Avand in vedere renumele si notorietatea Casei Regale, nu ar putea face mai mult decat atat? Contractare premierului, protest, mediatizare externa? Ni se pregatesc vremuri grele! Multi inca nu vad”
Da, e nevoie de exemple de actiuni concrete. Macar sa se deblocheze referendumul. Oamenii sunt impiedicati sa-si exprime vointa. Drepturile lor legale sunt complet ignorate.
Casa regala daca vrea sa isi redobandeasca puterile si imaginea, acum ar trebui sa ia atitudine, Acum este momentul. Doar ca tare ma tem ca nu este cine, doar daca nu apare vre-un copil din flori. Cu tot respectul!!!
Casa Regala a facut mult pentru o Romanie nepasatoare. Cred ca ceea ce au scris este de greutate, ei nu arunca vorbe la vrajeala cum fac politicienii romani. Cuvanul lor are demnitate, nu se joaca cu vorbele. Cred ca o sa-si sustina ceea ce au declarat pe cai diplomatice.
Casa Regala ar trebui sa se implice mai puternic in aceasta problema. Teritoriul Romaniei este concesionat (citeste vandut) metru cu metru companiilor straine. Nu se cauta "independenta energetica a Romaniei" ci profitul acestor companii. Am avut centre de cercetare atat in domeniul extractiei de minereuri si minerale cat si in constructia utilajelor necesare. Au fost sistematic distruse prin subfinantare pentru ca aceste companii straine sa gaseasca teren virgin si pentru a se implementa incet dar sigur in teritoriul Romaniei. Casa Regala ar trebui sa intervina la toate forurile europene si sa stopeze instrainarea bogatiilor acestei tari. Cu stima, ing. MB
respect luarea de pozitie a Casei Regale. nu inteleg de ce sunt atat de putine personalitati care iau atitudine de ce se intampla la Pungesti profesori, scriitori, muzicieni, actori, medici, filosofi, istorici va asteptam si pe voi
eu sint intristat ca o instanta atit de inalta precum casa regala a romaniei evita sa spuna lucrurilor pe nume:
despre ce "dialog" vorbim? intre cine si cine? de ce nu "denunta" comunicatul regale ceea ce trebuie sa denunte, si anume ILEGALITATEA CRIMINALA prin care 1000 de jandarmi platiti din bani publici s-au comportat ca o forta represiva a unei corporatii straine, izolind pungestiul ca pe un lagar, blocind caile de acces si interzicind accesul presei in zona, umilind locuitorii prin legitimarea lor continua, si prin intimidarea lor, sechestrindu-i in propriile lor case, calcind cu bocancii nu doar peste sateni si activisti, ci si peste DREPTUL FUNDAMENTAL AL PROPRIETATII PRIVATE?
NU MAI ESTE CUMVA SFINTA PROPRIETATEA IN ROMANIA?
de asemenea sint indurerat sa vad in comunicatul oficial al casei regale mincinoasa sintagma a "INDEPENDENTEI ENERGETICE A ROMANIEI". am sa o pun pe seama unei insuficiente informari si ma grabesc sa umplu aceasta lacuna:
- Romania importă 20% din necesarul de energie, potrivit datelor Bancii Mondiale. Gazele naturale reprezintă 30% din energia consumată de Romania. 17% din acestea le importam iar 98% sunt importuri din Rusia. România stă bine la resursele de gaz iar Exxon şi OMV au anunţat zilele trecute că vor să transforme România în ţară exportatoare de gaze ( prin exploatarea platoului Mării Negre unde, după luni de negocieri, OMV Petrom şi Exxon au fost de acord ca şi Romgaz să participe la exploatarea zacamintelor. Astfel, statul s-a asigurat că va avea de câştigat în mod direct din aceste zăcăminte. "Este foarte normal să intre Romgaz, pentru că zăcamintele sunt proprietatea suverană a statului român.” – problemă care nici măcar nu s-a pus la exploatarea companiilor precum Chevron. Avem sentimente conflictuale întemeiate si cu privire la acea exploatare din platoul mării, dar nu vom dezvolta aici.)
- Independenţa energetică prin intermediul gazelor de şist este o manipulare gravă şi, nu doar că nu vrem gaze de şist cu orice preţ, ci gazele de şist nu justifică prin aportul adus la această independenţă nici măcar a suta mie parte din ce ar implica în prezent, atât în ce priveşte resursele economice antrenate cât şi impactul asupra mediului.
- România ar fi a treia ţară ca dimensiune a zăcământului de gaz de şist, după Polonia şi Franţa. Franţa a interzis metoda de exploatare şi are chiar o lege de interzicere, lege care a fost atacată la Curtea Constituţională de către o companie, judecatorii stabilind că este constituţională. Polonia avea o cantitate estimata de EIA (US Energy Information Agency) la 5.3 trillion m³ de gaz dar a fost revizuit în jos cu un factor de 10 după ultimele estimari ale Institutului Geologic Polonez şi ale US Geological Survey. În consecinţă, Exxon Mobil, Talisman Energy şi Marathon Oil s-au retras din Polonia după ce au investit în începerea proiectelor extractive dând vina pe dimensiunea rezervelor de gaz, dificultăţile geologice şi lipsa infrastructurii. I-au urmat şi alte companii, poloneza PGNiG şi gigantul american ConocoPhillips. Unii spun că aceste estimări iniţiale aberant de mari sunt parte dintr-un joc de speculare la bursă, mai ştim noi cazuri… Cert este că nu au prea mare legătura cu realitatea. EIA (US Energy Information Agency) a estimat pentru România suficiente resurse de gaz de şist pentru a ne satisfice nevoia de gaz pentru 100 de ani, deci 10 ani în cel mai bun caz, gaz care de fapt nu e al nostrum, prin lege va aparține companiei, şi nu poate asigura decât independenţa unor companii… Desigur, cu excepţia cazului în care Chevron, singura companie care are acord de mediu deocamdată, decide să ne vândă nouă gazul mult mai ieftin (sic!) Apropo, Chevron a fost recent declarată cea mai poluantă companie din lume în ultimii 250 de ani.
