INTERVIU Principesa Moștenitoare Margareta: Noi suntem aici de 25 de ani și asta se vede

Principesa Moștenitoare Margareta a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că viitorul Monarhiei în România depinde atât de poporul român, cât și de Familia Regală.


Foto arhiva personală

"În ceea ce privește viitorul Monarhiei în România, sunt două lucruri. Depinde de poporul român. Dar depinde și de noi. Noi suntem aici de 25 de ani și asta se vede. Numai împreună poate Monarhia să revină. Dacă oamenii doresc să se implice, lucrurile se pot schimba.Toată lumea știe că noi suntem aici și am rămas aici pentru un sfert de secol. Și suntem alături de români. Acesta este un mesaj pentru toată lumea. Și cred că oamenii au înțeles", afirmă principesa în interviu.

În interviu, principesa Margareta vorbește despre Fundația ce-i poartă numele și rolul acesteia în ajutorarea oamenilor în dificultate — copii, tineri săraci, tineri artiști și vârstnici singuri — prin intermediul proiectelor intergeneraționale, despre recenta alegere în funcția de președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie, ca și despre implicarea în vizitele de reprezentare peste hotare efectuate împreună cu principele Radu.


AGERPRES: Ați înființat împreună cu tatăl Alteței Voastre Regale, Regele Mihai I, Fundația care vă poartă numele, demers la care s-au raliat personalități din lumea internațională precum: Eugen Ionescu, Yehudi Menuhin, Principesa Irene a Greciei. Ce v-a determinat să acționați?

Principesa Moștenitoare Margareta: La început am vrut să înființăm o fundație culturală, dar când am venit aici prima oară, în ianuarie 1990, am văzut o țară rănită și persoane care sufereau, am hotărât să schimbăm misiunea fundației.

Mi-am propus atunci să particip la reînnoirea spirituală și socială a României, pentru a reda demnitatea românilor după anii grei de dictatură. Acest lucru m-a impulsionat.


În Familia Regală există această tradiție, și aici mă refer la Fundația Universitară Carol I, Fundația Culturală Regală "Regele Mihai I", de asemenea la Regina Maria, care era tot timpul implicată în activități caritabile sau la Regina Elisabeta, care a a ajutat mult educația.

În primii ani de existență, Fundația a strâns fonduri exclusiv din străinătate, în cele cinci țări unde aveam filiale: Marea Britanie, Elveția, Franța, Belgia și Statele Unite prin intermediul donațiilor și evenimentelor caritabile susținute de numeroase personalități din întreaga lume.

La început, am constatat multe lipsuri în țară. Era mare nevoie de medicamente și aparatură pentru spitale. Am dezvoltat un dispensar rural, la Brănești, cu forțe aparținând comunității locale, apoi un orfelinat la Buhuși. La spitalul Colentina, am întâlnit copii infectați cu virusul HIV, pentru care Guvernul a construit un pavilion special, iar noi am contribuit cu un program pentru hrană și medicamente.

Încet, încet, am mers înainte...

Peste 11 milioane de euro s-au folosit pentru români, începând din 1990 și până în prezent, prin programele intergeneraționale desfășurate de Fundație. Acum, cea mai mare parte din fondurile Fundației provine din România.

Este evidentă schimbarea de atitudine față de anii '90, atât în acțiuni de voluntariat, cât și în implicare socială. Fundația implică peste 200 de voluntari de toate vârstele în proiectele sale. Fiecare voluntar oferă 3-6 ore din timpul personal săptămânal. Este fantastic să observi legătura creată între vârstnici și copii, între tinerii voluntari și vârstnicii singuri, prietenia și energia dintre generații.

Ce m-a bucurat mult în acest an a fost faptul că modelul nostru de centre intergeneraționale a fost preluat în alte patru orașe: Urlați, Sfântu-Gheorghe, Târnăveni și Alba-Iulia. Ideea noastră nu este să facem noi totul, ci să ne implicăm astfel încât fiecare persoană, fiecare comunitate să se dezvolte.


AGERPRES: Prin intermediul Fundației Principesa Margareta a României veniți astfel în ajutorul oamenilor în dificultate — copii, tineri săraci, tineri artiști și vârstnici singuri — totul prin aceste proiecte intergeneraționale. Este un termen mai puțin cunoscut pentru români. Ce a determinat-o pe Alteța Voastră să dezvolte astfel de proiecte?

