Federațiile de rugby și oină au primit distincția Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I

Principele Radu a înmânat, marți, distincția Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I federațiilor române de rugby și oină, la ceremonia care s-a desfășurat la Castelul Peleș din Sinaia participând și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), Alin Petrache.



La începutul ceremoniei, care a avut loc în Sala Tronului, principele Radu a arătat sportul și muzica sunt două domenii care, în ultimul secol, au adus ''respectabilitate'' României, punctând necesitatea ca sportul să fie încurajat mai mult.

''În ultima sută de ani, două au fost domeniile care au adus respectabilitate României în absolut fiecare deceniu, chiar și în cele pătate de crimă sau de nedreptăți. Aceste două domenii au fost muzica și sportul. Nu trebuie nedreptățite celelalte arte, dar nimeni altcineva nu a spart barierele și nu a făcut praf spațiile europene, (...) continentale sau mondiale, mai mult decât muzica și sportul. De aceea, cred că lumea sportului național ar trebui să primească mai multă recunoaștere și mai multă încurajare'', a afirmat principele Radu.

Distincția Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I a fost înmânată președinților federațiilor române de rugby și oină, Haralambie Dumitraș și respectiv Nicolae Dobre.

La finalul ceremoniei, Nicolae Dobre i-a înmânat principelui Radu tricoul cu numărul 1, în culorile tricolorului, și inscripționat cu 'Majestatea Sa Regele Mihai I', dar și o minge și o bâtă de oină, aceasta din urmă având tricolorul și însemnele Casei Regale.

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a declarat că distincția primită de cele două federații sportive este onorantă și arată că sportul este pus la loc de cinste.

''Orice moment frumos care adună lumea sportului laolaltă este un moment extraordinar pentru mine, iar trăirile sunt la fel de intense. A fost un moment extrem de emoționant pentru noi, pentru lumea sportului (...). Înseamnă că sportul este pus la loc de cinste și îmi doresc foarte tare să nu dezamăgim pe nimeni, pentru că ați văzut cât de minunat este ca sportul să fie pe buzele tuturor'', a afirmat Szabo.

De asemenea, tot în cursul zilei de marți principesa Margareta va conferi, în numele regelui Mihai, calitatea de Furnizor al Casei Regale a României unor companii comerciale din țara noastră, ceremonia urmând să aibă loc în Holul de Onoare.

Miercuri, principesa va decora, în numele regelui Mihai, o serie de personalități marcante ale vieții publice și o serie de instituții culturale și de învățământ din România și din Republica Moldova. Ceremonia va avea loc în Holul de Onoare și va fi urmată de o recepție în Sala de Muzică.

Aceste evenimente fac parte din seria activităților organizate de Casa Regală cu ocazia aniversării zilei de naștere a principesei moștenitoare Margareta.

Anamaria Toma, Agerpres

Niciun comentariu

Un produs Blogger.