- Liberalizarea preţurilor la gaze va forţa dereglementarea acestora iar executivul nu va avea niciun control asupra preţului gazelor de producţie internă, preţul lor se va alinia la preţurile europene , el crescând pentru consumator automat (aprox. 12%).
- Redevenţa în urma exploatării gazelor de şist de către Chevron este de 10 ori mai mică decât cea practicată în Tanzania. Din desecretizarea contractelor din perimetrele din Dobrogea, am aflat că redevenţa pentru statul român este de 3,5%. Prin urmare, compania concesionează perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare în urma unei licitaţii, vine cu utilajele peste comunitate (un proces industrial ireversibil), utilizează resursele de apă, agresează infrastructura şi ia gazul, oferindu-i statului la schimb redevenţa aceea jenantă. După cum ştii, România nu are o lege care să îi permită să pretindă şi o parte din gaz, doar bani. Iar gazul poate fi vândut chiar şi în afara ţării. Atunci despre ce independenţă este vorba? Singura legătura dintre gazul de şist şi independenţa energetică a României este una de discurs propagandistic marca Ponta şi Băsescu & co… Ar mai fi şi promisiunea de a exploata gazele de şist (desigur de către companii americane) menţionată în Parteneriatul strategic dintre România şi SUA. Dar cât de important poate fi acest aspect? Oare are vreo legătură cu presiunile făcute de ambasadorul SUA sau cu numirea consilierului premierului Victor Ponta, generalul Wesley Clark?
- În concluzie, Chevron este unicul proprietar al gazelor şi le poate vinde chiar şi exclusiv la export, iar dacă ni le-ar vinde, nu ar fi mai ieftine. Dimpotrivă, costurile fiind mult mai mari pentru exploatarea prin fracturare hidraulică, şi preţul lor s-ar putea să fie chiar mult mai mare. Încă ceva, un institut german prestigious, ZFW, a ajuns la o concluzie foarte clară după ce a consultat mai mult de 200 de experţi în industria de gaz: exploatarea gazelor de şist va deveni viabilă doar dacă preţul gazelor va ajunge la 550-600 $/1000 mc.
- Mai mult, lipsa infrastructurii este un factor care s-ar putea să ducă la lipsa totală a viabilităţii economice în cazul exploatării gazelor de şist. Motto-ul companiilor este “cât mai mult, cu costuri cat mai mici”. Dacă infrastructura lipseşte iar realizarea ei e scumpă, ce şanse avem la o tehnologie care să respecte regula “celor mai bune practici” (Deşi UE a recunoscut că nu există nici măcar un standard de aşa ceva în domeniul exploatării gazelor de şist) ? On a side note, fracturarea hidraulică are un impact negativ inerent (nu un risc, ca pericolele asumate în cazul altor exploatări), indiferent de calitatea practicii.
- În continuarea argumentului de mai sus, lipsa infrastructurii, costurile tehnologiei, ale echipamentului, costuri de zeci de ori mai mari decât la explorarea gazelor convenţionale, nu vor atrage investitori decât dacă li se oferă avantaje mult mai mari decât şi-ar permite o ţară, în mod normal. (cineva spunea ca România, o tara datornica, nu isi permite sa isi faca griji de mediu). Experţii s-au pus deja de acord asupra faptului că nici măcar cele mai modeste cantităţi de gaz de sist nu vor fi produse decât dacă sunt sprijinite prin subvenţii de stat. Este limpede că stimularea prin reduceri de taxe, relaxarea normelor de mediu, în România chiar inexistenţa unei legislaţii adecvate, sau alte avantaje, sunt vitale pentru orice companie care intenţionează să exploateze gazele de şist. În SUA, exploatarea gazelor de şist a început imediat ce Dick Cheney a decis să excepteze companiile din industrie de la respectarea unor norme de mediu, respectiv Clean Water Act. Ce mai înseamnă asta, în afară de lipsa oricărui control asupra companiilor? Înseamnă că statul va lua bani publici pe care i-ar putea investi în resurse regenerabile şi îi inveşteste în exploatarea gazelor, riscând un lock-in energetic…
- O altă provocare din punct de vedere economic este găsirea unor cantităţi suficiente de apă deoarece o sondă de fracturare utilizează cam 20 milioane de litri de apa PE FRACTURARE. În zona Vaslui, o astfel de cantitate de apă, considerând un număr mediu de sonde pe km, ar putea asigura irigaţii de 50 l/m2 anual. Compania nu plătește apa, o ia din râuri, lacuri, puțuri, agricultorul insă este cocoșat de taxe pentru irigații. În Dobrogea, dincolo de găsirea apei, riscăm poluarea celui mai mare rezervor subteran de apă dulce din Europa. Şi cum ramane cu apa, resursă strategică a viitorului? Riscăm independenţa hidro pentru cea energetică?
