FOTO Principesa Margareta și Principele Radu, vizita regală în Israel, 30 aprilie 2014
Vizita regală în Israel a continuat miercuri, 30 aprilie, în orașul Ierusalim. Altețele Lor Regale au vizitat Patriarhatul Ortodox și s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Teofilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Au fost evocate legăturile dintre cele două Biserici și îndeosebi ultimele nouă decenii, de când există un Așezământ Ortodox Românesc la Ierusalim, creat în timpul domniei Regelui Ferdinand I, în anul 1927. Preafericitul Părinte Teofilos a oferit Principesei Moștenitoare și Principelui Radu o frumoasă icoană, ce va fi așezată în Mica Biserică aflată în construcție în Parcul Regal de la Săvârșin. Întâlnirea a avut loc în prezența Excelenței Sale doamnei Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Statul Israel.
Altețele Lor Regale au vizitat apoi Sfântul Mormânt al Domnului Iisus Hristos și s-au recules pe Golgota, apoi au refăcut pașii Mântuitorului, pe Via Dolorosa. A fost un moment de intensă emoție pentru membrii Familiei Regale, primii care au pășit pragul Sfântului Mormânt, de la crearea Familiei Regale a României, în 1866, până astăzi. În cei aproape 150 de ani de Dinastie Regală, patru suverani au fost direct implicați în intensificarea prezenței românești religioase la Locurile Sfinte, continuând tradiția de binefacere a voievozilor români: Carol I, Elisabeta, Ferdinand I și Maria.
În cursul după-amiezii, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Memorialul Yad Vashem, iar apoi au luat parte la o ceremonie oficială de depunere de coroană în memoria celor șase milioane de victime ale Holocaustului. Altețele Lor Regale au evocat rolul jucat de Regina-Mamă Elena în salvarea vieților evreilor din România , mulți dintre ei copii. Amintim că atrocitățile Holocaustului au atins viața a un milion și jumătate de copii. Regina Elena a fost declarată de Yad Vashem, în anul 1993, “Drept Între Popoare”.
După ceremonie, membrii Familiei Regale au scris în Cartea de Onoare a Memorialului Yad Vashem:
„Gratitudine și admirație pentru cei ce păstrează vie Memoria. Mai ales în țările noastre, fără Memorie nu poate exista identitate, nici onoare și nici viitor”!
În încheierea vizitei la Yad Vashem, Altețele Lor Regale au pășit în Grădina “Drepților Între Popoare” și s-au recules în fața plăcii de piatră cu numele “Regina Elena”. Apoi, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au avut o emoționantă întâlnire cu șapte supraviețuitori ai holocaustului din Transnistria, aflați la vremea aceea la vârsta copilăriei.
În încheierea zilei, Altețele Lor Regale au fost oaspeții episcopului vicar ales, Ieronim Creți, și ai arhimandritului Timotei, noul Superior al Așezământului Românesc de la Locurile Sfinte. Gazdele au evocat rolul Familiei Regale, începând cu Regele Carol I și continuând cu Regina Maria, pentru stabilirea așezământului la Ierusalim, realizată abia în anul 1927.
Patriarhatul Ortodox, Orașul Vechi, Ierusalim:
Sfântul Mormânt:
La Zidurile celui de-al Doilea Templu și la Zidul Plângerii:
Vizita la Memorialul Yad Vashem:
Adaugă un comentariu