Familia Regală în percepţia publică

Regele Mihai I al României şi Principesa Moştenitoare Margareta a României

Potrivit unui sondaj INSCOP realizat în luna mai 2014, 44,9% din populaţia României are o părere foarte bună sau bună despre Casa Regală. În acelaşi timp, 30,2% dintre respondenţi s-au pronunţat în favoarea Monarhiei ca formă de guvernare. Aşa cum arăta domnul Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP, sondajul vine în cursul unui an electoral, când în mod normal agenda publică nu acordă o atenţie deosebită subiectelor legate de monarhie. Să fie oare asa?

La aproape 25 de ani de când Principesa Moştenitoare Margareta, primul membru al Familiei Regale întors în ţară, după 1989, păşea în România, un astfel de sondaj nu mai poate surprinde. Dacă la începutul anilor ’90, îndoctrinarea şi lipsa de informare întreţinute în scopul influenţării percepţiei publice erau la ordinea zilei, în prezent libertatea informaţiei este pe primul loc. Vidul de cunoaştere despre Casa Regală este, totuşi, încă vizibil în declaraţiile oamenilor, care doresc ca membrii Familiei Regale să fie mereu „mai prezenţi, mai implicaţi, mai mult la televizor.”

De ce? În condiţiile în care România este cuprinsă, treptat, de apatia politică specifică Occidentului democratic, iar în perioadele de criză se rupe în tabere antagoniste, Familia Regală este una dintre puţinele prezenţe publice respectabile şi apolitice (alături de Armată, Academie, Biserică, Banca Naţională), şi singura dintre acestea care întruchipează un atribut al Suveranităţii şi demnităţii naţionale – Coroana. În cuvinte mai simple, atunci când vrea ceva diferit, când vrea o viziune pe termen lung, sau când doreşte să revadă România demnă, publicul se îndreaptă către Coroană.

În cei 25 de ani de la revenirea în România, membrii Familiei Regale au crescut exponenţial numărul şi amploarea evenimentelor publice. De exemplu, Principele Radu a vizitat fiecare oraş din România, iar Fundaţia Principesa Margareta este una dintre cele mai de prestigiu organizaţii non-guvernamentale din ţară. Mii de români participă anual la Garden Party şi la celelalte evenimente regale, şi astfel cunosc direct metodele de acţiune ale Familiei Regale. Încrederea ridicată este, deci, un efect natural.

Sondajul despre Monarhie ca formă de guvernământ este mai interesant. Astfel, s-a înregistrat o scădere importantă (de 11,3%, faţă de anul trecut) a persoanelor indecise în privinţa formei de guvernare, dar şi o creştere a celor care susţin fiecare dintre cele două forme – Monarhia şi republica. Probabil că punerea problemei, în mass-media, în şcoli şi în dezbaterea publică, privitor la organizarea României, cu ocazia proiectului de Constituţie pregătit anul trecut, dar şi a evenimentelor internaţionale ale altor Case Regale, s-a percutat într-o înţelegere mai clară a locului şi rolului Coroanei într-o monarhie constituţională, respectiv al preşedintelui într-o republică.

De asemenea, este foarte posibil ca publicul să fi acceptat ideea unui rol constituţional, dar fără statutul de putere în stat, al Coroanei, din perspectiva proiectului recunoaşterii sale constituţionale. Într-o astfel de formulă, cele două rezultate ale sondajului s-ar armoniza perfect, în sensul că românii au încredere în Familia Regală şi au o opinie foarte pozitivă despre aceasta, dorindu-şi în acelaşi timp republica, în cadrul căreia Coroana să aibă o recunoaştere constituţională, un rol apolitic, de păstrătoare a identităţii şi demnităţii naţionale.

Ioan-Luca Vlad
Avocat, mediator
Consilier Privat onorific al Familiei Regale a României

5 comentarii:

  1. Bai, dar eu nu va inteleg, Sa innebunesc.

    Intr-adevar. Publicul, cat o fi el, are o perceptie buna despre familia regala si nu are rost sa spunem ca un public cam din aceeasi tara are tot la fel tot o perceptie buna si despre comunism.