Principesa Moștenitoare Margareta: Când am văzut copiii bolnavi și bătrânii în spital, în acele condiții precare, m-am gândit la relația mea cu Regina Mamă Elena, care a fost profundă. Și în plus, când am mers în Belgia, la Liege, m-am întâlnit cu un preot care a creat un centru extraordinar într-o biserică desființată. Acest preot a înființat acolo un centru după modelul intergenerațional. Acolo am văzut copii și bătrâni care confecționau mici obiecte decorative pe care le vindeau. Astfel, am găsit un model practic pentru România, unde, evident, structura socială era cu totul diferită.

Convingerea noastră este ca fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă pentru comunitate. În proiectele dedicate copiilor și tinerilor i-am încurajat pe vârstnici să ofere din timpul și experiența lor. Aceasta este o parte din abordarea intergenerațională a proiectelor și a voluntariatului.

Abordarea intergenerațională se poate regăsi și în proiectul "Tinere Talente", prin intermediul căruia încurajăm artiștii consacrați, precum maestrul Ștefan Câlția sau tenorul Vasile Moldoveanu, să îi sprijine cu experiența lor pe tinerii aflați la început de drum.


Foto arhiva personală

Pentru vârstnicii singuri desfășurăm o formă de voluntariat prin intermediul tinerilor care vin în ajutorul lor: vizitele, ajutorul practic pentru vizita la medic, cumpărături, ridicarea rețetei, o ieșire la o ceainărie, o excursie împreună.

Acesta este un model necesar în România și o soluție practică și accesibilă comunității pentru problema singurătății vârstnicilor.

Voluntarii noștri prețuiesc experiența de viață oferită de vârstnici, îi inconjoară cu atenția lor și le oferă din energia tinereții.

Trimestrial, ei participă la traininguri prin care învață să lucreze mai bine în echipă și să relaționeze cu persoanele în vârstă.


AGERPRES: Ați avut vreodată îndoieli în ceea ce privește finalitatea implementării acestui proiect în toți acești ani? Care a fost cel mai greu moment în viața Fundației și a Alteței Voastre Regale în acest demers? Dar cel mai fericit?

Principesa Moștenitoare Margareta: La început era dificil, pentru că nu erau nici bani și nici oameni implicați. Dar apoi s-au raliat multe persoane, ceea ce a însemnat mult pentru mine. Mai ales în străinătate, cum spuneam, în cele cinci filiale din Marea Britanie, Elveția, Franța, Belgia și Statele Unite. În fiecare an au organizat acțiuni de caritate, pentru strângere de fonduri.

În anii '90, românii erau prea puțin familiarizați cu ideea de caritate, au fost multe momente dificile. Bucuria este să știu că Fundația Principesa Margareta a României are un impact pe termen lung și acordă sprijin adaptat beneficiarilor, fie că sunt copii, tineri sau vârstnici.

Din 1990, Fundația a adus ajutor în viețile a peste 170 de mii de vârstnici. Zeci de mii de copii și familiile lor aflați în situații dificile de viață au fost sprijiniți pentru a putea merge la școală și peste 180 de tineri au putut să urmeze cursuri de calificare într-o meserie, încât să își poată asigura traiul independent. Am reușit să ajutăm peste 200 de tineri artiști deosebit de talentați să își continue cariera.


Foto arhiva personală

Mă întrebați dacă îmi aduc aminte un moment dificil... Îmi amintesc că un copil a murit sub ochii mei, singur. A fost îngrozitor.

Dar au fost și momente fericite. Odată, într-un avion, a venit la mine un domn, care mi-a spus: 'Voiam să vă mulțumesc pentru că fiica mea este pentru un an la Oxford datorită bursei pentru Tinere Talente!'. Sau, când eram încă la Versoix, un bătrân mi-a trimis o bancnotă de un dolar și mi-a scris: 'Nu am bani! Asta e tot ce pot să vă dau în această lună pentru fundație!'.


AGERPRES: Ați fost aleasă președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie, continuând o tradiție a Familiei Regale începută de Regina Maria. Ce semnificație are pentru Alteța Voastră acest fapt?