- Densitatea populaţiei este un alt factor de luat în considerare dacă vrem neaparat să comparăm România cu boom-ul gazelor de şist din SUA. În SUA, din 2005 încoace (căci metoda nu are 60 de ani cum spune, fie din ignoranţă, fie manipulator, Victor Ponta), aprox. 32.000 de puţuri au fost forate pe an. Exploatarea gazelor de şist se face în mod intensiv. Gazul fiind captiv în rocă este nevoie de multa energie, de multă muncă, multe sonde, foraje în evantai, pe orizontala în acelasi puţ iniţial pentru a epuiza rezerva, pentru a face un fel de minerit după gaz, căci roca trebuie fărâmiţată integral. În acelaşi timp, datele din SUA au arătat ca productivitatea unei sonde scade în primul an cu 63-80%! Deci unde e securitatea energetică la gazele de şist?
- În SUA, sondele au fost instalate în zone nepopulate şi s-au extins până au ajuns în apropierea comunităţiilor, când a început şi înregistrarea impactului negativ asupra calităţii vieţii şi vieţii în sine în comunităţiile din jur. În Europa, densitatea populaţiei este mult mai mare iar, chiar şi CEO Shell Peter Voser a recunoscut că problema densităţii mari din Europa este un obstacol major în calea dezvoltării industriei gazelor de şist. Încăpăţânarea cu care companiile persistă în exploatarea gazelor de şist în România ne scapă şi nouă, adeseori.
- Terenul: în România proprietarul terenului nu primeşte nicio redevenţă, doar chiria pe un teren aparent sterp şi lipsit de valoare, şi un contract abuziv, prin care compania poate prelungi printr-o simplă notificare durata contractului iar orice daună adusa terenului este responsabilitatea proprietarului
- Boomul American este ca şi bula imobiliară. Era atât de bine daca am fi avut tăria să învăţăm din greşeli. Oricum, povestea acelui boom începe tot prin manipulare şi speculaţie. În SUA, investiţiile în exploatarea gazelor de şist au fost luate prin surprindere de scăderea preţurilor, scăzute în urma riscului de saturaţie a pieţei. După investiţii bazate pe un preţ stabil al gazului, companii precum Total Statoil şi Chesapeake se confruntă în prezent cu probleme financiare majore. Preţurile scăzute în SUA au dus la pierderi nete de 9,3 miliarde de dolari în 2012. Industria este grav ameninţată de scăderea preţurilor şi, astfel, ne explicăm acum şi de ce companiile fac lobby ca să poată exporta gazul lichefiat din SUA şi de ce vor să deschidă pieţe noi pentru gazele de şist în Europa, unde preţurile sunt mai mari.
- În concluzie, chiar şi International Energy Agency a prezis în 2012, în documentul World Energy Outlook, că în 2030, producţia de gaze de şist nu va reprezenta mai mult de 2-3% din cererea de gaz din Europa.
O prezentare detaliată aici: A slow costly road to nowhere: shale gas development in Europe, publicat de Friends of the Earth Europe (2013), autori: Fabian Flues, Antoine Simon, editori: Samuel Fleet, Paul de Clerck, Connal Hughes. http://www.foeeurope.org/sites/default/files/publications/foee_slow_and_costly_road_may20131_0.pdf Unconventional, and unfounded: The myth of cheap and abundant shale gas in the US, publicat de Friends of the Earth Europe (2013), autori: Fabian Flues, Antoine Simon, editori: Samuel Fleet, Paul de Clerck, Connal Hughes. http://www.foeeurope.org/sites/default/files/publications/foee_unconventional_unfounded_may2013_1.pdf
Ar trebui mai multa implicare a casei regale suntem foarte multi care va sustinem luati atitudine va rugam pt.binele acestui popor greu incercat de comunism va sustinem daca este nevoie sa ne luam tara inapoi romani treziti-va odata !!!!!!!
poate trimite Casa Regala un reprezentant la fata locului, acolo la Pungesti sa vada cum pot fi ajutati realmente acei oameni ? sa se analizeze, sa se discute cum pot fi aparate si respectate drepturile lor ? poate vorbi Casa Regala ca sa fie auzita la presidentie, parlament, guvern ?
Este evident ca pozitia Casei regale nu poate fi una radicala.Casa Regala nu este mahalaua Ponta -Basescu.Nu confundati o emblema cu circul postdecembrist.M.S Regele Mihai nu trebuia tinut de cominternisti pe aeroport.Tovarasii Gorbaciov si Bush trebuia sa redea Romaniei Emblema ei inainte de 1944 care cu siguranta ar fi asigurat-chiar in criza-credibilitate investitiilor straine si nu raptului facut de esalonul 2 comunisto-securist ce a devalizat tara.Si vor sa vanda si subsolul tarii. Poporul trebuie sa reactioneze.Si nu numai el ci si Europa.
Nai ce spune casei regale cand sta cu cei ce sunt in stare sati vanda familia casa regala ar trebui sa se gandeasca.ca poporul roman are inca un rege si.asteapta sa faca ceva sa arate poporului ca pot avea incredere in majestatea sa dar nu sta si privesti cum poporul (copii) lui se zbat pentru o paine iar guvernu vinde tara pentru nimic
Cititi carti de istorie adevarata si o sa intelegeti ce "beneficii" a adus casa regala incepand cu regele carol al 2-lea care in numai 10 ani a reusit sa piarda 1/3 din Romania.......apoi fiul regele Mihai a plecat din tara lasand comunistii la putere.....
