Principele Nicolae va fi viitorul rege al României, susţine Neagu Djuvara

Principele Nicolae va fi viitorul rege al României, susţine Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara îl nominalizează ca posibil succesor la Tron, pe Principele Nicolae, în contextul în care reinstaurarea monarhiei constituţionale în ţara noastră ar întruni majoritatea opţiunilor populaţiei.

Istoricul Neagu Djuvara sugerează Casei Regale a României un „plan B” – nepotul lui Mihai I să fie pregătit pentru Tron

Copilul care făcea cu mâna mulţimilor adunate în Piaţa Universităţii, în primăvara anului 1992, alături de bunicul său, fostul Rege al României Mihai I, are astăzi 26 de ani. Istoricul Neagu Djuvara îl nominalizează ca posibil succesor la Tron, în contextul în care reinstaurarea monarhiei constituţionale în ţara noastră ar întruni majoritatea opţiunilor populaţiei. În rândurile de mai jos vă propunem spre lectură un fragment din „dialogul-maraton” dintre profesorul Neagu Djuvara şi jurnalistul George Rădulescu, publicat în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

George Rădulescu: Ar mai putea fi resuscitată monarhia românească? 

Neagu Djuvara: Singura soluţie ar fi ca tânărul Nicolae să fie naturalizat român, să înveţe carte românească, să fie pregătit pentru o posibilă înscăunare. Dar aici se pune altă problemă: ce mai valorează monarhiile în Europa dacă, încetul cu încetul, se creează o federaţie europeană. Eu mă îndoiesc că se va face. Mi-e teamă că, dacă intră şi Turcia înăuntru, se alege praful. Dar dacă, totuşi, langsam, langsam (n.a. încet, încet – în limba germană) se creează o Uniune Europeană, se ajunge la un Parlament European unic, la un Guvern European unic şi la un Preşedinte unic? Toţi regii care vor mai fi, care toţi sunt Regi constituţionali, cu foarte puţină putere, dar cu prestigiu de cimentare a acelor naţiuni vor deveni nişte „maharajahi” cărora cel mult li se vor lăsa câte un palat şi nişte venituri anuale. Vor avea un rol şi mai simbolic decât au în prezent.

G.R.: Ar fi rău?

N.D.: Nu, dar noi ne putem lipsi de ei în cazul ăsta, că nu mai au nicio putere.

G.R.: Dacă ar fi referendum în ceea ce priveşte regimul constituţional, pentru ce aţi vota – pentru republică sau pentru monarhie parlamentară?

N.D.: Ca principiu, pentru monarhie parlamentară pentru că e cea mai cuminte. Ca să nu mai fie toate luptele astea, la fiecare cinci ani, pentru cine devine preşedintele ţării. Şi atunci stai niţel la noroc, cum este la naşterea moştenitorului. Istoria dovedeşte că varianta asta e mai bună. Şi când moştenitorul acela e bolnav sau incapabil, este înlăturat şi vine frate-său sau vine nepotul. Aşa au fost mai toate monarhiile din Europa care au continuat mii de ani. Gândiţi-vă la dinastia franceză!

adevărul.ro

19 comentarii:

