fost din nou gazda mea. M-am intâlnit cu un grup de români si am vorbit despre realitatea româneasca, despre pasii buni facuti inainte, dar si despre aspecte dezamagitoare din viata celor ramasi acasa la noi. Ca la fiecare dintre intâlnirile cu românii din Spania, am vorbit cu placere si cu insufletire despre rolul important pe care ei il au in România si Europa inceputului de secol XXI.

HPIM0424
Comunitatea românesca din Alicante nu are un preot ortodox român. Slujeste cu multa daruire un preot spaniol, parintele Nicolas, devenit ortodox si apartinând de Biserica sârba.

HPIM0430

Am plecat, in seara zilei de miercuri, spre Benidorm, un oras crescut spre cer in ultimii zece ani. Devenit un fel de Manhattan al Spaniei, Benidorm a fost mereu o atractie turistica. Daca, insa, acum douazeci de ani, el era alcatuit dintr-o salba de vile la malul marii, acum orasul etaleaza, de departe, siluetele gigantice de sticla si beton ale zgârie-norilor spanioli.
HPIM0434

Comunitatea româneasca este numeroasa si aici. In inima ei se afla asociatia “Ulpia Traiana”, condusa de Dorina Apostol. Am avut placerea sa intâlnesc mai multi români, veniti la sediul asociatiei, pentru a sta de vorba cu mine. Am remarcat, ca de fiecare data, caldura si increderea acestor oameni. Desi ajunsi in Spania din toate colturile tarii, unii veniti din mici asezari urbane sau chiar din sate, ei stiu bine ce se petrece in România si, spre deosebire de deceniul trecut, nu mai par dispusi sa se lase inselati de aparente.

HPIM0437

HPIM0445

Joi, 2 iulie, am petrecut intreaga zi la Valencia, capitala Comunitatii cu acelasi nume. Este, de asemenea, un loc plin de români. Alaturi de Castellon, oras vizitat de mine anul trecut, in luna aprilie, Valencia reprezinta una dintre cele mai mari aglomeratii de români din intreaga Spanie.

DSC01808.JPG

Am avut placerea de a asista la o slujba la biserica ortodoxa din oras, tinuta de parintele Daniel, parohul din Valencia. Apoi am mers, impreuna cu românii care au luat parte la slujba, la o intâlnire la sediul asociatiei “Arona”, condusa cu insufletire de Maria Toadere. Am aflat despre neobosita activitate a asociatiei, care da consultanta juridical, face anumite servicii sociale si ofera confort spiritual comunitatii românesti, mai ales copiilor si tinerilor.

DSC01818.JPG

DSC01820.JPG

Seara, am fost invitat de Adriana Vidroiu Stanca si de asociatia “Nou Horizon” la un concert, intr-una din salile Palatului Muzicii “Regina Sofia” din Valencia. Am avut ocazia sa ascult vocea frumoasa a unei tinere românce, plecata din Moldova, precum si a altor bursieri valensieni ai unui program sustinut cu ajutorul lui Placido Domingo. Am avut ocazia sa vorbesc cu români aflati in sala si am dat, cu acest prilej, un interviu pentru situl si televiziunea pe internet a asociatiei.

DSC01825.JPG

DSC01828.JPG

DSC01838.JPG

DSC01840.JPG

DSC01844.JPG

Un aspect grav care se desprinde din vizita de pâna acum este lipsa de consistenta si de viziune a sprijinului pe care acesti oameni il primesc din tara. Statul este, cu exceptia ambasadei si a consulatelor, cvasi-absent din orizontul lor social, economic, cultural. Biserica ii asista, dar nu poate face prea mult. Românii din Spania au spirit asociativ, dar organizatiile nu pot, nici ele, inlocui performanta statului.

Pe lânga inconsistenta asistentei si ocrotirii din partea statului român, românii din Spania mai sunt supusi unui disconfort: felul primitiv, fara rusine, cu care sunt manipulati politic. Tratati ca o masa de manevra, acesti oameni se trezesc, mai ales in ani electorali, in fata unor comportamente reprobabile, in fata unor practici si a unor propuneri care nu au nici o legatura cu democratia si cu libertatile dobândite in 1989. Ei nu au venit in Spania ca sa-i urmareasca, nefast, pâna aici, mizerabilele naravuri postdecembriste ale oamenilor publici din România.

Daca nu se termina acest comportament politic irational si iresponsabil, oamenii nostri din Spania, ca si cei de acasa, vor sfârsi considerând ca democratia nu este buna de nimic. Ei vor concluziona ca libertatea si valorile occidentale, in general, nu sunt decât o noua minciuna, o noua scuza pentru ca o mâna de oameni sa faca ce vor.

Ar fi una dintre gravele abateri de la istorie din acest inceput de mileniu.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.