Cu asemenea regi, mai bine lasa....Bine ca va preocupa Pungesti, Rosia Montana si copii strazii raman in continuare ai nimanui, "in Romania se moare de gripa" (Filantropica) Dupa ce Carol I si Ferdinand, alaturi de magnifica Regina Maria au reusit sa uneasca romanii intre aceleasi granite, au venit doua personaje pe care nu pot sa le denumesc altfel: Carol al IIlea si Mihai I care, unul a pierdut un sfert din Romania, iar altul l-a tradat pe EROUL MARESAL ION ANTONESCU si a vandut tara rusilor ca sa se scape el! Daca vreti sa aflati vanzatorii de tara, cautati-l pe Mihai I de Romania si rugati-l sa va explice de ce Romania a fost peste 40 de ani comunista! Sa va preocupe ca pe zi ce trece poporul roman e tot mai bolnav, are venituri din ce in ce mai mici, dardaie de frig iarna...sustineti efortul Romaniei de a se dezvolta asa cum au facut-o inaintasii vostri si terminati cu prostiile politice!
"Suntem profund întristaţi de situaţia din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. La fel ca şi în cazul Roşiei Montane, nu avem cum să fim indiferenţi faţă de viitorul locuitorilor acestei aşezări.
Susţinem eforturile pentru independenţa energetică a României, dar acest deziderat nu se poate realiza prin metode care sunt împotriva voinţei populare.
Denunţăm folosirea violenţei împotriva cetăţenilor Statului Român. Facem apel la dialog, ca singură variantă pentru detensionarea situaţiei.
Respectarea proprietăţii private şi dreptul de a beneficia de un mediu înconjurător nepoluat sunt concepte care nu pot fi ignorate.
Fideli principiului conform căruia suveranitatea aparţine poporului, considerăm că cetăţenii României trebuie să fie consultaţi şi ascultaţi în cazul oricărei decizii care le poate afecta dreptul la sănătate şi viitor."
Ma bucura orice comentariu care vine de la casa regala. Mereu este un comentariu apropiat de sufletul sefrind al poporului roman. Sunt indurerata ptr fiecare mesaj negativ care apare impotriva casei regale. Am citit istoria adevarata a Romaniei si m-am bucurat de toti cei care au facut parte din familia regala. Carol este singurul care a gresit imens, dar sa nu uitam ca nimeni din familia regala nu a fost de partea lui, nimeni nu ia acceptat viata traita nechibzuit. Romani iubitori de patrie, cititi cu atentie surse adevarate si informati-va corect.
Iti multumim ca esti langa suferinta noastra, a poporului roman! Nici macar nu suntem siguri ca meritam onoarea acestui privilegiu.
Si, te rugam, sa ne ierti pentru ratacirea si nimicnicia noatra. Suntem, inca, in intuneric si mai este mult pana departe.
Dar, de data aceasta nu mai sunteti atat de singur. Suntem multi cei care va stam alaturi, si ne bucuram ca, astazi, va putem declara deschis sustinerea noatsra. In galagia asurzitoare pe care o traim azi, se face liniste in tara cand vorbeste Regele Romaniei!
Va dezvalui cu cita mindrie si bucurie am fluturat tricolorul cu stema Regala cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Am fost singura!! adica, impreuna cu fratele meu care desi il durea un picior am venit parca sa ma apere, pentru ca a vazut cit de hotarita eram sa ies cu acel steag. Am fost mindra deoarece in acel oras mic de provincie au existat persoane care, curioase, mi-au cerut permisiunea sa vada ce fel de stema este pe tricolorul meu. Le-am spus cu mindrie: Este stema Regala!! O doamna mi-a spus la sfirsitul defilarii: sunteti curajoasa ca iesiti cu acest steag. Pina acum inca nu am patit nimic desi au fost destui care au fotografiat. Doamne ajuta!! NIHIL SINE DEO! Traiasca Regele! Numai Monarhia salveaza Romania!!
... "eforturile" casei regale sunt egale cu zero daca nu ajuta intr-un mod real si palpabil romanii sa lupte impotriva acestor tradatori de tara. La forta folosita cu inversunare/indiferenta a jandarmilor nu se raspunde cu petale de trandafir.
Avem o tara cu un sol dat de la Dumnezeu. Iata ca sunt unii care vor sa fragmenteze subsolul cam pe la 3 km adancime, adica sa-l faca zob si apoi sa scoata gaz trecand prin zone cu apa freatica pura, de adancime si in final sa vanda gazul. De ce sa cumparam gaz mai mult decat avem nevoie? Si ce conteaza de la cine cumparam daca pretul este acelasi? De ce nu cumparam gaz incepand de azi? Nevoile energetice ale tarii sunt evaluate corect azi si mai ales in viitor? Si mai este ceva foarte serios. Care vor fi urmarile pe termen mediu si lung ca urmare a fracturarii solului, sau mai bine zis, aveti incredere in acesti oameni lacomi, rapace, care s-au strecurat pe langa lege si au cumparat tacerea politicienilor, ca sa ne umileasca la fel cum faceau navigatorii cu indigenii acum 500 de ani, devenind apoi o colonie de muls ani de zile? Suntem tampiti?
Traisca CASA REGALA!
RăspundețiȘtergereAvand in vedere renumele si notorietatea Casei Regale, nu ar putea face mai mult decat atat?
RăspundețiȘtergereContractare premierului, protest, mediatizare externa?
Ni se pregatesc vremuri grele!
Multi inca nu vad”
Da, e nevoie de exemple de actiuni concrete.
RăspundețiȘtergereMacar sa se deblocheze referendumul. Oamenii sunt impiedicati sa-si exprime vointa. Drepturile lor legale sunt complet ignorate.
