A fost Carol I un rege meschin?

A fost Carol I un rege meschin?

“Ceea ce îl muncea pe regele Carol I era grija micii sale glorii. Era în această privinţă de o gelozie neascunsă şi împingea lucrurile până la o ineleganţă surprinzătoare la un om de originea şi situaţia sa. Purtarea lui faţă de memoria lui Cuza a fost o mărturie convingătoare a meschinăriei sufleteşti.

Este uşor de înţeles că atâta timp cât Vodă Cuza, sau măcar fiii săi au trăit, să fi avut faţă de ei o atitudine de rezervă şi chiar de ostilitate. Ei puteau la un moment dat să constituie un pericol pentru dinastia lui şi, prin urmare, era firesc ca în acest timp să fi evitat a înteţi tot ce ar fi putut redeştepta amintirea lui Cuza sau tot ceea ce ar fi putut contribui la slăvirea numelui său; dar după ce acesta murise, dupa ce neamul său se stinsese, ar fi putut fără pericol pentru el şi pentru dinastia sa, să se arate mărinimos faţă de memoria predecesorului său. Cu toate acestea, preocupat parcă de umbra ce domnia lui Cuza i-ar fi putut-o face propriei sale domnii, a căutat să înăbuşe orice reamintea acea epocă.

Când Doamna Elena Cuza a murit, nici n-a trimis pe principele Ferdinand la înmormântare şi când s-au împlinit 50 de ani de la Unire cu greu, şi după multe stăruinţe, a consimţit ca Principele Carol să depună o coroană la Ruginoasa.”

*****

sursa: I.G. Duca, Amintiri politice


Dumitru Horia Oprea

3 comentarii:

  1. Atitudinea lui Carol I fata de Alexandru Ioan Cuza este in continuare subiect de analiza pentru cercetatori. "Mitul Cuza" altereaza insa judecata istoricilor sau cunoscatorilor. Suveranul german instalat la Bucuresti avea totusi o sustinere solida din partea liberalilor care reprezentau totusi forta politica dominanta in raport cu conservatorii. Liberalii au fost cei care l-au indepartat pe Cuza de la Tron in 1866 atunci cand solutia de compromis de la 1859 era deja epuizata.
    Regele Carol I a venit in Romania cu gandul sa construiasca. Un asemenea program politic nu permite meschinarii. Noul Principe s-a simtit de la bun inceput stapan pe situatie si a dovedit acest lucru prin actiunile sale. Aprecierile lui I.G. Duca trebuie luate ca fiind unele personale si nu neaparat corecte din punct de vedere politic. Macar daca tinem seama de
    realizarile lui Carol I care au fost incununate de succes cu ajutorul PNL din care facea parte I.G.Duca.

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru anonim. Care realizări? Afacerea Stroussberg? Nici aprecierile lui Mihail Kogălniceanu nu sunt "corecte din punct de vedere politic"? “Regalitatea însemnă ridicarea conştiinţei naţionale, afirmarea demnităţii şi independinţei ţării... Când acei ce trebuie să apere drepturile acestei ţări nu au curajul pe care-l aveau acei Domni regulamentari, declar că am proclamat un rege, dar nu am făcut un regat român, căci regatul însemnează neumilire.”
    Nici ale lui Horia Sima? “El a coborît de la linia neamului în linia intereselor unei clase. Rodnicul început de ridicare a clasei taranesti, inaugurat de Domnitorul Cuza, a fost parasit sub Regele Carol. Regele Carol I a acceptat sa devina patronul clasei care l-a adus pe tron. El si-a cheltuit în buna parte autoritatea regala ca sa înabuse legitimele revendicari ale poporului nostru. Prin transactia la care a ajuns cu clasa suprapusa a întârziat cu o jumatate de veac evolutia politica si sociala a poporului român. Aceasta clasa nu merita sa se bucure de favoarea Regelui, fiind o “oligarhie de strânsura”, cum o numeste Caragiale. “Nu este o oligarhie macar statornica, de traditie istorica, de bravura, de obligatiuni morale, de nobilitate ori de merite” (din studiul lui Caragiale asupra Rascoalei din 1907)... în momentul decisiv, când s’au aruncat sortii unitatii nationale, orientarea Regelui Carol I nu s’a potrivit cu linia neamului. Originea lui etnica s’a dovedit mai tare decât obligatiile ce le contractase fata de noua lui Patrie.”
    Nici ce a zis Bismark? „Să nu te aştepţi la recunoştinţă din partea unui Hohenzollern”.
    Şi Alexandru Ioan I nu e "mit". El este FONDATORUL STATULUI ROMÂN MODERN. “Domnitorul Cuza… atât în politica interna cât si în politica externa s’a identificat total cu linia neamului. S’a îngrijit de ridicarea taranimii si a faurit Unirea Principatelor.”

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.