Familia Regală găzduieşte conferința internațională “Specificul național – perspective istorice și critice"

Castelul Peleş - Domeniul Regal Sinaia

Domeniul Regal Sinaia găzduiește sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie 2013, o conferință cu participare internațională pe tema specificului național al României. Vor lua parte Sorin Antohi, Adrian Cioroianu, Călin Cotoi, Andrei Cușco, Augustin Ioan, Constantin Iordachi, Moshe Idel, Claude Karnoouh, Mircea Martin, Balázs Trencsényi și Victor Neumann.

La 95 de ani de la crearea României Mari, discuția despre specificul național, începută cu mult înainte, nu s-a încheiat. Înainte de a avea state suverane, când le-au obținut prin eforturi proprii și conjuncturi istorice favorabile, precum și în momentele de criză ori discontinuitate statală, românii și-au pus întrebări cu privire la ceea ce-i definește, dând răspunsuri care variază de la apoteoză la stigmat, de la poezie și mistică la metafizică și biopolitică. România de astăzi, stat național unitar și indivizibil din componența Uniunii Europene, pare să nu-și poată gândi și pregăti viitorul, iar prezentul său problematic este legat mai curând de un trecut nesigur, disputat între cei care-l idolatrizează și cei care-l deconstruiesc, dar tot mai ignorat de ansamblul societății.

Conferința își propune o analiză istorică și critică a conceptului de specific național, la intersecția mai multor discipline și discursuri. Lucrările vor fi punctul de plecare pentru un volum colectiv în două versiuni (română și engleză). Conferința este organizată de Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume din București.

Programul conferinței:

Sâmbătă, 30 noiembrie

16:00-17:30 Sesiunea I
Moderator: Augustin Ioan
Sorin Antohi, „Teoria României”: de la specificul pre-național la ontologia etnică și dincolo de ea
Moshe Idel, Megaloromania. Inventarea și dispariția evreismului românesc

18:00 Primirea participanților la conferință de către Alteța Sa Regală Principele Radu, în Sala Florentină a Castelului Peleș.

19:00 Dineu la Sala cu Coloane Bastion, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu.

Duminică, 1 decembrie

9:00-10:30 Sesiunea a II-a
Moderator: Adrian Cioroianu
Victor Neumann, Codul identitar românesc. Conceptualizarea posibilă a experiențelor social-politice
Andrei Cușco, Basarabia ca parte a organismului național românesc: imobilism rural, continuitate etnică și caracterologie națională

11:00-12:30 Sesiunea a III-a
Moderator: Victor Neumann
Călin Cotoi, Interbelicele românești. O istorie critică a științelor sociale
Balázs Trencsényi, Discourses of National Specificity and the Left in East Central Europe, 1900-1945

12:30-13:00 Lansare de carte: Anders Blomqvist, Constantin Iordachi, Balázs Trencsényi (eds.), Hungary and Romania Beyond National Narratives: Comparisons and Entanglements (Oxford etc., Peter Lang, 2013)

14:30-16:00 Sesiunea a IV-a
Moderator: Călin Cotoi
Constantin Iordachi, Profilul cetățeanului model în dezbaterile privind specificul național românesc
Adian Cioroianu, „Tată, ce spune despre noi istoria noastră?” Specificul național între orgoliu și lamentație

16:30-18:30 Sesiunea a V-a
Moderator: Sorin Antohi
Augustin Ioan, Interwar Architecture and the Question of Collective Identity
Mircea Martin (TBD)
Claude Karnoouh, À la recherche de l’innocence originelle perdue. Retour sur L’Invention du Peuple.

6 comentarii:

  1. Buna. Casa Regala reaseaza tara acolo unde trebuia sa fim in 1945. Adica, D-zeu, Tara si Rege.Cu mult respect pt Casa Regala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe felicitari si sanatate familiei regale

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevrat si foarte bine ca FAMILIA si CASA REGALA se implica dinceince mai mult in problematica politica si mai ales sociala a natiunii.Aceasta va da mai multa incredere si mai multa siguranta natiunii noastre,mai multa agregatiune in jurul conceptului"NIHIL SINE REX".DUMNEZEU SA LE-AJUTE!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. DOAR MONARHIA POATE RESETA ROMANIA, PENTRU A MERGE PE UN PROGRAM FACUT DOAR PENTRU CETATENII ACESTEI TARI UITATA DE PREA MULT TIMP IN MOCIRLA DAR CARE INCA MAI RESPIRA,NU A MURIT ASA CUM AR VREA MULTI .........PREA MULTI

    RăspundețiȘtergere
  5. Programul este foarte incitant si foarte divers. Faptul ca se discuta astfel de teme, arata ca exista un oarecare temei pentru o temere subtila privind absorbtia specificului national intr-o mare si neutra lume a unui sat global. Numai cine nu a citit cate ceva din Lucian Blaga, Mircea Eliade, ori Constantin Radulescu Motru, poate sa mai spere in aceasta aventura a pierderii identitatii nationale in avantajul unui mediu universal valabil pentru toate teritoriile din lumea noastra de azi.
    Curios este ca istoria Romaniei este atacata din orice unghi si face fata cu succes la orice agresiune ideatica, ceea ce ii confera un statut unic, de stabilopod solid si inexpugnabil. Istoria romanilor este un mister care se confunda cu codul identitar al romanilor (Neumann) si astfel de evenimente sunt binevenite, mai ales ca sunt patronate de Casa Regala a Romaniei - reteta sigura de seriozitate si prestigiu.
    Problema mea este ca aceste evenimente sunt anuntate tardiv si mai ales, nu sunt adunate intr-o lucrare, un text extins, rezumat, sau chiar un volum complet al dezbaterilor - compus din prezentarile anuntate si comentariile ce au urmat.
    Sunt convins ca o astfel de dezbatere - eveniment ar avea un mare impact in publicul romanesc bucurestean (sunt bucurestean) si pregatita din timp, anuntata cu mare talent si pasiune, ar putea sa umple o sala de peste o mie de participanti.

    Cu respect pentru Casa Regala a Romaniei,
    Victor MODORAN

    2013.12.01

    RăspundețiȘtergere
  6. A scrie despre MS Regele Mihai este o onoare deosebita!
    O fericire!
    Este ca si cum ai mangaia obrajii eroilor neamului romanesc, dusi departe de noi cei care i-am venerat.
    Este ca si cum Mihai Eminescu si George Enescu te-ar scalda in rimele si acordurile divine zamislite de geniul lor.
    Este ca si cum ai vedea , cum Regele Mihai saruta obrazul plin de ridurile ce aduna la un loc chipul taranului,umilit,nedreptatit,pradat,batjocorit si batut de acei care de fapt ,au distrus tara!
    Romania este insetata de iubire si respect.
    Il vrea pe Regelei ei poate, tot atat de mult ca si mine!
    Membri Familiei Regale cu arta scot in evidenta tot ce are mai frumos tara:Traditia!si numai atat!
    Exista o comuniune perfecta intre Rege si romani!
    Speranta a reinviat si se inalta la cote nebanuite!
    Anul 2014 sa fie ANUL Regalitatii! A Coroanei Regale a Romaniei!
    Sa-mi fie gura aurita!
    Traiasca Regele Mihai!
    Sus Patria si neamul romanesc!
    Frati romani!Tot inainte!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.