  1. Intr-o etapa istorica dificila,in care clasa politica si elita intelectuala este vizibil depasita ca posibilitate de a construi proiecte politice,economice si sociale nationale de iesire din Criza - regalitatea are sansa unica de a deveni "centru national" de solicitare,evaluare si promovare de "proiecte nationale" de dezvoltare generala.
    Acest lucru nu-l face astazi nimeni in Romania,ceeace ar conferi un avantaj politic imens Casei Regale - in caz de implicare.
    Lipsite de orice "proiecte" economice si de interes pentru ele, partidele politice nici nu indraznesc sa deschida dezbateri despre reindustrializare si crearea masiva de noi locuri de munca.
    Acest lucru este imposibil pentru clasa politica in ansamblul ei - care refuza orice proiect pozitiv - pentru asi "conserva" actualele avantaje meteriale si politice, oferite prin "imobilizarea" tarii intr-o etapa "intermediara","postcomunista" -sub raport politic si economic.
    Solicitind,preluind,evaluind si promovind(catre Guvern) programe economice de reindustrializare, ca modalitate unica de a "incheia" tranzitia la un capitalism eficient si functional,regalitatea (de acum absolut romaneasca)poate face sa "regenereze",viziunea pozitiva a unei populatii care este absolut straina de ea.
    Niciuna din monarhiile lumii nu au aceasta sansa istorica - si ea nu trebuie ratata,in ciuda mersului implacabil al istoriei spre Uniunea Statala a Europei,in care regalitatea isi va putea numai astfel,gasi locul meritat,prin scoaterea Romaniei din actuala Criza Generala.
    Peste citiva ani,odata cu iesirea tarii din Criza,aceasta oportunitate dispare pentru totdeauna.
    In acest demers,Regalitate isi va gasi rapid ca "aliati" clasa bogata si mijlocie,dar si pe cea salariata - lipsita astazi cronic de orice sansa,prin lipsa celor 5 milioane de locuri de munca,pierdute dupa 1989.
    Daca iesirile Casei Regale ramin doar unele formale (prin actiuni si comunicate cu caracter intern)si mai ales,colaterale vietii economice, ele nu vor putea fi evaluate de populatie ca actiune si implicare in viata cetatii care sa conduca la batalia pentru progres si prosperitate.
    Intr-o etapa dezastruoasa (material)pentru populatia Romaniei,singura implicare care intradevar conteaza,este cea capabila sa conduca la un reviriment economic - dovedind ca inainte de toate,Casa Regala a Romaniei este interesata de soarta economica a populatiei.
    Adoptarea unui astfel de parcurs "programatic" si actional este extrem de solicitanta pentru Casa Regala si pentru "consultantii " sai,care trebuie sa iasa din demersul actual pasiv,spre unul actional activ,care sa scoata din inertie si stagnarea "in proiect",pe toata lumea.
    Cu toate acestea,"proiectul Casei Regale",trebuie in mod necesar,sa evolueze in aceasta directie.
    Aceasta este singura cale,pentru ca Regalitatea si Casa Regala sa dobindeasca locul pe care de 20 de ani si-l doreste,ca statut institutional,dar si in inima romanilor.
    Caliman Eugen -analist economic(de provincie).
    Cu stima,
    Programul economic si "consultanta" necesara va sta la dispozitie(gratuit),la tel. 0761/196940

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce puteti face concret pentru a putea schimba republica in monarhie constitutionala? Luati in calcul un referendum?

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca Romania mai are dreptul la o sansa in Europa si in lume atunci aceasta este Monarhia cu tot ce implica ea .Oricum Casa noastra Regala a dovedit istoric o demnitate care ii da dreptul sa existe pt noi ca romani si sa ne reprezinte in lume(lucru de care clasa politica nu numai ca nu se ocupa dar nici nu este capabila sa o faca).Daca inca mai suntem in stare sa iubim aceasta tara atunci un referendum ar trebui sa spuna DA pentru REGALITATE.Eu daca as putea sa fac ceva ca asta sa devina o realitate pt tara noastra mi-as da viata (ca Monarhia sa devina o realitate)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu siguranta Romania are dreptul la o noua sansa, la o noua revolutie constitutionala. Intr-o tara prabusita moral si economic, unde clasa politica este depasita de situatie, iar intelectualitatea se complace in a sprijini mai pe fata sau voalat diverse partide sau persoane (personaje), consider ca este necesar ca, Casa Regala sa se apropie mai mult de cetatenii tarii prin actiuni punctuale (sociale, economice) de explicare a ce inseamna monarhia constitutionala in viata fiecaruia si cum poate aceasta sa fie un garant al dezvoltarii tarii prin programe economice ce vor duce in final si la asanare vietii sociale. Este momentul ca acum sa strangem randurile in jurul Majestatii Sale Regele Mihai I de Romania, sa profitam de faptul ca acesta se afla printre noi, pentru a initia si promova cat mai rapid (bine fundamentat) un referendum national de schimbare a constitutiei si implicit a formei de guvernamant. Asteptam un semnal pentru a purcede la o actiune (cu respectarea legilor in vigoare) de informare si strangere de semnaturi in realizarea visului multora dintre noi, instaurarea monarhie constitutionale si renasterea Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Habar n-am cine-i dl. Radulescu, nici nu ma intereseaza.
    Mi se pare o crasa lipsa de respect ca intialele dlui Neagu Djuvara sa apara ca N.G. (transcriere fonetica ?!)
    Marius, Cluj Napoca

