Invitație la lansarea cărții “Regalitatea, astăzi”
Vă invităm să participaţi la lansarea ultimului volum al Principelui Radu al României, intitulat Regalitatea, astăzi, publicat de Editura Curtea Veche.
Alteța Sa Regală va participa la lansare, găzduită de Foaierul Ateneului Român miercuri, 3 iunie 2015, la ora 18. Cu această ocazie, Corul Regal va susține un foarte scurt recital.
Intrarea este liberă.
Un număr crescând de universități, colegii naționale, licee, școli gimnaziale și primare iau nume regal. Regele Carol I, Regina Maria, Regele Mihai sunt printre cele mai populare denumiri de instituții de învățământ. La fel, zeci de instituții, organizații, evenimente culturale anuale și companii solicită Înaltul Patronaj Regal. Calitatea de Furnizor Regal este o râvnită poziție în mediul economic și al serviciilor. Majestatea Sa Regele și, de curând, Principesa Moștenitoare, primesc titlul de Doctor Honoris Causa al universităților românești.
Familia Regală, având astăzi, în afară de Majestățile Lor și de noi doi, pe Principesa Maria și pe Principele Nicolae stabiliți în țară, susține în comunitățile locale (județele României și raioanele Republicii Moldova) sute de angajamente publice, încurajând inițiative economice, sociale, culturale, educaționale, precum și sprijinind administrația locală și buna guvernare.
Crăciunul regal la Săvârșin este un eveniment pe care îl urmărește întreaga societate, prin televiziuni, ziare, radio și Internet. Mii de oameni vin la Săvârșin, în zilele premergătoare Crăciunului, pentru a colinda, cânta, dansa ori aduce daruri simbolice. Este o admirabilă desfășurare de talent, bunătate, spirit comunitar, afecțiune și atașament față de tradiții. În anul acesta, în decembrie, se vor împlini 150 de ani de la primul Crăciun regal din România, când Carol I a petrecut prima sărbătoare a Nașterii Domnului în țara sa de adopție, în decembrie 1866.
Mesajul de Crăciun al Regelui Mihai a devenit aproape o “instituție” în sine. Rostit pentru prima oară acum 75 de ani, în decembrie 1940, el a fost oferit românilor neîntrerupt, în preajma fiecărui Crăciun, până astăzi, de acasă sau din exil. Una dintre modalitățile românilor de a se opune regimului communist era ascultarea, în taină, a mesajelor Regelui Mihai transmise de Vocea Americii sau Europa Liberă. Faptul că mesajele au continuat, de la Săvârșin, în ultimii 15 ani, este admirabil. Românii urmăresc astăzi, exact precum odinioară, cu aceeași atenție plină de respect, afecțiune și speranță, cuvintele regelui.
Un fapt unanim admirat de străini este acela că Romfilatelia emite serii de timbre dedicate istoriei Familiei Regale și celor cinci generații care o compun. Uneori, musafirii noștri țin să cumpere de la oficiile poștale timbre regale, pe care le duc înapoi cu ei, acasă, pentru a le păstra amintire. O frumoasă emisiune filatelică este cea din ianuarie 2015, când cele patru perechi regale, Carol și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și Elena, Mihai și Ana, au fost alăturate într-o serie de patru timbre, numită “Regalitatea în România”. La fel, plicul cu timbru dedicat Principesei Moștenitoare Margareta, la 25 de ani de la venirea în țară și de la crearea fundației sale.
Participările Familiei Regale în diverse ocazii solemne la Parlamentul României sunt un alt motiv de mândrie și un fapt admirat în străinătate. Începând cu anul 2006, când Majestatea Sa a stat la tribună, alături de Lech Walesa, la sesiunea solemnă de condamnare a comunismului, continuând cu 2011, când Regele s-a adresat celor două Camere reunite, apoi cu participările Principesei Moștenitoare din anii 2013 și 2014, prezența regală în fața Legislativului este un puternic simbol recunoaștere istorică, de cooperare și de împlinire identitară. Mai ales într-o țară cu istoria pe care România a avut-o, alăturarea Coroanei de Legislativ este un prețios simbol al continuității și al cârmuirii responsabile.
Am alcătuit această carte cu gândul la anul viitor, când românii vor sărbători 150 de ani de la fondarea Familiei lor Regale. Uitându-mă înapoi, atent la fiecare dintre paginile acestea, sunt înclinat să cred că ea, cartea, descifrează premisele unui nou început, pentru Coroana română și pentru societatea românească.
Principele Radu al României
Adaugă un comentariu