Regele Mihai îşi pregăteşte succesorul. Cine mai mizează pe monarhie?

Nicolae, nepotul direct al Regelui, care ar putea deveni noua imagine a monarhiei autohtone nu a fost crescut şi educat pentru a juca un rol politic major, aşa cum şi-ar dori bunicul său, dar vine dintr-o altfel de lume decât politicienii români ahtiaţi după bani, case şi putere.

Regele Mihai are la aproape 91 de ani încă o soluţie pentru a păstra vie măcar ideea de monarhie în România, dacă nu chiar ipoteza revenirii acesteia pe fondul blocajelor pricinuite de oameni politici pentru care contează doar carierele şi oportunităţile lor de a se instala în fotolii confortabile cu funcţii care să le asigure nu doar puterea şi prestigiul, ci şi siguranţa materială până la sfârşitul vieţii. Războiul permanent, care se dă în România pentru putere şi resurse şi care împarte mereu clasa politică în învingătorii care se îmbuibă cu ajutorul statului şi învinşii care se pregătesc să acapareze prada, ar putea avea măcar un arbitru care să fluiere imparţial atunci când unii sau alţii sar calul. Pentru mulţi, Regele ar fi soluţia ideală, fiindcă are deja castele, terenuri şi bani, este înrudit cu Regina Elisabeta a Marii Britanii, are o prestanţă pe care nu o poate egala nici un om din politica autohtonă, o eleganţă a gesturilor învăţată din copilărie, discursuri ponderate şi neimplicate, chiar şi atunci când este jignit sau umilit. La începutul acestui an sondajele făcute de IMAS scoteau în evidenţă că topul încrederii era condus de Regele Mihai cu 36 la sută, urmat la mare distanţă de liderii USL, iar trendul pe care se afla, era crescător.

După suspendarea preşedintelui în această vară şi blocarea ţării pentru mai mult de două luni, perioadă în care scandalul politic autohton a fost urmărit cu atenţie din capitalele occidentale, necesitatea unui arbitru imparţial a devenit evidentă şi pentru marile puteri ale lumii democratice. Regele Mihai nu mai speră că ar putea deveni el acest arbitru, dar mizează pe faptul că Nicolae, fiul fiicei sale Elena ar avea această şansă în viitor. În 1992, când Regele a venit pentru prima dată să sărbătorească Sfintele Paşti în România, după aproape 50 de ani de exil, l-a prezentat pe Prinţul Nicolae mulţimii adunate în faţa Hotelului Continental drept moştenitorul tronului.

Între timp sub presiunea familiei, Regele Mihai a declarat-o pe prima sa născută, Principesa Margareta, succesoare (la 30decembrie 2007), abolind în acelaşi timp tradiţionala lege salică prin care coroana se moştenea doar pe linie masculină. Ambiţiile politice ale ginerelui său Radu Duda, dar şi faptul că Margareta nu are copii, l-au determinat probabil pe Regele Mihai să-şi schimbe strategia şi să-l aducă pe Nicolae, care până la 27 de ani a văzut mai mult de 30 de ţări, a practicat mai multe meserii, a terminat o universitate bună din Londra (Royal Halloway) şi cunoaşte eticheta şi ritualurile aristocratice. Nicolae nu ştie, încă să vorbească bine româneşte şi spre deosebire de bunicul său, Regele Mihai, nu a fost crescut să conducă o ţară. În schimb a fost educat să se poarte ca un gentlemen şi pare dispus să renunţe la adrenalina sporturilor periculoase pe care le practică pentru a se dedica reprezentării Casei Regale.

Ar putea oare acest tânăr venit din Marea Britanie să se acomodeze cu politica autohtonă şi să joace un rol, mai mult sau mai puţin deocorativ în viitorul României? Tot mai mulţi români ar prefera un sistem politic bazat pe onoare, nu pe cârdăşie, o elită care să aibă maniere şi în cele din urmă chiar o camarilă, care să nu se răstească şi să nu latre, nici în casă, nici în afara ei. Mulţi şi-ar dori o clasă politică mai spălată, care să renunţe la găinării şi la limbajul de cartier, care să nu reproducă la nivel naţional spiritul de gaşcă dobândit printre blocuri sau la şcolile de mâna a doua.

Monarhia ar putea deveni arbitru într-o ţară sleită de bătălii interne în care toţi au fugit spre extreme şi nimeni nu a mai rămas la centru, deşi nu trebuie uitată nici lecţia interbelică, din care putem afla cum a fost coruptă regalitatea de politică şi în cele din urmă cum s-a balcanizat monarhia autohtonă.

Sabina Fati / România Liberă

14 comentarii:

  1. Restauratia ar fi o şansă de a ne întoarce către Dumnezeu şi către o tradiţie glorioasă, de a ne continua parcursul istoric întrerupt cu brutalitate de comunism. Monarhia ne-ar oferi garanţia faptului că niciodată nu ar mai ajunge în fruntea statului un ţopârlan.

    RăspundețiȘtergere
  2. In mod cert,revenirea Monarhiei poate sa restaureze principiile sanatoase,traditiile si cuvantul plin de continut:roman.Sa apropiem si acceptam Monarhia determina,dorinta romanilor de-a se apropia de Dumnezeu singurul aliat al regelui.Nu cred ca,exista romani fara de credinta si care sa doreasca pieirea natiei cu "ajutorul"celor care se pretind conducatori si discipoli,cu legaturi clare cu Satana.In concluzie nu ne ramane decat sa acceptam variantele expuse:Dumnezeu-Monarhie sau Satan conducatori impusi!

