Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Astăzi a avut loc, la sediul Inspectoratului Muzicilor Militare din Ministerul Apărării Naționale, a zecea ediție a concursului anual de creație al Muzicilor Militare. Au participat la concurs ofițeri și subofițeri muzicieni, iar juriul a fost format din personalități din lumea muzicală și universitară, în frunte cu muzicologul Viorel Cosma.

Concursul național se desfășoară cu sprijinul Casei Majestății Sale Regelui Mihai și poartă numele marelui compozitor Iosif Ivanovici, primul inspector general al Muzicilor Militare din România.

Alteța Sa Regală Principele Radu a înmânat, ca și în anii trecuți, Premiul pentru popularitate și Marele Premiu câștigătorilor ediției din anul 2015.

La gala de încheiere a concursului și decernare a premiilor, a fost interpretat, în primă audiție, după o pauză de mai multe decenii, valsul “Farmecul Peleșului”, compus de Iosif Ivanovici în onoarea Regelui Carol I, ca un omagiu adus celei mai semnificative istoric și mai cunoscute reședințe a Familiei Regale a României.

Ca și în celelalte ediții, au fost prezentate lucrări de remarcabilă valoare artistică, iar concertul de încheiere s-a bucurat de un meritat succes. Gazda evenimentului a fost colonelul Valentin Neacșu, inspectorul Serviciului Muzicilor Militare din Ministerul Apărării Naționale.

Prima fanfară militară a fost înfiinţată la Iaşi, la 1 iulie 1831, în cadrul “Strajei Pamânteşti”. În 1864, în cadrul administraţiei centrale a Ministerului de Război, a luat fiinţă o secţie specială ce avea în subordine toate fanfarele militare.

Secţia a stat la baza constituirii ulterioare a Inspectoratului Muzicilor Militare. În anul 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcţia de “inspector general al muzicilor militare”, funcţie în care este numit căpitanul Eduard Hübsch. În cei aproape 30 de ani cât Hübsch a fost inspector al muzicilor militare au fost elaborate regulamentele speciale destinate formaţiilor de fanfară şi s-a asigurat muzicilor militare un nou statut în cadrul oştirii.

În perioada de după Războiul de Independenţă, s-a hotărât ca la fiecare regiment de dorobanţi să se constituie câte o muzică militară sub denumirea de “fanfară”.Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcţia de inspector, este numit Iosif Ivanovici, autorul celebrului vals “Valurile Dunării”. Ivanovici a înzestrat muzicile militare cu instrumente noi, a introdus un repertoriu valoros şi divers, sprijinind în acelaşi timp activitatea de pregătire a viitorilor instrumentişti militari.

La 10 octombrie 1936 a fost înfiinţată “Şcoala elevilor muzicanţi militari”, instituţie menită să asigure pregătirea şi formarea personalului muzicilor militare. În paralel cu perfecţionarea organizatorică şi în plan profesional a muzicilor militare.

În zilele noastre, condusă de doi ofiţeri-dirijori şi având în compunere 70 de subofiţeri-instrumentişti, Orchestra Reprezentativă a Armatei poate interpreta creaţii ce acoperă genuri muzicale diverse, cum sunt: marşuri, suite, concerte, uverturi, simfonii, opere, jazz, muzică uşoară şi piese muzicale folclorice.

Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Concursul de creaţie al Muzicilor Militare, ediția a X-a

Niciun comentariu

Un produs Blogger.