Monique Urdareanu despre Elena Lupescu si Carol al II-lea
Mihaela Rogalski, nascuta la Bucuresti, locuieste la Cascais, in Portugalia. Sotia lui Mircea Serban Rogalski, profesor de fizica atomica la Institutul Superior Tehnic Lisabona. Ea este fiica actritei Nora Vasilescu si nepoata editorului de la "Cugetarea", Petre Georgescu Delafras.Doamna Rogalski a intalnit-o in Portugalia pe Monique Urdareanu, vaduva fostului ministru al Palatului sub Carol al II-lea, Ernest Urdareanu. Care i-a vorbit pe indelete despre (bineinteles) faimoasa Elena Lupescu.Estoril, Clubul de Tenis, 5 o'clock
Cu cateva saptamani in urma, in timpul unei promenade de-a lungul falezei din Cascais, ii povesteam unei prietene de rugamintea unui fost coleg de scoala, jurnalist la ziarul Ziua, de a-i procura cateva date despre cei 30 de ani de viata pe care Elena Lupescu i-a trait la vila Mar e Sol din Estoril, situata la numai zece minute plimbare de casa unde locuiesc.
"Asculta, te pot pune in legatura cu Monique Urdareanu", mi-a propus prietena mea. Am acceptat pe loc, inainte de a avea curajul unei intrebari esentiale: "Monique Urdareanu, cine este?".
Clar ca teritoriul pe care urma sa pasesc imi era cat se poate de necunoscut. Un detaliu, s-ar zice, chiar rusinos, in perspectiva celor carora numele Urdareanu, Lupescu, Carol al II-lea le activeaza ganduri si judecati solid formate si cimentate, sau comentarii spumoase si fara de sfarsit.
Pentru ceea ce aveam eu de facut s-a dovedit, totusi, a fi un avantaj. Am sunat-o pe Monique de indata ce am ajuns acasa si, la adapostul ignorantei, am vorbit cu usurinta cu care as vorbi cu oricare din cunoscutii mei.
La randul ei, Monique, fara urma de ezitare, m-a invitat sa ne intalnim la Clubul de tenis din Estoril, unde, aproape zilnic, la 5 dupa-amiaza isi termina partida de bridge si o porneste catre casa.
Faptura fragila, pe al carui trup slab si modest imbracat batranetea se asezase cu eleganta, nejefuind-o in nici un fel de inocenta chipului la tinerete sau de armonia formelor trupesti. Monique m-a intampinat deschis, m-a luat de dupa umeri si m-a invitat la 5 o'clock tea, compus din ceai sau cafea cu scones. Desigur ca in intervalul dintre convorbirea noastra telefonica si aceasta intalnire cercetasem cateva surse "istorice" despre personajul in jurul caruia aveam de formulat cateva intrebari si numele Urdareanu, aparand des alaturi de numele Lupescu, imi devenise oarecum familiar.
Dar cu cat aflasem mai mult din intamplarile vietii acestor persoane istorice, cu atat mai imposibil mi-a devenit a intelege cum un om de-a dreptul satanizat in istorie, precum este Ernest Urdareanu, a castigat dragostea de-o viata a acestei fapturi angelice.
Cineva ar trebui sa se ocupe de-o carte si despre asta. Misiunea mea, deocamdata, se margineste la cuplul Carol - Lupescu in Portugalia.
Mihaela Rogalski: Doamna Urdareanu, imi puteti spune in ce imprejurari i-ati intalnit pe Regele Carol al II-lea si pe Elena Lupescu?
Monique Urdareanu: I-am intalnit prin sotul meu. Pe el l-am cunoscut mai intai. I-am intalnit in anul in care m-am casatorit cu sotul meu, Ernest, 1944. Aveam doar 18 ani si ma aflam in Mexico, unde familia mea decisese ca as fi mai la adapost decat in Europa. Facusem, de altfel, liceul la o scoala particulara in Washington DC.
Mihaela Rogalski: Regele Carol si Elena Lupescu erau casatoriti cand v-ati cunoscut?
Monique Urdareanu: Oh, nu. Ei s-au casatorit trei ani mai tarziu in Brazilia.