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma numesc Buhai Daniel Simion am 34 ani si mi-as dori di suflet ca romania sa redevina monarhie an contextul an care romania se afla an cadere libera economic politic si deasemenea demografic vad si eu ce se antampla an tarile cu monarhie din europa si trag concluzia ca monarhia este singurul factor de stabilitate an tara bineanteles daca ie an stransa colaborare cu biserica astept cu drag revenirea regelui oricare va fi iel sper sa nu mor pana sa vad si io o parada regala nunta sau ceva frumos an tara asta va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. intr-adevarb regele carol al ii-lea a redresat economia si a determinat un mod cu totul adecvat al educarii tinerilor in romania care in europa nu exista cel american si englez fiind gresite ,fapt pe care dr.petru groza
    cand se apropia devei l-a acceptat cand se apropia de ei basescu cu boc si cu pdl

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu prea inteleg de ce vorbiti de "fostul" rege. Regele a fost, este si va fi regele nostru, nici D-zeu nu mai poate schimba asta. Pentru mine nu conteaza daca regele are puterea politica in tara, in mod sigur are toata puterea morala si pentru asta e regele nostru, ca ne place sau nu. Neo-Comuistii nostri stiu asta demult, timpul trece si ei nu au capatat recunosterea la care rivnesc,timpul trece in defavoarea lor, sint in pana de idei, nu isi vad optiunile de viitor. Au furat tot ce se mai putea fura din tara, acum pentru ca nu mai au ce fura, fac datorii, s-a cam terminat si cu asta. Au masluit alegeri, s-au umplut de bani, orice ar face nu mai conteaza, sint ramasitele unui regim criminal, soarta lor e demult pecetluita. Intre timp, cei care sint acum impotriva monarhiei in Romania vor avea de platit aceste datorii, ei si copiii lor, pe undeva exista si D-zeu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ar fi bine ca romanii sa realizeze ca avem nevoie de rege ,ar fi,esential , este ceea ce ne lipseste , nu vedeti ca ne lipseste regele?
    suntem niste oi ratacite, fara stapan.Regele a fi demnitatea noastra in lume , simbolul nostru si legatura noastra cu Dumnezeu.(asa cum frumos a spus domnul Liiceanu).Atunci in 47 cand comunistii au furat alegerile si in loc sa castige pnt-ul au castigat ei , poporul trebuia sa iasa in strada , sa faca rezistenta in paduri alaturi de cei care au facut-o,nu sa-l puna in situatia pe rege de a abdica, pentru ca nu mai avea alta solutie. Regele nu poate fi facut vinovat , dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ati vazut cum in 92 , cand regele a venit in tara , era acolo un copil (nepotul regelui) alaturi si care la plecare, copilul, a plans.Priviti filmul domnului Iliesiu cu imagini de atunci.Regele si familia lui au mai mult suflet pentru tara asta decat presedintii pe care i-am avut.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt o pensionara care din copilarie am auzit numai lucruri bune si frumoase despre Rege si regalitate in general. Imediat, dupa evenimentele din 1989 mi-am spus in gind: Dar avem un REGE, ar fi drept si moral sa vina in tara si sa se ingrijeasca de soarta noastra. In naivitatea mea, chiar am sperat acest lucru (dar numai in taina pentru ca nu am avut curajul sa spun cu voce tare cunoscutilor). Cu timpul mi-am dat seama ca sunt putini cei care cunosc cite ceva despre M.S. Regele Mihai si despre Casa Regala de Romania. Imi face mare placere sa scriu aceste rinduri si iarasi sper din toata inima ca Monarhia sa salveze Romania.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca acei care prin educatie si prin norocul de a fi crescuti in anumite familii care au avut, repet, norocul de a afla din surse sigure despre Casa Regala, acum sa aiba si curajul de a spune si altora aceste lucruri care sunt perfect adevarate si anume ca Regele nu a plecat cu o garnitura de tren plina cu aur si tabloru si multe lucruri furate de la popor asa cum ne-au invatat comunistii. Eu am fost surprinsa atunci cind in primavara acestui an am avut ocazia sa vizitez Muzeul National din Bucuresti si sa observ ca majoritatea tablourilor expuse sunt din colectia Regelui Carol. Deci, toate au ramas si au fost in tara, numai ca pina acum nu a fost specificata din ce colectie fac parte. E logic. Cred cu tarie ca MONARHIA SALVEAZA ROMANIA. Doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Noi, romanii suntem un popor bun si tolerant. Poate prosti de buni, cum spun unii. Avem o educatie crestina solida si cu frica de Dumnezeu. Cei care ne-au facut si ne fac natia de rusine, sunt doar o mica parte a populatiei. Nu trebuie sa generalizam. Cred ca Regele nostru, BUNUL NOSTRU REGE care ne-a iubit tot timpul si care si-a educat impreuna ca M.S. Regina Ana, si fetele in acest spirit ne poate salva, ajuta si apara in intelepciunea sa, si de amenintarea revizionistilor unguri din UDMR. Nu luati in gluma actiunile acestora, sunt foarte periculoase si sunt un atentat la unitatea nationala. NIHIL SINE DEO. TRAIASCA REGELE !

