Harul Regelui Mihai

Harul Regelui Mihai

Cu puţin timp în urmă, am publicat un text în care puneam în evidenţă modul inadecvat în care este definit conceptul de putere în tratatele contemporane de politologie, sociologie şi management. În ultima parte a acestui text arătam cum ar trebui, în opinia mea desigur, definit acest concept politic, sociologic şi managerial esenţial.

De fapt, propunând o altă abordare a conceptului de putere, total diferită de cea menţionată, eu am vrut să evidenţiez atât consecinţele nefaste ale divorţului dintre ŞTIINŢĂ şi RELIGIE, cât şi să reamintesc că atributul calitativ cel mai important al conducerii şi al conducătorilor este HARUL. Iar atunci când m-am referit la conducătorii dăruiţi cu HAR, m-am gândit mai ales la Majestatea Sa Regele Mihai. Înainte de orice, Regele Mihai a fost un conducător dăruit cu HAR. El a CREZUT şi CREDE în ROMÂNIA şi în POPORUL ROMÂN. De aceea şi-a IUBIT şi îşi IUBEŞTE atât de mult ŢARA şi POPORUL. Dedic, deci, următorul fragment de text Regelui Mihai pentru a omagia personalitatea şi viaţa acestui mare OM.

„După cum este cunoscut, triumfalismul ştiinţific de tip iluminist a determinat nenumărate eşecuri şi erezii ştiinţifice în ultimul secol. S-a dovedit, deşi nu ar fi fost nevoie, că divorţul ŞTIINŢĂ – RELIGIE este mai degrabă o tragedie, decât „progres al cunoaşterii”. După părerea mea, puterea oamenilor – în calitate de conducători, artişti, intelectuali, părinţi, preoţi, profesori, politicieni, fermieri şi aşa mai departe – este, înainte de orice, un HAR, un DAR de la DUMNEZEU. Iar cei care au fost înzestraţi cu acest HAR, ar trebui să-l dăruiască şi ei celorlalţi semeni.

Nicio teorie contractualistă sau utilitaristă a puterii nu valorează doi bani în raport cu acest adevăr care ţine de bunul simţ. Oare nu este cumva conducătorul de tip carismatic definit de Max Weber un conducător dotat cu HAR? Iar atunci când cei conduşi CRED în HARUL conducătorului lor, este evident că aceştia acceptă necondiţionat deciziile acestui conducător. De aici şi responsabilităţile morale recurente: conduita conducătorilor implică discernământ şi echitate, iar conduita celor conduşi implică supunere şi conştiinciozitate. „Pieţele libere” , „Democraţia liberală”, normele juridice şi conduitele contractuale reprezintă mijloace mai mult sau mai puţin eficiente de promovare a intereselor de factură materială. Dar relaţia dintre un conducător înzestrat cu HAR şi cei care acceptă şi preţuiesc acest HAR este cu totul altceva. HARUL conducătorilor se transmite celor conduşi prin CREDINŢĂ, IUBIRE, SACRIFICIU, SMERENIE şi VENERAŢIE.

Păcat că cei care scriu manuale de management nu ştiu sau au uitat toate acestea! Mare păcat! Pentru că Omul nu este doar o fiinţă care are o raţionalitate limitată şi anumite interese de natură utilitară. Omul este cu mult mai mult de atât. Înainte de orice, Omul este o fiinţă care CREDE şi care IUBEŞTE.

Desigur, ar fi absurd să excludem dimensiunea raţională a fiinţei umane, ca să zic aşa. Dar a defini fiinţa umană doar prin COGITO ERGO SUM este acelaşi lucru ca şi cum ai înlocui icoana MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS printr-o caricatură. Să-mi fie iertată comparaţia!”

Din această perspectivă, cred că ţara noastră va reveni la normalitate doar atunci când locuitorii săi vor preţui HARUL Regelui Mihai. Evident, este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă.

Nicolae Țăran / vestul.ro

9 comentarii:

  1. Mi-ar placea si as vrea sa citesc un blog al Casei Regale nesufocat de reclame penibile cum ar fi "scapa de pietre la rinichi". Chiar nu vad ce are de castigat Casa Regala din inserarea acestor reclame intr-un blog oficial; mi se pare ca rezultatul este transformarea a ceva nobil in ceva trivial, mercantil, marunt interesat, ceva care stirbeste imaginea de Casa Regala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Extraordinar, perfect adevarat! Asta este Majestatea Sa un Om cu har, se poate vedea cu ochiul liber! Dumnezeu sa ne ajute pe noi romanii sa intelegem, sa pretuim si mai ales sa ne dorim acest conducator! Doamne ajuta! Traiasca Regele! Traiasca Romania!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol frumos. Cat despre blogul care il gazduieste, apropos de opinia lui E.B., nu cred ca este o pagina oficiala, ci o initiativa particulara. Un an nou mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. cred cu mare putere harul majestatii sale cand lam vazut prima data la cluj an catedrala ma apucat un freamat ce nu pot sal descriu e ceva dvin mult peste ce pot eu antelege de asemenea de aici din barcelona cand aud sau vad ceva legat de familia regala ma anneaca plansul nu am nici o legatura cu familia regala dar va dati seama daca ne conduceau ei doar dragostea si respectul care al inoculeazane facea mai tari si mai buni va multumesc cu respect ioan bakos barcelona

    RăspundețiȘtergere
  5. Regele Mihai sa fie un exemplu de daruire si de virtute pentru toti cei de la conducerea Romaniei. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Elena Hariuc:
    Felicitări pentru acest articol deosebit de real şi adevărat.
    3 ianuarie 2014, Botoşani (…estul.ro)

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar daca in contextul dat harul se refera la carisma,noblete,arta de a conduce si de a se darui poporului condus []spre binele si prosperitatea tuturor] si nu la harul Duhului Sfant pe care il capata preotii prin punerea mainilor arhiiereului,totusi sa nu uitam ca incoronarea se face de catre conducatorul bisericii iar regele Mihai daca ar fi fost in fruntea tarii probabil ca nu am fi ajuns cersetorii si slugile Europei.Cu tot respectul as sugera celor care isi exprima opiniile sa roage o persoana apropiata sa le corecteze ce au scris sau sa se abtina.Uneori sunt atatea geseli in cateva randuri incat te imbolnavesti de ulcer citind!


    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.