Mihaela Rogalski: Cum a reactionat Elena Lupescu cand v-a intalnit? Era mai in varsta ca dumneavoastra, nu-i asa?
Monique Urdareanu: Da, desigur, era cu 25 de ani mai in varsta. M-a primit cu bratele deschise. Mi-a spus: "Eu nu am avut copii niciodata, de acum incolo vei fi fata mea". M-a primit in viata ei cu multa generozitate. Avea o inima buna, adora copiii... Era o persoana indaratnica cateodata. Incapatanata in chestiuni ce i se pareau importante, dar buna la suflet.
Mihaela Rogalski: Tot ce am citit pana acum imi da imaginea unei apropieri intre aceste doua cupluri, al dumneavoastra si al Regelui, extrem de intima, care a durat o viata in intelegere si loialitate. Puteti comenta pe baza acestor afirmatii?
Monique Urdareanu: Foarte adevarat. In Brazilia am trait in aceeasi casa si dupa ce ne-am mutat in Portugalia am trait in case vecine. Ne vedeam aproape zilnic si calatoream impreuna de multe ori.
Mihaela Rogalski: Ca prietena, ce imi puteti spune despre felul cum cuplul regal isi petrecea timpul liber aici, pe aceasta coasta insorita a Portugaliei?
Monique Urdareanu: Aveau multi prieteni aici. Dar au trait o viata destul de retrasa, agreabila, foarte agreabila. Desi suportau cu greu ideea exilului. La inceput, au crezut ca se vor intoarce in tara. Regele, cel putin, nu a abandonat speranta pana la moarte.
Mihaela Rogalski: Imi puteti spune cate ceva despre discutiile pe care le purtau cu prietenii in legatura cu scena politica a Europei imediat dupa razboi? Paginile istorice scrise despre afinitatile politice ale acestor doi oameni traverseaza o gama larga. Ei fiind prezentati cand drept antisemiti notorii, cand indiferenti fata de soarta evreilor in timpul ofensivei declansate de guvernul Goga - Cuza, cand agenti secreti ai sovieticilor etc. Nu rareori Elena Lupescu este judecata pentru originea ei evreiasca. Ce imi puteti spune dumneavoastra despre convingerile lor politice?
Monique Urdareanu: Si regele, si Elena Lupescu il urau pe Hitler si fascismul, urau si comunismul rusesc sau cel instaurat in Romania. Aveau printre prieteni si evrei, si oameni antisemiti. In general, tot soiul de oameni, cu pareri politice divergente.
Mihaela Rogalski: Ce imi puteti spune despre relatiile lor cu rudele? Elena Lupescu avea rude in Romania?
Monique Urdareanu: Da, avea un frate cu care tinea ceva contact. Regele Carol isi adora baiatul, pe Mihai. Dar relatia nu era apropiata, caci Mihai fusese influentat sa se tina la distanta de tatal sau. Asa cred eu, cel putin. Voia mult sa-si vada fiul, dar dupa plecarea din Romania nu l-a mai intalnit niciodata. Si cateodata era catranit din cauza acestei raceli, dar Elena ii lua intotdeauna apararea regelui Mihai ca o leoaica. Eu nu am auzit-o niciodata vorbind ceva rau de regele Mihai. Nu stiu de ce regele Mihai s-a purtat atat de distant. Am auzit ca nu-i placea de tatal sau. Regele Carol a incercat de multe ori si era gata sa-si intalneasca fiul oriunde, dar regele Mihai a refuzat intotdeauna. Cineva trebuie sa-l fi influentat. Stiu cat de greu era pentru rege, caci am asistat la multe discutii pe tema asta.
Mihaela Rogalski: Ce imi puteti spune despre interesele culturale ale regelui si ale Elenei Lupescu?
Monique Urdareanu: Uriase, cel putin ale regelui. Era un mare amator de lectura, muzica, arta. Elena nu in aceeasi masura. Dar el era o enciclopedie vie.
Mihaela Rogalski: Ce altceva imi puteti spune despre felul in care isi petreceau timpul? Am citit ca regele era un filatelist pasionat.
Monique Urdareanu: Da, avea o colectie frumoasa, care a ramas intacta la moartea lui... dar a fost furata apoi.