Principesa Moștenitoare Margareta: Cum am mai spus, este un cerc care se închide. O rană care s-a vindecat. Va fi interesant să vedem cum putem să dezvoltăm activitățile. Până acum, am vizitat trei filiale din țară: Brașov, Târgu Mureș și Timișoara. De asemenea, pe 4 iulie, se împlinesc 139 de ani de activitate umanitară a Crucii Roșii Române și se aniversează centenarul acordării Înaltului Patronaj de către Regina Maria Societății Naționale de Cruce Roșie a României. Cu această ocazie, vom organiza Ziua Crucii Roșii la Palatul Elisabeta unde vom invita cele șase filiale din București. Avem un comitet de direcție nou, care va contribui la activitatea executivă. Eu pot să ajut cu imaginea mea, pot să deschid uși, pot să reprezint Crucea Roșie și în afara țării.


AGERPRES: Este cunoscută implicarea Alteței Voastre în vizitele de reprezentare peste hotare efectuate împreună cu Principele Radu, cu diferite prilejuri. Ce s-a schimbat în cei 25 de ani de democrație în percepția străinilor despre noi? Ce credeți că s-ar mai putea face?

Principesa Moștenitoare Margareta: Turneul Regelui Mihai pentru aderarea României la NATO și integrarea în UE a fost foarte important. Noi facem acum vizite și în fiecare țară în care mergem suntem ajutați de structurile statului român, de ambasade. Putem să ne întâlnim cu oficialități din acele țări și să vorbim despre țara noastră. Este bine că în presă se vorbește despre Familia Regală a României și este important să dăm un exemplu. Oamenii trebuie să vadă că pot avea o viață socială la un alt nivel.


AGERPRES: În 1997, Regele Mihai v-a numit Custodele Coroanei române. Ce înseamnă pentru Alteța Voastră Regală această responsabilitate? Care considerați că este viitorul Monarhiei în România?

Principesa Moștenitoare Margareta: Trebuie să spun că este o mare onoare pentru mine și o mare responsabilitate. Sunt conștientă de asta. De fapt, fiind cea mai mare dintre surorile mele, am avut mereu această responsabilitate

În ceea ce privește viitorul Monarhiei în România, sunt două lucruri. Depinde de poporul român. Dar depinde și de noi. Noi suntem aici de 25 de ani și asta se vede. Numai împreună poate Monarhia să revină. Dacă oamenii doresc să se implice, lucrurile se pot schimba. Toată lumea știe că noi suntem aici și am rămas aici pentru un sfert de secol. Și suntem alături de români. Acesta este un mesaj pentru toată lumea. Și cred că oamenii au înțeles.


AGERPRES: Apropo. Recent a fost decretată marcarea Zilei de 10 mai, ca sărbătoare națională. Ce înseamnă pentru Alteța Voastră Regală, pentru Familia Regală și pentru români revenirea la o astfel de sărbătoare?

Principesa Moștenitoare Margareta: E un mare progres. Sunt discuții să fie așezată și coroana regală pe drapelul național. Acest tip de măsuri înseamnă că România s-a schimbat mult. Dar numai împreună putem face acești pași. Deja o sărbătoare națională este un pas important. Cum am mai spus, e o mare bucurie că oamenii pot să vorbească deschis despre Monarhie și ceea ce a însemnat ea pentru români.


AGERPRES: Ne puteți dezvălui cum arată o zi din viața Alteței Voastre Regale?

Principesa Moștenitoare Margareta: Este dificil de spus, pentru că fiecare zi este altfel... De exemplu, am fost 19 zile pe drumurile României, pentru a mă întâlni cu Principele de Wales și cu Principesa Muna a Iordaniei... În Valea Zălanului, nu aveam semnal telefonic, nici conexiune la internet. A fost fantastic. Ne-am amuzat foarte mult. Am vorbit cu Principele de Wales despre tot felul de lucruri, pentru că avem multe proiecte în comun. De asemenea, mergem des la Domeniul Regal Săvârșin să supraveghem activitatea de restaurare, care durează de mai bine de zece ani.


AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Cătălina Matei)

Un comentariu:

  1. Frumoasa Printesa au Romanii...
    Doresc Revenirea la Sistemul Monarhic in Romania !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.