    RăspundețiȘtergere
  3. In nici un caz nu se poate vorbi de o monarhie in Romania secolului XXI. Trebuie sa acceptam ca Romania a intrat pe un fagas, este o republica si lucrurile merg inainte. Poate pentru unii, poate parea viabila ideea monarhiei, dar nu asta e solutia in prezent. Ar fi si cinic...decembrie 1989,iunie 1990. Consider ca 66 ani au fost o pagina frumoasa de istorie, si trebuie sa ramana istorie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina Goicea pentru alexandru b si nu numai

    nu se poate vorbi de monarhie in Romania deoarece oamenii din viata politica romaneasca nu ar mai putea sa ne fure atat de mult, nu ar mai exista privirile arogante care se vad la politicienii nostri in prezent. De ce oamenii din Parlament, Guvern nu au aceeasi demnitate, modestie, simplitate, prestanta ca a regelui Mihai? De ce nu invata nimic dupa mai mult de 20 de ani de la caderea comunismului? De ce nu pun interesele poporului mai presus decat interesele personale? Nu sunt o persoana care a trait mult pe vremea comunismului, fac parte din noua generatie si ceea ce am invatat este faptul ca fara istorie, munca, fara trecut nu avem nimic, nu putem sa ne construim un viitor frumos fara sa avem o baza, o educatie, nu putem sa avem acest viitor fara sa respectam traditiile, fara sa invatam ceva din istoria neamului nostru! Parinti ocupati-va mai mult de educatia copiilor deoarece suntem pe punctul de a deveni o natiune de analfabeti care poate sa fie controlata atat de usor de catre "elita" care se focuseaza foarte mult pe educatia odraslelor lor rasfatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. CRISTI V pentru ALEXANDRU B
    "Istorie", sunt perfect de acord; "frumoasa", e mult prea mult (pentru mine). As aprecia mai curind 66 de ani de "SUPRAVIETUIESTE, REZISTA, LUPTA". Aprecierea personala, asupra conduitei Casei Regale a Romaniei; si in mod definitoriu si integral, asupra conduitei MAJESTATII SALE REGALE REGELE MIHAI I ar fi: CREDINTA SI ONOARE, VALOARE SI DISCIPLINA. Tot ce scrieti Dna Alina, poate fi adevarat in majoritate, dar nu consider ca este in totalitate. (daca ar fi adevarat in totalitate, nu am mai exista acum; nici Dvs., nici Dl. Alexandru B, nici eu)
    Va doresc tot binele, Dvs si apropiatilor Dvs.

    RăspundețiȘtergere
  6. oameni, vremuri, documente ... http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151051900178519.421112.592528518&type=3#!/photo.php?fbid=10151156084798519&set=a.10151051900178519.421112.592528518&type=3&theater

    RăspundețiȘtergere
  7. este singura si ultima noastra sansa de a ne salva ca si natiune. Numai Monarhia ne mai poate reda speranta in bine si normlitate. Restul sunt comentarii si frazeologii de la niste oameni care nu au avut curiozitatea sa se documenteze. Nihil Sine Deo ! Traiasca Regele Mihai I. Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu inteleg de unde si pana unde "sub presiunea familiei" a stabilit Regele succesiunea, de parca ar fi fost din nou sub un fel de santaj, ca atunci la abdicare!
    Era absolut normal sa o desemneze pe Principesa ca mostenitoare directa a tronului, deoarece in afara faptului ca era prima nascuta, Alteta Sa s-a implicat cu toata convingerea in restaurarea tarii devastata de regimul de trista amintire, inca din ianuarie 1990 s-a dedicat trup si suflet acestei tari si acestui popor. Sigur ca poate pentru unii e mai greu sa observe toate aceste adevaruri.
    Si mai e o chestiune: noi trebuie sa uitam de acea nefericita de lege salica, ce nu are nimic in comun cu realitatile sec. XXI in care traim, sa existe o astfel de discriminare in acest moment mi se pare aberant. Ganditi-va ca atunci nici nu exista drept de vot pentru femei, ba inca in 1866 exista votul cenzitar, pe baza de proprietati si averi. Asemenea discriminari evident nu-si mai au locul in ziua de azi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ne trebuie rege iubitor de tara,drept,care sa reintroneze cinstea,altruismul,omenia,respectul fata de ceilalti si care sa ne insufleteasca in stavilirea invaziei lacustelor lacome.

    NIHIL SINE DEO !

    Traiasca Regele MIHAI I !

    RăspundețiȘtergere
  10. PRINCIPESA MARGARETA ,VIITOAREA REGINA A ROMANIEI.MERITA CU PRISOSINTA. A FOST ALATURI DE ROMANI INCEPIND CU ANUL 1990.

    RăspundețiȘtergere
  11. Toti acei care nu mai acceptam o BORTA in steagul ROMANIEI , solicitam si ne dorim reintoarcerea MONARHIEI .
    Nu stiu daca ati INTELES ?!

    RăspundețiȘtergere
  12. e suficient sa fi fost martorul primirii cu ovatii la aeroport si cu discursuri josnice din partea conducatorilor ex-comunisti, brusc socialisti din 90 si mai recent ; Regele este singura personalitate istorica romineasca recunoscuta si respectata international ( anul trecut, ceremonie dedicata de catre Casa Regala a Marii Britanii) ; este un exemplu de demnitate , forta si onoare , prin situatiile dramatice pe care viata i le-a pus in fatza ; Monarhia este singurul antidot al parvenirii, superficialitatii si imoralitatii care domina viata politica si sociala ; Nihil Sine Deo !

    RăspundețiȘtergere
  13. Trebuie sa ia o hotarire cit mai curind, fara ezitare,avem un singur rege,Traiasca regele MIHAI I

    RăspundețiȘtergere
  14. "Nicolae nu ştie, încă să vorbească bine româneşte" Observ că nici autorul nu ştie încă să scrie româneşte... Felicitări, oricum, pentru diacritice!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.