Mihaela Rogalski: Furata?
Monique Urdareanu: Da, am vazut-o cu ochii mei, caci am mostenit-o de la Elena. El i-o daduse ei cadou de Craciun, inainte sa moara. Si ea mi-a lasat totul mie.
Mihaela Rogalski: Nu vanduse regele o parte din ea?
Monique Urdareanu: Da, a vandut o parte, dar ce a ramas, am auzit apoi la televizor ca s-a vandut pe sute de mii sau milioane de dolari... nu-mi aduc bine aminte. Timbrele astea erau, de fapt, ale mele, caci le mostenisem de la ea. Le-au furat de la ea din casa, dar nu pot spune mai multe despre asta. Le-am vazut, dar apoi au disparut.
Mihaela Rogalski: Vila Mar e Sol din Estoril v-a ramas dumneavoastra?
Monique Urdareanu: Da, dar a trebuit sa o vand pentru a plati cheltuieli de judecata. Procesele pe care mi le-au facut in Romania, in numele unor veri care nu aveau nimic de a face cu aceasta problema... Toti banii luati pe casa i-am cheltuit cu aceste procese.
Mihaela Rogalski: Proprietatile din Romania tot dumneavoastra v-au fost lasate?
Monique Urdareanu: Da, si le-am cedat pe toate statului roman.
Mihaela Rogalski: Se scrie despre Elena Lupescu ca era frumoasa, intotdeauna aranjata. Americanul Paul Quinlan, autorul cartii "Regele Playboy", sustine ca la nunta religioasa de la vila Mar e Sol din Estoril arata cu 10 ani mai tanara. Ce imi puteti spune despre acest eveniment?
Monique Urdareanu: A fost o casatorie dubla. Eu si cu sotul meu ne-am casatorit religios in acelasi timp cu regele si Elena Lupescu. Noi le-am pus lor cununiile pe cap si ei ni le-au pus noua. A fost o festivitate modesta, cu cativa prieteni si atata tot. A fost frumos!
Mihaela Rogalski: Imi spuneati la inceputul conversatiei noastre ca Elena Lupescu v-a luat la pieptul sau din prima clipa si v-a declarat fiica ei. Asta a fost in 1944. Dar faptul ca v-a tinut langa ea pana la moarte si v-a incredintat tot ce avea in posesie dupa moarte dovedeste ca declaratia facuta la inceput nu a fost goala. O femeie cu astfel de comportament trebuie ca avea si alte trasaturi de caracter interesante...
Monique Urdareanu: Da, ii placea sa argumenteze. Era o luptatoare verbala, dar prietena loiala. Prietenia noastra nu a insemnat ca nu am avut si altercatii din cand in cand. Dar le depaseam apoi, caci loialitatea invingea in cele din urma. Elena era, de fapt, o prietena loiala tuturor prietenilor. Nu divulga niciodata vreun secret, nu vorbea de rau, nu tinea ranchiuna.A fost si o sotie devotata, si iubita. Regele a adorat-o pana in clipa mortii si s-a purtat cu ea ca un cavaler pana la sfarsit. Erau intotdeauna atenti unul la nevoile celuilalt. Imi aduc aminte cum regele, indiferent in ce colt al camerei se afla, daca vedea ca Elena incerca sa-si aprinda o tigara, se repezea pe data sa i-o aprinda el. Moartea regelui i-a cauzat un soc puternic. De altfel, si sotul meu a slabit 10 kg in cateva saptamani. Apoi a trait o viata foarte retrasa, nu a fost interesata de nici o alta relatie cu vreun barbat. Se ducea aproape zilnic la biserica Sao Vicente si se odihnea langa catafalcul lui. A donat mult din ce avea acestei biserici.
Mihaela Rogalski: Ce altceva credeti ca ar mai fi important de stiut despre aceasta femeie?
Monique Urdareanu: Iubea animalele in asa masura ca terenul ei de tenis s-a transformat intr-o mica ferma. Oamenii ii aduceau, cateodata, animale vii, cate o gasca sau gaina pentru bucatarie. Dar ea nu suporta sa le vada omorate, asa ca le pastra, ingrijindu-le pe terenul de tenis. Nici eu nu puteam suferi sa stiu ca un animal e omorat cu stiinta mea.