Casa regala daca vrea sa isi redobandeasca puterile si imaginea, acum ar trebui sa ia atitudine, Acum este momentul. Doar ca tare ma tem ca nu este cine, doar daca nu apare vre-un copil din flori. Cu tot respectul!!!
RăspundețiȘtergereCasa Regala a facut mult pentru o Romanie nepasatoare. Cred ca ceea ce au scris este de greutate, ei nu arunca vorbe la vrajeala cum fac politicienii romani. Cuvanul lor are demnitate, nu se joaca cu vorbele. Cred ca o sa-si sustina ceea ce au declarat pe cai diplomatice.
RăspundețiȘtergereOamenii sunt impiedicati sa faca referendum de catre Prefectura!
RăspundețiȘtergereCasa Regala ar trebui sa se implice mai puternic in aceasta problema. Teritoriul Romaniei este concesionat (citeste vandut) metru cu metru companiilor straine. Nu se cauta "independenta energetica a Romaniei" ci profitul acestor companii. Am avut centre de cercetare atat in domeniul extractiei de minereuri si minerale cat si in constructia utilajelor necesare. Au fost sistematic distruse prin subfinantare pentru ca aceste companii straine sa gaseasca teren virgin si pentru a se implementa incet dar sigur in teritoriul Romaniei. Casa Regala ar trebui sa intervina la toate forurile europene si sa stopeze instrainarea bogatiilor acestei tari. Cu stima, ing. MB
RăspundețiȘtergererespect luarea de pozitie a Casei Regale.
RăspundețiȘtergerenu inteleg de ce sunt atat de putine personalitati care iau atitudine de ce se intampla la Pungesti
profesori, scriitori, muzicieni, actori, medici, filosofi, istorici va asteptam si pe voi
Constitutia Romaniei trebuie schimbata, ea nu suporta revizuire si mai ales amânare !
RăspundețiȘtergereeu sint intristat ca o instanta atit de inalta precum casa regala a romaniei evita sa spuna lucrurilor pe nume:
RăspundețiȘtergeredespre ce "dialog" vorbim? intre cine si cine?
de ce nu "denunta" comunicatul regale ceea ce trebuie sa denunte, si anume ILEGALITATEA CRIMINALA prin care 1000 de jandarmi platiti din bani publici s-au comportat ca o forta represiva a unei corporatii straine, izolind pungestiul ca pe un lagar, blocind caile de acces si interzicind accesul presei in zona, umilind locuitorii prin legitimarea lor continua, si prin intimidarea lor, sechestrindu-i in propriile lor case, calcind cu bocancii nu doar peste sateni si activisti, ci si peste DREPTUL FUNDAMENTAL AL PROPRIETATII PRIVATE?
NU MAI ESTE CUMVA SFINTA PROPRIETATEA IN ROMANIA?
de asemenea sint indurerat sa vad in comunicatul oficial al casei regale mincinoasa sintagma a
"INDEPENDENTEI ENERGETICE A ROMANIEI". am sa o pun pe seama unei insuficiente informari si ma grabesc sa umplu aceasta lacuna:
- Romania importă 20% din necesarul de energie, potrivit datelor Bancii Mondiale. Gazele naturale reprezintă 30% din energia consumată de Romania. 17% din acestea le importam iar 98% sunt importuri din Rusia. România stă bine la resursele de gaz iar Exxon şi OMV au anunţat zilele trecute că vor să transforme România în ţară exportatoare de gaze ( prin exploatarea platoului Mării Negre unde, după luni de negocieri, OMV Petrom şi Exxon au fost de acord ca şi Romgaz să participe la exploatarea zacamintelor. Astfel, statul s-a asigurat că va avea de câştigat în mod direct din aceste zăcăminte. "Este foarte normal să intre Romgaz, pentru că zăcamintele sunt proprietatea suverană a statului român.” – problemă care nici măcar nu s-a pus la exploatarea companiilor precum Chevron. Avem sentimente conflictuale întemeiate si cu privire la acea exploatare din platoul mării, dar nu vom dezvolta aici.)
- Independenţa energetică prin intermediul gazelor de şist este o manipulare gravă şi, nu doar că nu vrem gaze de şist cu orice preţ, ci gazele de şist nu justifică prin aportul adus la această independenţă nici măcar a suta mie parte din ce ar implica în prezent, atât în ce priveşte resursele economice antrenate cât şi impactul asupra mediului.
(continuare)
RăspundețiȘtergere- România ar fi a treia ţară ca dimensiune a zăcământului de gaz de şist, după Polonia şi Franţa. Franţa a interzis metoda de exploatare şi are chiar o lege de interzicere, lege care a fost atacată la Curtea Constituţională de către o companie, judecatorii stabilind că este constituţională. Polonia avea o cantitate estimata de EIA (US Energy Information Agency) la 5.3 trillion m³ de gaz dar a fost revizuit în jos cu un factor de 10 după ultimele estimari ale Institutului Geologic Polonez şi ale US Geological Survey. În consecinţă, Exxon Mobil, Talisman Energy şi Marathon Oil s-au retras din Polonia după ce au investit în începerea proiectelor extractive dând vina pe dimensiunea rezervelor de gaz, dificultăţile geologice şi lipsa infrastructurii. I-au urmat şi alte companii, poloneza PGNiG şi gigantul american ConocoPhillips. Unii spun că aceste estimări iniţiale aberant de mari sunt parte dintr-un joc de speculare la bursă, mai ştim noi cazuri… Cert este că nu au prea mare legătura cu realitatea. EIA (US Energy Information Agency) a estimat pentru România suficiente resurse de gaz de şist pentru a ne satisfice nevoia de gaz pentru 100 de ani, deci 10 ani în cel mai bun caz, gaz care de fapt nu e al nostrum, prin lege va aparține companiei, şi nu poate asigura decât independenţa unor companii… Desigur, cu excepţia cazului în care Chevron, singura companie care are acord de mediu deocamdată, decide să ne vândă nouă gazul mult mai ieftin (sic!) Apropo, Chevron a fost recent declarată cea mai poluantă companie din lume în ultimii 250 de ani.
