Regele Mihai: “Cand vezi ce au facut unii din tara ta, poti ierta? Nu, nu poti.”

Iata ca Regele a vorbit din nou si, ca intotdeauna, cuvintele lui au greutate in aur. Sau, in otelul din care a fost durata Coroana Regatului Romaniei Mari. Regele a vorbit la Europa Libera, simbolic, acolo de unde s-a adresat romanilor in fiecare an de Anul Nou si in momentele de restriste.

Monarhul de 89 de ani sufera pentru tara lui mai mult decat pentru nedreptatile la care a fost El supus de haite succesive de uzurpatori rosii si de un occident indiferent la ce faceau bolsevicii cu partea de Europa castigata la Ialta. Bolsevici mai vechi, ca Visinski, sau mai noi, ca Iliescu, pentru care deviza regala, “Nimic Fara Dumnezeu” era o amenintare mai mortala decat crucea pentru vampiri.

Regele e inca uimit ca Churchill habar n-avea ca Romania avea o Constitutie. Cu un bun simt sanatos, romanesc, Regele il descrie pe dementul din Braunau asa cum era, si precizeaza ca pe el nu l-a impresionat nebunia din ochii ficsi ai lui Adolf. Suveranul Mihai se amuza usor, cand isi aminteste de Mussolini, pe care reuseste sa il schiteze din doua cuvinte drept ce era: un mascalzone italian, si nimic mai mult.

Mihai spune clar, de la inceput, ca el nu era la putere si era mai interesat de scoala decat de politica pe 1 septembrie 1939, in loc sa isi aroge, cum fac multi altii, aura de participant direct la evenimente.

Discret, ultimul sef de stat din acei ani cumpliti, vorbeste de eforturile facute pentru salvarea evreilor, si din spusele lui razbate inca o dragoste fierbinte pentru mama lui, Regina Elena.

Nu ii poarta pica lui Antonescu, si il infatiseaza pe acesta asa cum era, un patriot ajuns de partea gresita a istoriei, un militar dur si onest, care il trata ca pe un copil. E limpede ca Regele si Antonescu iubeau cu tarie poporul roman si Romania, numai ca fiecare avea alte conceptii despre cum trebuia manifestata aceasta dragoste. Regele a avut dreptate.

Regele nu vrea nimic pentru el. A primit palatele inapoi, dar prefera sa locuiasca intr-o casuta modesta langa lacul Leman. Din vorbele lui razbate o mahnire adanca fata de soarta basarabenilor, si o ingrijorare mare fata de ce-i asteapta pe romani in continuare.

Nu se descifreaza in cuvintele Regelui lui nicio urma de obida pentru soarta adversa pe care a avut-o el, ca suveran. Dar, durerea de dincolo de vorbe se simte in acele pauze lungi, cand vine vorba de Tara Lui.

Iertarea, acest drept divin cu care un Rege este investit de Dumnezeu, iar un crestin adevarat o are ca indatorire de la Iisus, nu poate fi acordata nici macar de un monarh celor care i-au distrus poporul. Esenta spuselor Regelui Mihai este ca Romania si romanii sunt inca departe de a-si fi vindecat ranile si de a se fi intors acolo unde le e locul. Regele avertizeaza, si face un apel dramatic la unitate.

Nihil Sine Deo. Traiasca Regele!

http://cafeina.ro/2009/08/31/regele-mihai-cand-vezi-ce-au-facut-unii-din-tara-ta-poti-ierta-nu-nu-poti/

Niciun comentariu

Un produs Blogger.