Cu cateva saptamani in urma, in timpul unei promenade de-a lungul falezei din Cascais, ii povesteam unei prietene de rugamintea unui fost coleg de scoala, jurnalist la ziarul Ziua, de a-i procura cateva date despre cei 30 de ani de viata pe care Elena Lupescu i-a trait la vila Mar e Sol din Estoril, situata la numai zece minute plimbare de casa unde locuiesc.
"Asculta, te pot pune in legatura cu Monique Urdareanu", mi-a propus prietena mea. Am acceptat pe loc, inainte de a avea curajul unei intrebari esentiale: "Monique Urdareanu, cine este?".
Clar ca teritoriul pe care urma sa pasesc imi era cat se poate de necunoscut. Un detaliu, s-ar zice, chiar rusinos, in perspectiva celor carora numele Urdareanu, Lupescu, Carol al II-lea le activeaza ganduri si judecati solid formate si cimentate, sau comentarii spumoase si fara de sfarsit.
Pentru ceea ce aveam eu de facut s-a dovedit, totusi, a fi un avantaj. Am sunat-o pe Monique de indata ce am ajuns acasa si, la adapostul ignorantei, am vorbit cu usurinta cu care as vorbi cu oricare din cunoscutii mei.
La randul ei, Monique, fara urma de ezitare, m-a invitat sa ne intalnim la Clubul de tenis din Estoril, unde, aproape zilnic, la 5 dupa-amiaza isi termina partida de bridge si o porneste catre casa.
Faptura fragila, pe al carui trup slab si modest imbracat batranetea se asezase cu eleganta, nejefuind-o in nici un fel de inocenta chipului la tinerete sau de armonia formelor trupesti. Monique m-a intampinat deschis, m-a luat de dupa umeri si m-a invitat la 5 o'clock tea, compus din ceai sau cafea cu scones. Desigur ca in intervalul dintre convorbirea noastra telefonica si aceasta intalnire cercetasem cateva surse "istorice" despre personajul in jurul caruia aveam de formulat cateva intrebari si numele Urdareanu, aparand des alaturi de numele Lupescu, imi devenise oarecum familiar.
Dar cu cat aflasem mai mult din intamplarile vietii acestor persoane istorice, cu atat mai imposibil mi-a devenit a intelege cum un om de-a dreptul satanizat in istorie, precum este Ernest Urdareanu, a castigat dragostea de-o viata a acestei fapturi angelice.
Cineva ar trebui sa se ocupe de-o carte si despre asta. Misiunea mea, deocamdata, se margineste la cuplul Carol - Lupescu in Portugalia.
Carol al II-lea nu a abandonat, pana la moarte, speranta reintoarcerii
Mihaela Rogalski: Doamna Urdareanu, imi puteti spune in ce imprejurari i-ati intalnit pe Regele Carol al II-lea si pe Elena Lupescu?
Monique Urdareanu: I-am intalnit prin sotul meu. Pe el l-am cunoscut mai intai. I-am intalnit in anul in care m-am casatorit cu sotul meu, Ernest, 1944. Aveam doar 18 ani si ma aflam in Mexico, unde familia mea decisese ca as fi mai la adapost decat in Europa. Facusem, de altfel, liceul la o scoala particulara in Washington DC.
Mihaela Rogalski: Regele Carol si Elena Lupescu erau casatoriti cand v-ati cunoscut?
Monique Urdareanu: Oh, nu. Ei s-au casatorit trei ani mai tarziu in Brazilia.
Mihaela Rogalski: Cum a reactionat Elena Lupescu cand v-a intalnit? Era mai in varsta ca dumneavoastra, nu-i asa?
Monique Urdareanu: Da, desigur, era cu 25 de ani mai in varsta. M-a primit cu bratele deschise. Mi-a spus: "Eu nu am avut copii niciodata, de acum incolo vei fi fata mea". M-a primit in viata ei cu multa generozitate. Avea o inima buna, adora copiii... Era o persoana indaratnica cateodata. Incapatanata in chestiuni ce i se pareau importante, dar buna la suflet.