- Liberalizarea preţurilor la gaze va forţa dereglementarea acestora iar executivul nu va avea niciun control asupra preţului gazelor de producţie internă, preţul lor se va alinia la preţurile europene , el crescând pentru consumator automat (aprox. 12%).
- Redevenţa în urma exploatării gazelor de şist de către Chevron este de 10 ori mai mică decât cea practicată în Tanzania. Din desecretizarea contractelor din perimetrele din Dobrogea, am aflat că redevenţa pentru statul român este de 3,5%. Prin urmare, compania concesionează perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare în urma unei licitaţii, vine cu utilajele peste comunitate (un proces industrial ireversibil), utilizează resursele de apă, agresează infrastructura şi ia gazul, oferindu-i statului la schimb redevenţa aceea jenantă. După cum ştii, România nu are o lege care să îi permită să pretindă şi o parte din gaz, doar bani. Iar gazul poate fi vândut chiar şi în afara ţării. Atunci despre ce independenţă este vorba? Singura legătura dintre gazul de şist şi independenţa energetică a României este una de discurs propagandistic marca Ponta şi Băsescu & co… Ar mai fi şi promisiunea de a exploata gazele de şist (desigur de către companii americane) menţionată în Parteneriatul strategic dintre România şi SUA. Dar cât de important poate fi acest aspect? Oare are vreo legătură cu presiunile făcute de ambasadorul SUA sau cu numirea consilierului premierului Victor Ponta, generalul Wesley Clark?
- În concluzie, Chevron este unicul proprietar al gazelor şi le poate vinde chiar şi exclusiv la export, iar dacă ni le-ar vinde, nu ar fi mai ieftine. Dimpotrivă, costurile fiind mult mai mari pentru exploatarea prin fracturare hidraulică, şi preţul lor s-ar putea să fie chiar mult mai mare. Încă ceva, un institut german prestigious, ZFW, a ajuns la o concluzie foarte clară după ce a consultat mai mult de 200 de experţi în industria de gaz: exploatarea gazelor de şist va deveni viabilă doar dacă preţul gazelor va ajunge la 550-600 $/1000 mc.
(continuare)
RăspundețiȘtergere- Mai mult, lipsa infrastructurii este un factor care s-ar putea să ducă la lipsa totală a viabilităţii economice în cazul exploatării gazelor de şist. Motto-ul companiilor este “cât mai mult, cu costuri cat mai mici”. Dacă infrastructura lipseşte iar realizarea ei e scumpă, ce şanse avem la o tehnologie care să respecte regula “celor mai bune practici” (Deşi UE a recunoscut că nu există nici măcar un standard de aşa ceva în domeniul exploatării gazelor de şist) ? On a side note, fracturarea hidraulică are un impact negativ inerent (nu un risc, ca pericolele asumate în cazul altor exploatări), indiferent de calitatea practicii.
- În continuarea argumentului de mai sus, lipsa infrastructurii, costurile tehnologiei, ale echipamentului, costuri de zeci de ori mai mari decât la explorarea gazelor convenţionale, nu vor atrage investitori decât dacă li se oferă avantaje mult mai mari decât şi-ar permite o ţară, în mod normal. (cineva spunea ca România, o tara datornica, nu isi permite sa isi faca griji de mediu). Experţii s-au pus deja de acord asupra faptului că nici măcar cele mai modeste cantităţi de gaz de sist nu vor fi produse decât dacă sunt sprijinite prin subvenţii de stat. Este limpede că stimularea prin reduceri de taxe, relaxarea normelor de mediu, în România chiar inexistenţa unei legislaţii adecvate, sau alte avantaje, sunt vitale pentru orice companie care intenţionează să exploateze gazele de şist. În SUA, exploatarea gazelor de şist a început imediat ce Dick Cheney a decis să excepteze companiile din industrie de la respectarea unor norme de mediu, respectiv Clean Water Act. Ce mai înseamnă asta, în afară de lipsa oricărui control asupra companiilor? Înseamnă că statul va lua bani publici pe care i-ar putea investi în resurse regenerabile şi îi inveşteste în exploatarea gazelor, riscând un lock-in energetic…
- O altă provocare din punct de vedere economic este găsirea unor cantităţi suficiente de apă deoarece o sondă de fracturare utilizează cam 20 milioane de litri de apa PE FRACTURARE. În zona Vaslui, o astfel de cantitate de apă, considerând un număr mediu de sonde pe km, ar putea asigura irigaţii de 50 l/m2 anual. Compania nu plătește apa, o ia din râuri, lacuri, puțuri, agricultorul insă este cocoșat de taxe pentru irigații. În Dobrogea, dincolo de găsirea apei, riscăm poluarea celui mai mare rezervor subteran de apă dulce din Europa. Şi cum ramane cu apa, resursă strategică a viitorului? Riscăm independenţa hidro pentru cea energetică?
