România cheamă Monarhia

România cheamă Monarhia

Nemulţumirile acumulate în ani au izbucnit, în ultimele săptămâni, reamintindu-ne că organismul societăţii româneşti nu este, aşa cum şi l-ar fi dorit unii, inert, incapabil de reacţie. Atacul la unul dintre elementele fundamentale ale unui stat modern, sănătatea publică, a provocat reactualizarea tuturor acelor frustrări cetăţeneşti care nu îşi găsiseră, de prea multă vreme, nicio formă publică de exprimare.

Dincolo de orice opţiune sau apartenenţă politică şi de orice viziune, mai precis sau mai slab conturată, asupra tipului de societate şi de stat pe care şi le doresc, protestatarii s-au transformat în purtătorii legitimi de cuvânt ai unei populaţii exasperate. Desigur, dificultăţile economice, şubrezirea sistemelor de sănătate publică şi de educaţie, ineficienţa instituţională apasă greu pe umerii societăţii româneşti. Împinşi de acutizarea acestor dificultăţi, oamenii s-au îndreptat către acele locuri puternic încărcate simbolic. La Bucureşti, Piaţa Universităţii a prins din nou viaţă democratică. Iar miezul revendicărilor s-a dovedit a depăşi cu mult nivelul solicitărilor punctuale de natură economică şi socială, atingând un grad superior de conştiinţă civică. Demonstranţii se opun unui mod iresponsabil de a face politică şi unui stat corupt care, în loc să îi servească, nu face decât să le îngreuneze viaţa. Probabil că, aşa cum unul dintre simbolurile revoluţiei din 1989 a fost emoţionanta scandare „Vom muri şi vom fi liberi!”, una dintre cele mai autentice expresii ale evenimentelor de acum va rămâne „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”

În 1989 s-a luptat pentru libertate, acum dorinţa de libertate a ajuns în stadiul conştiinţei de sine, iar adevărata democraţie se instalează numai acolo unde instituţiile nu se opun libertăţii individuale, ci sunt garantul acesteia. Democraţia reală există acolo unde libertatea individuală nu este şi individualistă, ci se construieşte în jurul unor valori comunitare.

Cuvântul „populaţie” nu a fost folosit întâmplător mai devreme. Gloata amorfă pe care totalitarismul comunist şi-a dorit să o creeze s-a transformat, în decembrie 1989, într-o populaţie revoltată. Dezamăgirile succesive din ultimii 20 de ani au transformat populaţia României dintr-una revoltată într-una derutată. Evenimentele din ultimele săptămâni par să aducă semnele unei transformări a populaţiei în naţiune. Individualismele par să se unească în jurul unor valori civice comune, iar naţiunea pare să îşi recapete, ca după un lung coşmar, vertebrarea.

Cu toţii părem a şti astăzi, sau măcar a intui, că revertebrarea noastră nu înseamnă doar schimbarea unui regim politic cu un altul, doar înlocuirea unui partid cu altul, doar reforme economice şi un mai solid sistem de asistenţă socială. Trezirea naţiunii la viaţa democratică înseamnă recuperarea identităţii, onorarea înaintaşilor şi a celor care s-au jertfit pentru libertăţile noastre, respectul şi promovarea valorii, sprijinirea celor mai slabi dintre noi, reconsolidarea instituţiilor pe alte principii decât cele clientelare şi politice, respectul faţă de lege, responsabilizarea actului de guvernare, recuperarea demnităţii naţionale şi a acelor elemente care ne definesc cu adevărat. Tocmai pentru că le reamintea românilor toate aceste valori, discursul rostit de M.S. Regele Mihai în Parlamentul României, la 25 octombrie 2011, a fost o revelaţie pentru mulţi. Un astfel de discurs, limpede şi plin de substanţă, concret dar înalt, aplecat asupra realităţilor zilnice dar conectat la valorile eterne ale naţiunii nu fusese niciodată pronunţat de vreun preşedinte de republică, fie ea populară, socialistă sau post-decembristă.