Mihaela Rogalski: Tot ce am citit pana acum imi da imaginea unei apropieri intre aceste doua cupluri, al dumneavoastra si al Regelui, extrem de intima, care a durat o viata in intelegere si loialitate. Puteti comenta pe baza acestor afirmatii?
Monique Urdareanu: Foarte adevarat. In Brazilia am trait in aceeasi casa si dupa ce ne-am mutat in Portugalia am trait in case vecine. Ne vedeam aproape zilnic si calatoream impreuna de multe ori.
Mihaela Rogalski: Ca prietena, ce imi puteti spune despre felul cum cuplul regal isi petrecea timpul liber aici, pe aceasta coasta insorita a Portugaliei?
Monique Urdareanu: Aveau multi prieteni aici. Dar au trait o viata destul de retrasa, agreabila, foarte agreabila. Desi suportau cu greu ideea exilului. La inceput, au crezut ca se vor intoarce in tara. Regele, cel putin, nu a abandonat speranta pana la moarte.
Elena Lupescu il apara intotdeauna pe Regele Mihai
Mihaela Rogalski: Imi puteti spune cate ceva despre discutiile pe care le purtau cu prietenii in legatura cu scena politica a Europei imediat dupa razboi? Paginile istorice scrise despre afinitatile politice ale acestor doi oameni traverseaza o gama larga. Ei fiind prezentati cand drept antisemiti notorii, cand indiferenti fata de soarta evreilor in timpul ofensivei declansate de guvernul Goga - Cuza, cand agenti secreti ai sovieticilor etc. Nu rareori Elena Lupescu este judecata pentru originea ei evreiasca. Ce imi puteti spune dumneavoastra despre convingerile lor politice?
Monique Urdareanu: Si regele, si Elena Lupescu il urau pe Hitler si fascismul, urau si comunismul rusesc sau cel instaurat in Romania. Aveau printre prieteni si evrei, si oameni antisemiti. In general, tot soiul de oameni, cu pareri politice divergente.
Mihaela Rogalski: Ce imi puteti spune despre relatiile lor cu rudele? Elena Lupescu avea rude in Romania?
Monique Urdareanu: Da, avea un frate cu care tinea ceva contact. Regele Carol isi adora baiatul, pe Mihai. Dar relatia nu era apropiata, caci Mihai fusese influentat sa se tina la distanta de tatal sau. Asa cred eu, cel putin. Voia mult sa-si vada fiul, dar dupa plecarea din Romania nu l-a mai intalnit niciodata. Si cateodata era catranit din cauza acestei raceli, dar Elena ii lua intotdeauna apararea regelui Mihai ca o leoaica. Eu nu am auzit-o niciodata vorbind ceva rau de regele Mihai. Nu stiu de ce regele Mihai s-a purtat atat de distant. Am auzit ca nu-i placea de tatal sau. Regele Carol a incercat de multe ori si era gata sa-si intalneasca fiul oriunde, dar regele Mihai a refuzat intotdeauna. Cineva trebuie sa-l fi influentat. Stiu cat de greu era pentru rege, caci am asistat la multe discutii pe tema asta.
Colectia de timbre a fost sustrasa
Mihaela Rogalski: Ce imi puteti spune despre interesele culturale ale regelui si ale Elenei Lupescu?
Monique Urdareanu: Uriase, cel putin ale regelui. Era un mare amator de lectura, muzica, arta. Elena nu in aceeasi masura. Dar el era o enciclopedie vie.
Mihaela Rogalski: Ce altceva imi puteti spune despre felul in care isi petreceau timpul? Am citit ca regele era un filatelist pasionat.
Monique Urdareanu: Da, avea o colectie frumoasa, care a ramas intacta la moartea lui... dar a fost furata apoi.
Mihaela Rogalski: Furata?
Monique Urdareanu: Da, am vazut-o cu ochii mei, caci am mostenit-o de la Elena. El i-o daduse ei cadou de Craciun, inainte sa moara. Si ea mi-a lasat totul mie.
Mihaela Rogalski: Nu vanduse regele o parte din ea?
