Bursa doctorală "Regele Mihai", oferită de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Bursa doctorală Regele Mihai, oferită de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează un program de burse doctorale, cu scopul de a "stimula cercetarea ştiinţifică riguroasă asupra perioadei regimului comunist din România", informează reprezentanţii institutului.

Începând cu anul universitar 2012-2013, IICCMER va pune la dispoziţia tinerilor doctoranzi un număr de cinci burse purtând numele unor personalităţi emblematice ale rezistenţei anticomuniste: Regele Mihai I, Elisabeta Rizea, Monica Lovinescu, Corneliu Coposu şi Doina Cornea.

"Fiecare dintre cele cinci burse oferite vizează o temă distinctă, stabilită în corelaţie cu specificul contribuţiei celor cinci figuri marcante amintite. Astfel, bursa "Elisabeta Rizea" propune subiectul mecanismului represiv şi al mişcării de rezistenţă, în timp ce bursa "Regele Mihai I" urmăreşte tematica organizării şi funcţionării instituţiilor responsabile pentru instalarea şi perpetuarea regimului comunist.

Fenomenul exilului românesc şi politica externă a României în timpul regimului comunist constituie principalele direcţii de cercetare propuse de bursa "Monica Lovinescu". Prezentarea aspectelor referitoare la viaţa cotidiană în timpul regimului comunist va fi integrată bursei "Corneliu Coposu", iar retorica şi propaganda ideologiei comuniste în domenii de impact public precum literatura, cinematografia, televiziunea, artele plastice şi muzica vor fi subsumate bursei "Doina Cornea", informează reprezentanţii Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Cele cinci burse oferite de IICCMER au o valoare netă de 1.500 de lei pe lună şi sunt acordate pe durata unui an universitar (nouă luni). Pentru bursele doctorale ale IICCMER sunt eligibili candidații în vârstă de cel mult 35 de ani la momentul aplicării, înscriși la doctorat în anul universitar 2012-2013, în cadrul unei universități acreditate din România. Cei interesaţi trebuie să trimită aplicaţia până la data de 10 octombrie 2012.

Un comentariu:

  1. Bursa doctorala "Regele Mihai" sufera de un viciu de fond,ca si cercetarea (stiintifica)in general a comunismului.Intotdeauna lipseste tema privind cauzele (ideologice,logistice si (ne)reformismului,etc.)economice ale caderii comunismului,ale nefunctionalitatii sale - tema cu adevarat "lamuritoare" privind UTOPIA COMUNISMULUI,PENTRU CEI 51 LA SUTA DIN PLINGARETII DUPA CEAUSESCU.
    Sigura ca un alt viciu,care ma impiedica sa ma inscriu la un astfel de doctorat,este limitarea virstei,desi am studiat pe "viu" comunismul,inca din anii 80,mai ales sub aspectul economic.
    In fine,poate ca odata si odata,Casa Regala va tine cont si de aceasta opinie,avind in vedere ca fara a se demonstra economic utopia sistemului comunism,nostalgia si convingerea ca acest sistem este preferabil celui de azi,ramine vie,atita vreme cit vor fi in viata cei care au prins si "avantajele",iar nu doar neajunsurule acestuia.

    Caliman Eugen-analist de provincie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.