În acest context, nu este decât firesc ca mulţi dintre noi să ne investim speranţele în singura instituţie care îşi păstrează întreg capitalul de prestigiu acumulat în aproape un secol şi jumătate de istorie: Casa Regală a României. Dacă protestatarii din toate colţurile României îşi îndreaptă astăzi privirile către Monarhie este tocmai pentru că simt lipsa acută a unei instituţii stabile, neutre, străine de jocurile politicianismului meschin şi respectate peste tot în lume. Populaţia pregătită azi să redevină naţiune începe să simtă că doar o instituţie străină de politică o poate reprezenta şi îi poate readuce sentimentul mândriei bazate pe tradiţie, pe continuitate şi pe un devotament faţă de România pe care Casa Regală nu l-a dezminţit niciodată.

Pe de altă parte, populaţia redevenită naţiune nu îşi va putea demonstra maturitatea democratică decât obligându-şi clasa politică să îşi recapete, la rândul ei, coloana vertebrală. Obligând-o prin vot şi printr-o mult mai activă supraveghere civică. Această maturitate democratică de care suntem, se pare, aproape îi va conduce pe români şi pe aleşii lor la concluzia că avem nevoie de un factor de echilibru, de un arbitru, de o marcă identitară puternică, de un factor de prestigiu şi de demnitate naţională care nu poate fi decât Casa Regală. Piaţa Universităţii şi toţi românii care îşi doresc schimbarea nu trebuie să cadă însă în capcana mesianismului politic. Nu un Salvator trebuie să vedem în Regele nostru şi în Familia sa, ci o confirmare şi o consolidare a propriei noastre vertebrări. Maturizarea noastră democratică va transforma scandarea romantică a anilor ’90, „Monarhia salvează România!”, în realitate pragmatică: „România cheamă Monarhia”. Aşa cum a făcut-o în 1866.

Filip Iorga / princeradublog.ro

19 comentarii:

  1. Este un lucru firesc. Cred ca organismul natiunii ce reprezinta Romania incepe sa se insanatoseasca. Sa se curete de tarele comunismului. Este un lucru imbucurator si cred din tot sufletul ca intr-adevar numai Monarhia salveaza Romania. Traiasca Regele si Patria. Doamne ajuta ! Ioana

    RăspundețiȘtergere
  2. in ultimii 64 ani am fost intoxicati cu o falsa istorie despre Monarhie, tinerii de astazi ar trebui sa invete adevarata istorie, Casa Regala este singura solutie de revenire la ce a fost Romania inainte de cosmarul comunist.multi oameni nu cunosc aproape nimic despre Monarhie, trebuie sa o facem cunoscuta

    RăspundețiȘtergere
  3. in ultimii 64 ani am fost intoxicati cu o falsa istorie despre Monarhie, tinerii de astazi ar trebui sa invete adevarata istorie, Casa Regala este singura solutie de revenire la ce a fost Romania inainte de cosmarul comunist.multi oameni nu cunosc aproape nimic despre Monarhie, trebuie sa o facem cunoscuta

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca este o chestiune de timp pana cand romania devine regat.in ultimul timp lucrurile se precipita in sensul bun al cuvantului. Incapatanarea lui Basescu de a ceda puterea nu poate decat sa grabeasca lucrurile