    Dar... Voi ce sunteti de fapt si ce vreti? Eu ca om nu vreau sa va vad la televizor pe canapea la Dan Diaconescu, dar daca voi sunteti "somitate politica" vreau sa va vad activi in politica. Sau macar sa va vad in contextul ei teoretic.

    Voi existati ca familie si casa regala. Bun, si asta ce inseamna?

    Vreti o recunoastere a drepturilor, dar stati pe tusa in speranta ca vor veni de la sine.

    Romania tocmai si-a predat tara gratuit vesticilor pentru colonizare si cetatenii nu au inteles asta. Asa vreti si voi? Cineva gratuit sa va dea puterea? Sau cum?

    Adica, da, eu sunt total pro monarhie sau ce o fi ea, dar nu credeti ca ar fi bine sa va implicati un pic in reglementarea debandadei romanesti inainte sa cereti ceva de la romani? Faptul ca s-au vizitat nu stiu cate orase se cheama plimbare, doar ca e scris mai frumos, iar acele metode de actiuni ale casei regale sunt vorbe in vant (cu tot respectul).

    Nu de asta are nevoie Romania de azi.

    I-au trebuit casei regale romanesti si regelui Mihai aproape 100 de ani sa spele rusinea celui de-al doilea razboi mondial. Si asta in niste imprejurari extrem de favorabile in care comunismul a facut prapad, ca daca Romania avea destinul francez, se alegea praful de monarhie pe vecie si nu mai pretindea nimeni nimic acuma.

    Asa ca... E bine sa stati cumva acolo in astrele voastre superioare si divine, sa faceti teorie mare si multa, dar cand vine vorba de implicare... nimic. Si nu cere nimeni acuma sa rupeti norii, dar puteti lua 5, 10 tineri de baza si forma cu ei un partid si oferi o varianta la neocomunismul asta mlastinos sau macar sa faceti pe sfert atat... Ori nimic nu se poate.

    In forma voastra actuala sunteti Coca Cola. Apare pe peste tot, se aude pe peste tot, e o iluzie pe peste tot si aduce o gramada de bani. Cam la asta se rezuma monarhia din cate vad...

    Asa ca ce rost mai are?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai dreptate !! Casa Regela nu are autoritate puternica si nu poate aparea cand vrea ea la posturile TV private. Acolo sunt chemati doar parasutele ce fac rating. Trecerea la monarhie nu se poate face decat cu ajutorul clasei politice, iar clasa politica nu vrea nici macar sa declarea ziua de 10 Mai ca zi nationala. Suintem singura tara din lume ce nu ne serbam independenta ci ne serbam ziua nationala in plina iarna (unicat in lume) cu viscol si mocirla. Plus ca 1 decembrie este ziua mondiala anti sida.
      Nu inteleg nici ce vrei sa spui cu casa regala sa spele rusine acelui de-al doilea razboi mondial?! Pai comunismul s-a instaurat in toata europa de est conform intelegerii de la yalta si monarhii au fost alungati in toate tarile europei de est (romania, serbia, bulgaria, albania). Cum adica "destinul francez". Acolo a fost monarhia absolutista si poporul a ales altceva, la noi a ales Stalin si tancurile sovietice. E o diferenta,nu?
      Casa regala sa-si faca partid?! Pai poate nu stiai ca in asta consta avantajul monarhieie ca este apolitica, de partide suuntem satui. Apropo tu ai vazut undeva ion lume ca un rege da ulei si zahar sa fie ales? Am impresia ca vorbesti numai prostii!

