Statuia lui Carol I îşi recapătă locul



Primăria Municipiului Bucureşti marchează, astăzi, printr-o ceremonie, reamplasarea statuii Regelui Carol I, între clădirea Bibliotecii Centrale Universitare şi fostul Palat Regal, actualmente Muzeul Naţional de Artă al României. Statuia ecvestră a Regelui Carol I are o înălţime de 13 metri, este turnată în bronz şi a costat peste 3 milioane de euro. Este opera sculptorului Florin Codre, realizată după modelul statuii create de artistul croat Ivan Mestrovic în 1939 şi topită de comunişti în 1948. Monumentul ar fi trebuit inaugurat de ziua natională, dar acest lucru fost amânat după ce pe monument au apărut în vopsea roşie cuvintele "cinste lui".

În 1939, regele Carol al II-lea a decis ridicarea unei statui ecvestre a regelui Carol I. Aceasta a fost realizată de sculptorul croat Ivan Mestrovic şi a fost dezvelită la 10 Mai 1939, de Ziua Naţională. În 1939 se împlineau şi 100 de ani de la naşterea regelui Carol I. În timpul celui de-al doilea război mondial, statuia a fost flancată de două tancuri sovietice capturate de armata română. După abdicarea forţată a regelui Mihai, la sfârşitul anului 1947, comuniştii au dat jos statuia de pe soclu. Aceasta a fost topită, iar câţiva ani mai târziu, din bronzul rezultat s-a turnat statuia lui Lenin de la Casa Scânteii (Piaţa Presei Libere de azi), care pe 5 martie 1990, avea să ia calea "exilului" în curtea Palatului Mogoşoaia, dărâmată de manifestanţii anti-comunişti din Piaţa Universităţii.

Sculptorul Mestrovic, stabilit în Statele Unite, a dat în judecată statul român pentru distrugerea operei sale şi a obţinut despăgubiri substanţiale în anii ‘50.

După anul 2000 a apărut ideea refacerii statuii. Cumpărarea drepturilor de autor de la familia Mestrovic, care deţine macheta originală a statuii, s-a dovedit prea costisitoare pentru statul român, aşa că s-a hotărât ca statuia să fie refăcută de sculptorul român Florin Codre, similar proiectului original.

Astfel a luat naştere statuia actual amplasată azi pe locul în care s-a aflat monumentul original. Deşi Carol I nu a murit propriu-zis din cauza rănilor dobândite în război, calul său este reprezentat cu un picior din faţă în aer, ceea ce înseamnă, potrivit regulilor heraldice, că personajul înfăţişat a murit din cauza rănilor de război. Moartea regelui Carol I,intervenită subit în 27 septembrie/10 octombrie 1914, a fost atribuită rănilor sale sufleteşti, în contextul izbucnirii primului război mondial, când ţara sa adoptivă, România, a ales să lupte împotriva ţării sale natale, Germania.

Ivan Mestrovic mai realizase în 1937 o altă statuie amplasată în Bucureşti, de această dată din granit - a omului politic Ion I. C. Brătianu, inaugurată în noiembrie 1938. Şi această lucrare a lui Mestrovici a avut o soartă nefericită, în 1947 fiind coborâtă de pe soclu şi aruncată la Mogoşoaia. Din fericire, aceasta s-a păstrat şi a fost reamplasată în locaţia originală din Bulevardul Dacia, dar păstrează în continuare urmele abuzurilor la care a fost supusă - spărturi la câteva degete de la mâna stânga şi la o parte din reverul hainei.

O mare parte din operele lui Mestrovic este reprezentată de monumente impresionante, statui ale unor personalităţi politice şi istorice, care se pot vedea astăzi în multe oraşe ale lumii: Zagreb, Belgrad, Split, Chicago, Novi Sad, Bratislava, Bucureşti.

Statuile ecvestre sunt printre cele mai scumpe tipuri de monumente şi de aceea reprezintă aproape in exclusivitate persoane importante, conducători de stat sau militari. Cea mai mare statuie ecvestră din lume, cu înaltimea de 40 de metri, este monumentul închinat lui Ginghis Han, ridicat în 2009, la 54 de kilometri de Ulan Bator.

Citeşte continuarea în Televiziunea Română

2 comentarii:

  1. De intr un an de criza trebuie sa platim astfel de lucrari publice?
    Nu avem gradinite dar dam pe o statuie 4 milioane de euro!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat, doar ca pentru gradinite ar trebui sa existe bani. Ei sunt insa tocati cu inversunare de conducatorii si guvernantii carora noi, prostii, le-am dat votul. Cat despre statuia Suveranului, oricat ar fi costat, ea trebuia sa fie repusa la loc. Cine stie putina istorie ar trebui sa cunoasca ce a reprezentat Carol I in existenta Romaniei. Cine nu stie, sa puna mana pe manualul (cel vechi) de Istoria Romanilor. Este in sfarsit o mana intinsa tinerei generatii care are de aflat atatea si atatea lucruri ascunse despre neamul din care se trage.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.