    RăspundețiȘtergere
  5. TIMPUL REGELUI A SOSIT
    Eu sunt de acord cu MONARHIA. Avem un REGE , avem un mostenitor.
    Daca acum de cand sunt protestele erau temperaturile din decembrie....sunt convins ca Basescu si acolitii lui nu mai prindeau luna februarie in scaunele lor pe care ar trebui sa le predea poporului care prin VOT sa instaureze pe ele OAMENI.
    Sa zicem ca Basescu pica. Pardon. PICA SIGUR....odata cu topirea zapezi.
    Pe CINE punem in loc????????
    USL-istii urmasi FSN-ului lui Iliescu?
    NU
    PP al lui Dan Diaconescu?
    NU
    Sunt OAMENI in tara asta care ar fi capabili sa conduca Romania dar stau in umbra ca pasarile de salon...pentru ca daca ar iesi din coliviile lor ii vor vana CORBII si VULTURII.
    Dar instaurandu-se MONARHIA..........acesti OAMENI CAPABILI isi vor parasi coliviile lor si-si vor da interesu pentru ceva nobil; pentru ROMANIA !!!!
    PATRIOTISMUL elitei societatii moderne se va dezlantui....OAMENII de valoare, se vor ridica......flamanzi si dornici de a face ceva pentru prea mult batjocoritul popor roman.
    ATUNCI o lume intreaga va vedea adevarata fata a acestui popor......
    TRAIASCA REGELE
    P.S. Da DOAMNE romanului mintea cea de pe urma.

    RăspundețiȘtergere
  6. asta spun si eu. Da Doamne mintea romanului cea de pe urma ! Am ramas profund impresionata de acel locotenent din Piata Universitatii care a iesit sa protesteze iar acum , am inteles ca este judecat de Comisia de disciplina. Da, vor cu orice pret sa sugrume in fasa asemenea fii ai poporului, frumosi, puri si mai ales IUBITORI DE TARA. Numai bunul nostru REGE poate fi garantul libertatii si democratiei in Romania. Traiasca Regele si Patria ! Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze !

    RăspundețiȘtergere
  7. In mintea romanului a ramas si Rascoala din 1907 Foamea a facut-o sangeroasa.Atunci nu erau comunisti ci numai liberali si taranisti. Si un singur REGE.Pe care nu cereau sa sa fie dat jos.Acum e iar foamete(pentru unii) si tremura in ger cerand plecarea Sefului statului.Sunt iubitori de Tara si mintea le este intreaga.Ii cred in convingerea lor ca un nou sef din cei care-si doresc functia aceasta nu sunt, nu pot fi credibili.Dar sa crezi ca vor iesi ,,elitele,, din colivii sub conducerea viitoarei Regine schimband din radacini politicul, chiar daca Dumnezeu i-ar lumina, mi se pare o UTOPIE.Sa-i dea Dumnezeu viata lunga Regelui si punct.

    RăspundețiȘtergere
  8. utopie esti dumneata -taranistii nu exista la 1907,pune mina si invata istorie ,niciodata nu au existat 11000 de morti, intradevar au fost 800 de morti si raniti,dar lucrurile trebuiau calmate pentru ca armatele austroungare si cele tariste vroiausa intre in nordul moldovei,pune mina si invata istorie,te poti duce la bibliotecile facultatilor de istorie .Tot ce ai comentat dumneata sunt acele fraze folosite de comunisti.Traiasca Regele Mihai.

    RăspundețiȘtergere
  9. ISTORIA JUDECA IN FUNCTIE DE CINE SI CAND A INVINS.DESI FAC PARTE DINTR-UN GRUP RESTRINS DE OAMENI CARE S=AU MOBILIZAT SI AU FACUT SA FIE ASTAZI POSIBILA LIBERA EXPRIMARE NU IMI ADUC AMINTE CA UN PRESEDINTE DUPA 1989 SAU INSASI ALTETA SA REGALA REGELE MIHAI SA NE ADUCA MULTUMIRI IN ORICE FEL POSIBIL.INTELEG DIN ASTA CA ORICIT AR FI CONTAT SAU NU CE S-A INTIMPLAT LA TARGOVISTE NU MAI INTERESEAZA PE NIMENI.SI TOTUSI.....POATE CINEVA SA IMI RASPUNDA DE CE A FOST NEVOIE SA IMI SACRIFIC FAMILIA SI CARIERA MILITARA PENTRU O DEMOCRATIE FARA ....DEMOCRATIE?????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati fost manipulati de gasca care a dat lovitura de stat in romania s-au folosoit de popor

