Ziua Ordinului Coroana României



Astăzi sărbătorim Ziua Ordinului Coroana României, instituit de Regele Carol I acum 135 de ani.

La 10 mai 1881, în anul proclamării Regatului României, Suveranul a semnat Decretul Regal nr. 1244, prin care ordinul era creat în scopul de a recompensa personalități române și străine pentru serviciile aduse Statului român.

Ordinul Coroana României a fost reînființat de Majestatea Sa Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, ca Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează astăzi meritele cetățenilor români și străini care aduc un aport substanțial la dezvoltarea și consolidarea României, prin acțiuni publice sau prin excelență în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului și a Națiunii și pentru susținerea principiilor și valorilor Coroanei române.

Șeful Familiei Regale, Majestatea Sa Regele Mihai I, este Marele Maestru al Ordinului. Șeful Casei Majestății Sale este Cancelarul Ordinului. Actualmente, poziția este ocupată de Excelența Sa dl Andrew Popper, Șeful Onorific al Casei Majestății Sale Regelui.

Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer și Mare Cruce. Din 2011 încoace au fost acordate doar 43 de titluri de Cavaler, 25 de titluri de Ofițer, 17 titluri de Comandor și 9 titluri de Mare Cruce.

Printre cei distinși se numără președintele Lech Wallesa al Poloniei, președintele Vytautas Landsbergis al Lituaniei, al 675-lea Lord Primar al Londrei, președinții Academiei Române și Academiei Republicii Moldova, membri ai Sfântului Sinod, guvernatorul Băncii Naționale, laureați ai Premiului Nobel, mari personalități culturale și științifice, precum și membrii Consiliului Regal.

Membrii Familiei Regale care posedă Ordinul Coroana României sunt Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, Alteța Sa Regală Margareta Custodele Coroanei, Altețele Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Maria, precum și Principele Lorenz al Belgiei.

Statutul din 2011 are la bază documentele semnate de Regele Carol I la 10 mai 1881 și la 11 octombrie 1906. El păstrează spiritul și litera documentelor regelui fondator al Dinastiei, cu anumite modificări cerute de realitățile României de astăzi și de faptul că decorația reînființată nu este un Ordin Național, ci un Ordin Dinastic (al Familiei Regale a României).
 
Toți posesorii Ordinului Coroana României care au primit decorația înainte de 1947 continuă sa fie membri ai Ordinului.
 
Motto-ul Ordinului Coroana României este “Prin noi înșine”.

În anul jubiliar 2016, în care se sărbătoresc 150 de la punerea bazelor Statul român modern și crearea Dinastiei Regale, vor avea loc ceremonii de decorări cu Ordinul Coroana României la Castelul Peleș în zilele de 26 martie (ziua de naștere a Custodelui Coroanei), 10 mai (sărbătoare națională a României) și 25 octombrie (ziua de naștere a Regelui).

Un comentariu:

Un produs Blogger.