- Densitatea populaţiei este un alt factor de luat în considerare dacă vrem neaparat să comparăm România cu boom-ul gazelor de şist din SUA. În SUA, din 2005 încoace (căci metoda nu are 60 de ani cum spune, fie din ignoranţă, fie manipulator, Victor Ponta), aprox. 32.000 de puţuri au fost forate pe an. Exploatarea gazelor de şist se face în mod intensiv. Gazul fiind captiv în rocă este nevoie de multa energie, de multă muncă, multe sonde, foraje în evantai, pe orizontala în acelasi puţ iniţial pentru a epuiza rezerva, pentru a face un fel de minerit după gaz, căci roca trebuie fărâmiţată integral. În acelaşi timp, datele din SUA au arătat ca productivitatea unei sonde scade în primul an cu 63-80%! Deci unde e securitatea energetică la gazele de şist?
Foarte multe informatii bune, multumesc !
Ștergere(continuare)
RăspundețiȘtergere- În SUA, sondele au fost instalate în zone nepopulate şi s-au extins până au ajuns în apropierea comunităţiilor, când a început şi înregistrarea impactului negativ asupra calităţii vieţii şi vieţii în sine în comunităţiile din jur. În Europa, densitatea populaţiei este mult mai mare iar, chiar şi CEO Shell Peter Voser a recunoscut că problema densităţii mari din Europa este un obstacol major în calea dezvoltării industriei gazelor de şist. Încăpăţânarea cu care companiile persistă în exploatarea gazelor de şist în România ne scapă şi nouă, adeseori.
- Terenul: în România proprietarul terenului nu primeşte nicio redevenţă, doar chiria pe un teren aparent sterp şi lipsit de valoare, şi un contract abuziv, prin care compania poate prelungi printr-o simplă notificare durata contractului iar orice daună adusa terenului este responsabilitatea proprietarului
- Boomul American este ca şi bula imobiliară. Era atât de bine daca am fi avut tăria să învăţăm din greşeli. Oricum, povestea acelui boom începe tot prin manipulare şi speculaţie. În SUA, investiţiile în exploatarea gazelor de şist au fost luate prin surprindere de scăderea preţurilor, scăzute în urma riscului de saturaţie a pieţei. După investiţii bazate pe un preţ stabil al gazului, companii precum Total Statoil şi Chesapeake se confruntă în prezent cu probleme financiare majore. Preţurile scăzute în SUA au dus la pierderi nete de 9,3 miliarde de dolari în 2012. Industria este grav ameninţată de scăderea preţurilor şi, astfel, ne explicăm acum şi de ce companiile fac lobby ca să poată exporta gazul lichefiat din SUA şi de ce vor să deschidă pieţe noi pentru gazele de şist în Europa, unde preţurile sunt mai mari.
- În concluzie, chiar şi International Energy Agency a prezis în 2012, în documentul World Energy Outlook, că în 2030, producţia de gaze de şist nu va reprezenta mai mult de 2-3% din cererea de gaz din Europa.
O prezentare detaliată aici:
A slow costly road to nowhere: shale gas development in Europe, publicat de Friends of the Earth Europe (2013), autori: Fabian Flues, Antoine Simon, editori: Samuel Fleet, Paul de Clerck, Connal Hughes.
http://www.foeeurope.org/sites/default/files/publications/foee_slow_and_costly_road_may20131_0.pdf
Unconventional, and unfounded: The myth of cheap and abundant shale gas in the US, publicat de Friends of the Earth Europe (2013), autori: Fabian Flues, Antoine Simon, editori: Samuel Fleet, Paul de Clerck, Connal Hughes.
http://www.foeeurope.org/sites/default/files/publications/foee_unconventional_unfounded_may2013_1.pdf
Ar trebui mai multa implicare a casei regale suntem foarte multi care va sustinem luati atitudine va rugam pt.binele acestui popor greu incercat de comunism va sustinem daca este nevoie sa ne luam tara inapoi romani treziti-va odata !!!!!!!
RăspundețiȘtergerepoate trimite Casa Regala un reprezentant la fata locului, acolo la Pungesti
RăspundețiȘtergeresa vada cum pot fi ajutati realmente acei oameni ? sa se analizeze, sa se discute cum pot fi aparate si respectate drepturile lor ? poate vorbi Casa Regala ca sa fie auzita la presidentie, parlament, guvern ?
Este evident ca pozitia Casei regale nu poate fi una radicala.Casa Regala nu este mahalaua Ponta -Basescu.Nu confundati o emblema cu circul postdecembrist.M.S Regele Mihai nu trebuia tinut de cominternisti pe aeroport.Tovarasii Gorbaciov si Bush trebuia sa redea Romaniei Emblema ei inainte de 1944 care cu siguranta ar fi asigurat-chiar in criza-credibilitate investitiilor straine si nu raptului facut de esalonul 2 comunisto-securist ce a devalizat tara.Si vor sa vanda si subsolul tarii. Poporul trebuie sa reactioneze.Si nu numai el ci si Europa.
RăspundețiȘtergereNai ce spune casei regale cand sta cu cei ce sunt in stare sati vanda familia casa regala ar trebui sa se gandeasca.ca poporul roman are inca un rege si.asteapta sa faca ceva sa arate poporului ca pot avea incredere in majestatea sa dar nu sta si privesti cum poporul (copii) lui se zbat pentru o paine iar guvernu vinde tara pentru nimic
RăspundețiȘtergeremi se parea curios sa nu apara si un comentariu din partea vanzatorilor...
RăspundețiȘtergereCititi carti de istorie adevarata si o sa intelegeti ce "beneficii" a adus casa regala incepand cu regele carol al 2-lea care in numai 10 ani a reusit sa piarda 1/3 din Romania.......apoi fiul regele Mihai a plecat din tara lasand comunistii la putere.....