Monique Urdareanu: Da, a vandut o parte, dar ce a ramas, am auzit apoi la televizor ca s-a vandut pe sute de mii sau milioane de dolari... nu-mi aduc bine aminte. Timbrele astea erau, de fapt, ale mele, caci le mostenisem de la ea. Le-au furat de la ea din casa, dar nu pot spune mai multe despre asta. Le-am vazut, dar apoi au disparut.
Mihaela Rogalski: Vila Mar e Sol din Estoril v-a ramas dumneavoastra?
Monique Urdareanu: Da, dar a trebuit sa o vand pentru a plati cheltuieli de judecata. Procesele pe care mi le-au facut in Romania, in numele unor veri care nu aveau nimic de a face cu aceasta problema... Toti banii luati pe casa i-am cheltuit cu aceste procese.
Monique Urdareanu a cedat proprietatile sale din Romania statului roman
Mihaela Rogalski: Proprietatile din Romania tot dumneavoastra v-au fost lasate?
Monique Urdareanu: Da, si le-am cedat pe toate statului roman.
Mihaela Rogalski: Se scrie despre Elena Lupescu ca era frumoasa, intotdeauna aranjata. Americanul Paul Quinlan, autorul cartii "Regele Playboy", sustine ca la nunta religioasa de la vila Mar e Sol din Estoril arata cu 10 ani mai tanara. Ce imi puteti spune despre acest eveniment?
Monique Urdareanu: A fost o casatorie dubla. Eu si cu sotul meu ne-am casatorit religios in acelasi timp cu regele si Elena Lupescu. Noi le-am pus lor cununiile pe cap si ei ni le-au pus noua. A fost o festivitate modesta, cu cativa prieteni si atata tot. A fost frumos!
Mihaela Rogalski: Imi spuneati la inceputul conversatiei noastre ca Elena Lupescu v-a luat la pieptul sau din prima clipa si v-a declarat fiica ei. Asta a fost in 1944. Dar faptul ca v-a tinut langa ea pana la moarte si v-a incredintat tot ce avea in posesie dupa moarte dovedeste ca declaratia facuta la inceput nu a fost goala. O femeie cu astfel de comportament trebuie ca avea si alte trasaturi de caracter interesante...
Monique Urdareanu: Da, ii placea sa argumenteze. Era o luptatoare verbala, dar prietena loiala. Prietenia noastra nu a insemnat ca nu am avut si altercatii din cand in cand. Dar le depaseam apoi, caci loialitatea invingea in cele din urma. Elena era, de fapt, o prietena loiala tuturor prietenilor. Nu divulga niciodata vreun secret, nu vorbea de rau, nu tinea ranchiuna.A fost si o sotie devotata, si iubita. Regele a adorat-o pana in clipa mortii si s-a purtat cu ea ca un cavaler pana la sfarsit. Erau intotdeauna atenti unul la nevoile celuilalt. Imi aduc aminte cum regele, indiferent in ce colt al camerei se afla, daca vedea ca Elena incerca sa-si aprinda o tigara, se repezea pe data sa i-o aprinda el. Moartea regelui i-a cauzat un soc puternic. De altfel, si sotul meu a slabit 10 kg in cateva saptamani. Apoi a trait o viata foarte retrasa, nu a fost interesata de nici o alta relatie cu vreun barbat. Se ducea aproape zilnic la biserica Sao Vicente si se odihnea langa catafalcul lui. A donat mult din ce avea acestei biserici.
Mihaela Rogalski: Ce altceva credeti ca ar mai fi important de stiut despre aceasta femeie?
Monique Urdareanu: Iubea animalele in asa masura ca terenul ei de tenis s-a transformat intr-o mica ferma. Oamenii ii aduceau, cateodata, animale vii, cate o gasca sau gaina pentru bucatarie. Dar ea nu suporta sa le vada omorate, asa ca le pastra, ingrijindu-le pe terenul de tenis. Nici eu nu puteam suferi sa stiu ca un animal e omorat cu stiinta mea.
Mi-a placut interviul. Frumos. Omenesc. Fara prejudecati. Felicitari
RăspundețiȘtergereIn legatura cu FAMILIA REGALA, am copiat o inregistrare de la Universitatea din Alba Iulia, din 18 mai 2012, despre DOMNITA ILEANA/Maica Alexandra
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=w0O_gLroSCk