      Ștergere
    2. De accord cu tine Cristian.El trebuie sa inteleaga ca Majestatea Sa si Casa Regala nu apare la TV in spirit strict comunist,sa zica : "uita-ti ce am facut,votati partidul meu".Familia Regala e incomparabil mai demna de atat.Insa la trecerea la Monarhie,pe langa politica se face si prin FORTA,asa cum AR TREBUI sa se faca la noi.In 1948 Bolsevicii blestemati pe langa ca au FORTAT "abdicarea" nu au "legalizat" niciodata republica (nu ar fi fost valabil oricum) http://tinyurl/kssangp iar politicienii de dupa 1989,TOTI,au TRADAT in primul rand ca au continuat RAPIREA SI VIOLAREA acestei tari atat prin ne-aducerea Binecuvantarii data tarii de Dumnezeu si Parintele nostru Majestatea Sa Regele Mihai I inapoi cat si prin distrugerea la propriu si figurat a Romania si Romanii (de unde si acuzatiile suplimentare).
      Astfel,cum ei au inlaturat-o prin forta,noi trebuie sa facel la fel.Trebuie doar ca un judecator de la inalta curte sau un Comandant din ARMATA,sa intre frumos in plenul parlamentului insotit de 50-100 soldati si sa le spuna "Domnilor (scarbelor) SUNTETI ARESTATI pe modelul acesta https://www.youtube.com/watch?v=hVHu3m-4keo (e o incercare de "lovitura de stat" din Spania pt a da jos Monarhia,doar ca la noi s-ar face-o pt a REPUNE IN DREPTURI Monarhia,insa considerand situatia noastra nici macar NU AR FI o lovitura de stat,ci o revenire la normalitate) doar ca mi-e teama cu atatea schimbari in DNA,Judecatorii si Armata NU MAI SUNT PATRIOTI care sa faca aceasta SALVARE a tarii pintr-un gest ca si Colonelul Tejero.

      1 dec nu e esentiala ca 10 Mai.Inclusiv.Problema e ca dupa 89,ilici sa gandit ce zi sa puna sa nu aiba conotatii sau trimiteri Regale si a ales 1 dec.
      Sincer,treaba cu frigul nu e un argument.O sarbatoare nu se stabileste dupa anotimp,insa avem norocul ca cea ADEVARATA sa fie in frumoasa primavara (in Satu Mare deja e vara atunci :) ).

      "Sa spele rusinea" cred ca se refera la faptul ca el considera cumva,aiurea,ca Majestea Sa a gresit cumva,cel mai probabil la 23 august,ceea ce e o aberatie.

      Destinul francez,cred ca se refera ca "daca ne imbogateam" fara sa stie ca la prima abolire a monarhiei sa facut in 1780 cand Francezii erau foarte saraci si regina substantial mai bogata.In acelasi timp,Monarhia era si ABSOLUTA,nu Constitutionala.Dar nu a comentat nimeni,nimic cand intre 1852 si 1870 a venit la putere Napoleon si sa proclamat IMPARAT.
      Cand sa abolit monarhia pt a doua oara,sa facut pentru ca Napoleon a condus ramasitele armatei intr-o ultima lupta cu Regatul Prus,si pierzand,s-a predat personal el si soldatii.

      La noi,ca si in restul lumii este Monarhie Constitutionala,iar aici,toata raspunderea cade pe Guvern pentru administrarea tarii,inclusiv economia.Monarhul este ca si Dumnezeu el "dirijeaza" lucrurile in Tara,dar nu se implica direct.

      In fine.Ar fi perfect daca s-ar face un partid MONARHIST dar nu initiat de Casa Regala.Problema e insa,ca,pana creste partidul (cel putin 5-10 ani),"presedintele" nu ar ratifica actul,iar pe langa asta cum "republica" n-a existat NICIODATA iar TARA E SUPRIMATA nici nu e moral s-o "ceri".

      In consecinta ELIBERAREA TARII trebuie sa se faca prin ARSTAREA TUTUROR PARLAMENTARILOR (si dupa a politicienilor si din provincie) fie prin gestul unuei personalitati (Judecator sau Militar) fie prin protestele populatiei insa cum in Bucuresti populatia (inteligenta si sustinatoare) e mica iar din tara n-o sa vina,aceasta sansa e aproape ZERO.

      P.S. Cristian,mi-ar placea sa mai tinem legatura.Daca te intereseaza ma gasesti la https://www.facebook.com/GeorGEBlaCKRidER .


      Traiasca Majestatea Sa Regele Mihai I.
      Traiasca Regatul Romaniei

      Ștergere
  2. Scuze, biserica apolitica? banca nationala apolitica sau aservite? ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze, biserica apolitica? banca nationala apolitica sau aservite? ;)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.