      Ștergere
  10. Il invit pe MS Regele Mihai sa faca realizabila optiunea intoarcerii la monarhie pentru Romania! Modul democratic prin care acest lucru se poate realiza este prin vot, deci este nevoie de candidatura. Este nevoie sa il cunoastem pe Regele Mihai, sa redescoperim ce reprezinta si ce ar insemna Romania sub monarhie. Va invit: pasiti in fata! Puneti-va in fata reflectoarelor! unii poate for injura, dar cei de bun simt s-ar putea sa sustina pe deplin valorile pe care le proclamati. Si s-ar putea sa fie multi acestia din urma. Din nou va invit: pasiti in fata!
    Intru totul de-acord cu motto-ul Casei Regale: NIHIL SINE DEO!
    Dumnezeu sa va binecuvanteze!

    RăspundețiȘtergere
  11. Monarhie Constitutionala,e ceea ce avem nevoie.Cei de la putere,ne fura si ne vand tara bucata cu bucata.Frauda si MITA e in floare in tara asta,nu mai exista corectitudine,respect si ierarhie.Daca mergem tot sub mana actualelor partide vom ajunge datornici cu totul si stat vasal.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu speram sa mai traiesc sa mai vad si aceasta ! Parintii mei au murit cu speranta caci vor vedea casa regala din nou unde le este locul ! Monarhia constitutionala este singura solutie de salvare a tarii ! Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai cu totii.... uniti vom reusi !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. "Ei bine..monarhie..un termen atit de pompos si de strain in mintea romanului de rand..mai ales ca cei ce au prins perioada regalitatii in Romania sunt din ce in ce mai putini..Si totusi traim azi intr-o tara care a sarit din evul mediu in epoca moderna datorita monarhiei,o tara care a cunoscut un avint economic si industrial cum nimeni alta in vremea ei,o tara care a castigat respectul de sine,moralitatea si imaginea ce au plasat-o in primele tari ale lumii..cam asta ar insemna o monarhie..Probabil ca cei ce se indoiecsc de toate astea refuza cu indarjire sa vada situatia reala in care ne aflam azi.conservatorismul pur britanic,proverbial,paleste in fata indaratniciei,incapatinarii si de ce nu..prostiei romanesti.. Ei bine,din nou,da..monarhia ramane probabil singura forma fireasca prin care tu,roman de rand de azi vei redeveni roman de alta data..iar argumentele ar putea fi oricand o frumoasa lectie de istorie,de etica si demnitate si de ce nu..o lectie de istorie nescrisa inca ..de un viitor mai bun.."

    RăspundețiȘtergere
  15. TRAIASCA MONARHIA, TRAIASCA REGELE!!!! Militez cu toate fortele in favoarea Casei Regale. O fac din convingere si cu drag. Din partea mea aveti tot respectul si aportul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ne vrem tara inapoi! Nu mai vrem hoti si mincinosi care sa isi bata joc de tara si de oameni! Traiasca Regele!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am citit cu atentie toate comentariile de pina acum , si intradevar sint deacord cu venirea Regelui la conducerea tarii , dar totusi voi va-ti intrebat daca si alteta sa vrea acest lucru , avand in vedere faptul ca nu sintem uniti , si ca ne-am mintit singuri din ' 89 incoace prin tot felul de partide politice. Ascultati fratilor POLITICA NE-A DISTRUS TARA , fie ea de dreapta fie de stanga acelasi rezultat ( hotie in interesele partidelor - adica a lor ). TREZITIVA LA REALITATE , politicienii se au unii pe altii la mina , daca pierd conducerea sint pierduti si ei !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Casa Regala trebuie sa isi intareasca pozitia in Romania si trebuie sustinuta clar de populatie. Pana acum Casa Regala a fost destul de discreta, pastrandu-si demnitatea dar trebuie actiuni ferme pentru recastigarea tarii. Noi ii vrem! dar vrem sa vedem ca si Regele ne vrea!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.