RăspundețiȘtergereCu asemenea regi, mai bine lasa....Bine ca va preocupa Pungesti, Rosia Montana si copii strazii raman in continuare ai nimanui, "in Romania se moare de gripa" (Filantropica)
RăspundețiȘtergereDupa ce Carol I si Ferdinand, alaturi de magnifica Regina Maria au reusit sa uneasca romanii intre aceleasi granite, au venit doua personaje pe care nu pot sa le denumesc altfel: Carol al IIlea si Mihai I care, unul a pierdut un sfert din Romania, iar altul l-a tradat pe EROUL MARESAL ION ANTONESCU si a vandut tara rusilor ca sa se scape el!
Daca vreti sa aflati vanzatorii de tara, cautati-l pe Mihai I de Romania si rugati-l sa va explice de ce Romania a fost peste 40 de ani comunista!
Sa va preocupe ca pe zi ce trece poporul roman e tot mai bolnav, are venituri din ce in ce mai mici, dardaie de frig iarna...sustineti efortul Romaniei de a se dezvolta asa cum au facut-o inaintasii vostri si terminati cu prostiile politice!
Mesajul in sine....
RăspundețiȘtergere"Suntem profund întristaţi de situaţia din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. La fel ca şi în cazul Roşiei Montane, nu avem cum să fim indiferenţi faţă de viitorul locuitorilor acestei aşezări.
Susţinem eforturile pentru independenţa energetică a României, dar acest deziderat nu se poate realiza prin metode care sunt împotriva voinţei populare.
Denunţăm folosirea violenţei împotriva cetăţenilor Statului Român. Facem apel la dialog, ca singură variantă pentru detensionarea situaţiei.
Respectarea proprietăţii private şi dreptul de a beneficia de un mediu înconjurător nepoluat sunt concepte care nu pot fi ignorate.
Fideli principiului conform căruia suveranitatea aparţine poporului, considerăm că cetăţenii României trebuie să fie consultaţi şi ascultaţi în cazul oricărei decizii care le poate afecta dreptul la sănătate şi viitor."
Ma bucura orice comentariu care vine de la casa regala. Mereu este un comentariu apropiat de sufletul sefrind al poporului roman.
RăspundețiȘtergereSunt indurerata ptr fiecare mesaj negativ care apare impotriva casei regale. Am citit istoria adevarata a Romaniei si m-am bucurat de toti cei care au facut parte din familia regala. Carol este singurul care a gresit imens, dar sa nu uitam ca nimeni din familia regala nu a fost de partea lui, nimeni nu ia acceptat viata traita nechibzuit.
Romani iubitori de patrie, cititi cu atentie surse adevarate si informati-va corect.
Maiestate,
RăspundețiȘtergereIti multumim ca esti langa suferinta noastra, a poporului roman!
Nici macar nu suntem siguri ca meritam onoarea acestui privilegiu.
Si, te rugam, sa ne ierti pentru ratacirea si nimicnicia noatra. Suntem, inca, in intuneric si mai este mult pana departe.
Dar, de data aceasta nu mai sunteti atat de singur. Suntem multi cei care va stam alaturi, si ne bucuram ca, astazi, va putem declara deschis sustinerea noatsra. In galagia asurzitoare pe care o traim azi, se face liniste in tara cand vorbeste Regele Romaniei!
Ne inclinam!
Va dezvalui cu cita mindrie si bucurie am fluturat tricolorul cu stema Regala cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Am fost singura!! adica, impreuna cu fratele meu care desi il durea un picior am venit parca sa ma apere, pentru ca a vazut cit de hotarita eram sa ies cu acel steag. Am fost mindra deoarece in acel oras mic de provincie au existat persoane care, curioase, mi-au cerut permisiunea sa vada ce fel de stema este pe tricolorul meu. Le-am spus cu mindrie: Este stema Regala!! O doamna mi-a spus la sfirsitul defilarii: sunteti curajoasa ca iesiti cu acest steag. Pina acum inca nu am patit nimic desi au fost destui care au fotografiat. Doamne ajuta!! NIHIL SINE DEO! Traiasca Regele! Numai Monarhia salveaza Romania!!
RăspundețiȘtergere... "eforturile" casei regale sunt egale cu zero daca nu ajuta intr-un mod real si palpabil romanii sa lupte impotriva acestor tradatori de tara. La forta folosita cu inversunare/indiferenta a jandarmilor nu se raspunde cu petale de trandafir.
RăspundețiȘtergereAvem o tara cu un sol dat de la Dumnezeu. Iata ca sunt unii care vor sa fragmenteze subsolul cam pe la 3 km adancime, adica sa-l faca zob si apoi sa scoata gaz trecand prin zone cu apa freatica pura, de adancime si in final sa vanda gazul.
RăspundețiȘtergereDe ce sa cumparam gaz mai mult decat avem nevoie? Si ce conteaza de la cine cumparam daca pretul este acelasi? De ce nu cumparam gaz incepand de azi? Nevoile energetice ale tarii sunt evaluate corect azi si mai ales in viitor?
Si mai este ceva foarte serios.
Care vor fi urmarile pe termen mediu si lung ca urmare a fracturarii solului, sau mai bine zis, aveti incredere in acesti oameni lacomi, rapace, care s-au strecurat pe langa lege si au cumparat tacerea politicienilor, ca sa ne umileasca la fel cum faceau navigatorii cu indigenii acum 500 de ani, devenind apoi o colonie de muls ani de zile?
Suntem tampiti?