FOTO Familia Regală la centenarul Bibliotecii Regelui Carol I
Vineri, 9 mai 2014, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a împlinit o sută de ani de la inaugurarea clădirii extinse a instituției. Exact în ziua de 9 mai a anului 1914, Regele Carol I vorbea de la tribuna Aulei bibliotecii, aceasta fiind ultima apariție publică a Suveranului, care urma să se stingă la 27 septembrie 1914, la Castelul Peleș.
Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Educației, precum și a Mitropolitului Primat al României. O sută de ani mai târziu, exact în ziua de 9 mai, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au stat în Loja Regală a Aulei, pentru a asculta cuvintele de respect și comemorare ale ministrului Educației Naționale, profesorul Remus Pricopie și ale Preasfinției Sale Episcopului Vicar Varsanufie.
La Simpozionul festiv intitulat „Carol I, o viaţă dedicată României” au luat parte Nicolae Noica și Ion Caramitru, foști miniștri ai guvernului României, profesorii universitari Liviu Papadima, Adrian Cioroianu, Ion Stoica, Mircea Regneală, Ioan Scurtu, Andrei Pippidi, precum și arhitectul Miruna Berindei, dr. Tudor Berza și Marilena Rotaru.
Și-a dat concursul, cu desăvârșită distincție și armonie, Corul Regal. Amfitrionul simpozionului a fost Voichița Dragomir, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
Scurt istoric
Preocupat de viitorul tinerilor, Regele Carol I decide în 1891 să înfiinţeze “un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”.
Inaugurarea primului local are loc la 14 martie 1895. Prin construcţie şi dotare, biblioteca este comparabilă cu cele mai moderne biblioteci europene din epocă. Spiru Haret, Ministrul Instrucţiunii Publice, afirma că în acest local “se adăposteşte una din instituţiile cele mai frumoase dacă nu chiar cea mai frumoasă instituţie culturală din Ţara noastră, care nu are pereche în multe alte ţări mai înaintate decât noi”.
După cinci ani de funcţionare, clădirea s-a dovedit neîncăpătoare şi atunci Regele Carol I hotărăşte extinderea ei. În acest sens, cumpără casa lui Grigore Păucescu şi construieşte pe acest teren, între anii 1911 şi 1914, folosind proiectul aceluiaşi arhitect francez Paul Gottereau, o nouă aripă.
Inaugurarea noului local are loc la 9 mai 1914, în prezenţa Regelui Carol I, a I.P.S.S. Mitropolitul Primat, a Prim-ministrului I.C. Brătianu, a Ministrului Educaţiei I. Gh. Duca, a arhitectului Paul Gottereau, a Directorului bibliotecii Al. Tzigara – Samurcaş, a altor personalităţi marcante din acea perioadă.
***
Fotografii de Daniel Angelescu
Adaugă un comentariu