Regele Mihai va fi totuşi invitat în Parlament. Propunerea opoziţiei a fost în cele din urmă aprobată
Parlamentul a aprobat, marţi, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o şedinţă solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi 46 de abţineri.
"Cu o largă majoritate propunerea a fost aprobată. În 25 octombrie vom avea acest moment solemn în Parlamentul României", a precizat preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană.
Anterior, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că democrat-liberalii nu sunt împotriva organizării unei solemnităţi pentru Regele Mihai, dar că în Parlament poate să existe o altă sală decât cea de plen, precizând că parlamentarii PDL se vor abţine de la vot.
Propunerea privind organizarea unei şedinţe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de marţi, la solicitarea opoziţiei.
Parlamentarii au acceptat, cu 191 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 113 abţineri, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei comune de marţi a Senatului şi Camerei Deputaţilor, a unui punct suplimentar privind organizarea, pe 25 octombrie, a unei şedinţe solemne la care să fie invitat Regele Mihai.
Solicitarea de introducere a acestui punct pe ordinea de zi a fost făcută de către liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu.
"Aş dori să aveţi amabilitatea să introduceţi ca punct suplimentar solicitarea grupurilor parlamentare PNL pentru ca în ziua de 25 octombrie să organizăm o şedinţă solemnă a Parlamentului, ocazie cu care să-l invităm pe Regele Mihai să se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca împlinirea vârstei de 90 de ani a Majestăţii Sale şi, în acelaşi timp, ar fi un prilej de evocare istorică şi de omagiere a singurei personalităţi în viaţă încă dintre şefii de stat din perioada celui de-al doilea război mondial. Ar fi un bun prilej să ne întoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei româneşti, ar fi un bun prilej să arătăm că ne preţuim istoria şi oamenii care au făurit istoria acestei ţări", a declarat Călin Popescu Tăriceanu în plenul reunit al Parlamentului.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat că propunerea lui Tăriceanu este una "de bun simţ, de normalitate într-o societate care are foarte puţine repere şi foarte puţine momente de normalitate".
"Cred că ar fi un gest pe care societatea românească l-ar aprecia ca, pe 25 octombrie, la împlinirea unei vârste pe care o urez tuturor celor prezenţi, Regele Mihai să se adreseze nouă, fără a avea dezbateri politice, fără a discuta despre forma noastră de guvernământ sau despre altceva, ci arătând un semn de respect pentru o personalitate a istoriei româneşti", a afirmat Ponta.
El a precizat că parlamentarii PSD vor vota în favoarea propunerii lui Tăriceanu.
Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a făcut un apel, marţi, în plenul reunit, la colegii săi de partid, să accepte organizarea unei şedinţe solemne pe 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai, arătând că "este o chestiune de obraz", tocmai pentru ce a spus în iunie preşedintele Băsescu.
"Fac apel către colegii din grup să voteze şi ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat că Regele Mihai nu ar fi şef de stat nu ţine", a spus Toader Paleologu.
El a continuat, apreciind că invitarea Regelui Mihai în Parlament este "o chestiune de obraz, de întâlnire cu istoria noastră".
"Tocmai pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toţi să votăm pentru invitarea regelui pe 25 octombrie", a mai spus Paleologu.
În plus, Paleologu a declarat, pentru MEDIAFAX, că propunerea privind invitarea Regelui Mihai în Parlament trebuia discutată în BPN al PDL, apreciind că respingerea acesteia în Birourile Permanente ale Parlamentului este o "ghiolbănie fesenistă".
"Această propunere trebuia să fie discutată în BPN şi trebuia un mandat din partea partidului pentru votul din şedinţa conducerii Parlamentului. Respingerea acestei propuneri este o ghiolbănie fesenistă", a apreciat Paleologu.
El a mai spus că aceia care au respins această propunere au avut o atitudine de oameni care vor să placă şefului fără să se asigure dacă îi fac rău.
"Aceştia îi fac rău preşedintelui Traian Băsescu, prin această atitudine servilă", a adăugat Theodor Paleologu.
De altfel, contactat de MEDIAFAX în iunie, după ce preşedintele Băsescu i-a adus o serie de acuzaţii Regelui Mihai, Theodor Paleologu a declarat: "Trăiască Regele!".
Atunci, Traian Băsescu a declarat că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare". "Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.
"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai, a anunţat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile permanente au votat împotriva propunerii liberalilor, având în vedere faptul că în şedinţă solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar şefi de stat în funcţie.
Principesa Margareta a comentat, luni seară, la Antena 3, decizia Parlamentului de a respinge şedinţa solemnă dedicată Regelui Mihai, afirmând că "este foarte, foarte păcat, s-a ratat o ocazie specială pentru viitorul ţării".
"E foarte, foarte păcat, s-a ratat o ocazie specială despre viitorul ţării", a spus Principesa Margareta, răspunzând unei întrebări despre decizia Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor de a respinge solicitarea de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai.
Ea a precizat că este păcat "pentru naţiune".
Principesa Margareta a menţionat că simte tristeţe în legătură cu această decizie.
Ea a menţionat, răspunzând unei întrebări, că Regele Mihai a primit cu seninătate acuzaţiile aduse recent de actualul şef al statului. "Ne-a întrebat: «Dar voi sunteţi bine?»", a adăugat principesa.
La rândul său, principele Radu a declarat că este nevoie de o oglindă care să fie pusă în faţa tuturor, pentru a se vedea "ipocrizia".
"Dacă în 2011 politicienii nu găsesc încă motivaţia să-l cheme pe rege în Parlament să vorbească, cum vă aşteptaţi ca în 1990 să îl fi pus pe tron?", a spus principele Radu.
El a ţinut însă să menţioneze că regele este cel mai mare român în viaţa, cel mai iubit om în România. Principele Radu a anunţat că regele va adresa naţiunii un mesaj de ziua sa, pe 25 octombrie.
"Ce s-a întâmplat acum este o joacă. Acest om i-a întors spatele lui Hitler, de două ori", a spus principele Radu.
Adaugă un comentariu