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a saltat inima de bucurie atunci cind, Principele Nicolae a facut o vizita intr-o Catedrala Ortodoxa, nu-mi aduc aminte cind si unde, dar parca ceva imi soptise ca va fi viitorul nostru rege. Chiar m-am apucat sa ma documentez fiul carei fete a Regelui, este. Dupa mine, este un barbat chipes, bine pregatit si poate indeplini toate prerogativele ce-i vor reveni. Sunt sigura ca a fost la rindu-i educat in acest sens. Nu trebuie uitat ca religia Casei Regale este ORTODOXA, deci membrii ei au imbratisat cu dragoste acest popor si au cautat sa-l inteleaga, ajute si conduce cu multa iubire de oameni. Doamne ajuta-ne sa scapam de oamenii fara Dumnezeu care ne conduc acum ! Sper din toata inima ca asa va fi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, imi aduc aminte cum mama cinta in soapta: Traiasca Regele in pace si onor, De tara iubitor si-aparator de tara !! O intrebam ce cintec este. Ma mangaia si doar zimbea iar cind invatam lectia de istorie ca...P.C.R. a fost infiintat in anul 1921 si avea peste 20.000 de membrii, mi-a spus enervata: Ce 20.000 poate nici 200 de putzoi care nu le placea sa munceasca. Dar tu invata ce scrie in carte. Eram tare mirata si incurcata. Mama nu mai este. D-zeu. s-o odihneasca, dar adevarul iese la suprafata ca undelemnul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ne mananca strainii tara. Acum mosul de Djuvara il vrea rege pe principele Nicolae, care nu stie limba romana si nici nu o va invata vreodata...

    RăspundețiȘtergere
  17. Traiasca REGATUL ROMANIEI!!!! Noi aredelenii ne-am unit in 1918 cu Regatul Romaniei, nu cu republica Romana.Dorim natiunii noastre demnitate si caracter, grabnica lepadare de bolsevisme si balcanisme! Suntem o natiune europeana, cu fruntea sus, nu o mahala de Constantinopol, imbacsita cu manele, smecherii si furtisaguri! TRAIASCA REGELE !!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Nici Carol al II -lea nu stia romana cand a acceptat sa fie rege!!
    Traiasca Partidul National Liberal si fie ca aceasta tara sa devina din nou monarhie altfel daca lucrurile continua in ritmul de acum suntem pierduti, devenim tara o tara fara identitate !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu se va ajunge prea curand la monarhie,desi majoritatea romanilor vor. Cei aflati acuma la putere au afaceri prea mari sa renunte. In plus ar putea izbucni o criza in Balcani,romanii din Moldova si cei din Ucraina o sa vrea Romania.....Europa nu e pregatia pentru asta.Traim intr o lume condusa de multinationale si nu de guverne.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.