Palatul Elisabeta, un destin neaşteptat



Astăzi, 18 mai, se împlinesc 15 ani de când Majestatea Sa Regele Mihai I, însoţit de Regina Ana, a reluat firul rupt în 1947, revenind la Palatul Elisabeta ca reşedinţă regală oficială. Destinul care l-a adus, şi apoi readus, în palatul din mijlocul Muzeului Satului nu a fost evident, şi nici aşteptat. Din contră, faptul că Palatul Elisabeta este astăzi reşedinţa regală bucureşteană este rezultatul unui mănunchi de împrejurări care însumează istoria zbuciumată a ultimilor şaptezeci de ani.

Iniţial gândit ca reședință pentru Principesa Elisabeta a României (şi regină a Greciei), palatul a fost clădit ca o lucrare arhitecturală îndrăzneață de către atunci tânărul Corneliu M. Marcu, aducând laolaltă un ansamblu de stiluri (maur și brâncovenesc) şi de simboluri dragi principesei. La momentul finalizării sale, în anul 1937 (lucrările începuseră în 1935), Principesa Elisabeta s-a mutat în reședință. Ea revenise la București după divorţul de Regele George al Greciei. Palatul Elisabeta a fost construit în mijlocul Muzeului Satului, ctitorie a Regelui Carol al II-lea inaugurată la 10 mai 1936.

Nu multe s-au întâmplat până în 1944 când, în urma actului de la 23 august, aviaţia germană a bombardat Casa Nouă, o clădire mică anexată Palatului Regal de pe Calea Victoriei, unde Regele Mihai îşi avea reşedinţa din capitală, alături de Regina-mamă Elena. În acel moment, date fiind şi stricăciunile provocate Palatului Regal, Principesa Elisabeta i-a pus la dispoziţie Palatul său Regelui, pentru funcţiunile oficiale din Bucureşti.

Anii tulburi ce au urmat au însemnat că Palatul Elisabeta a fost martorul momentelor cheie ale perioadei post-belice, culminând cu abdicarea forţată a Regelui la 30 decembrie 1947. Exilul a însemnat, pentru Palat, un îngheţ. După gest izolat de bravadă, când cei veniţi să “ia în primire” Palatul au semnat în răspăr în ultima Carte de Onoare, Palatul a rămas blocat în timp, fiind teoretic folosit drept casă de protocol pentru cei mai înalţi invitaţi străini – practic mai mult gol.

Anii învolburaţi ce au urmat evenimentelor din 1989 au pus însă şi palatul în pericol, acesta devenind hotel şi casă de chermeze, ceea ce risca distrugerea sa, şi astfel pierderea unui patrimoniu arhitectonic unic. Din fericire, în urma adoptării legii corespunzătoare, din 2001 Palatul a devenit reşedinţa oficială a Regelui Mihai I, rămânând totodată proprietate a statului. În deceniile intermediare, atât Palatul Regal, cât şi Cotroceniul, s-au schimbat profund, dobândind noi valenţe în viaţa socială a capitalei. Numai Palatul Elisabeta rămăsese propriu pentru o reşedinţă regală, unde să se poată îmbina viaţa de familie, privată, cu cea publică, a manifestărilor oficiale regale.

În ultimii 15 ani, palatul şi-a consolidat rolul de reşedinţă reprezentativă regală în Capitală, prin cele câteva sute de evenimente şi acţiuni întreprinse anual aici. Aici s-au făcut primele decorări, după reinstituirea Decoraţiilor Regale; aici s-a reînceput tradiţia Serilor Corpului Diplomatic; şi tot aici a avut loc primul Garden Party de după 1947. Căci, dacă la momentul construcţiei sale, zona de nord a Bucureştilor era încă un mare plai verde, acum palatul este un ansamblu unic, prin faptul că îmbină un spaţiu rezidenţial mare, cu unul oficial, şi o grădină neobişnuit de generoasă.

Cum omul sfinţeşte locul, Familia Regală a contribuit şi material la transformarea Palatului într-un loc simbolic pentru Coroana Română. S-a constituit Galeria de Artă Contemporană, a fost adusă bucata salvată din Tapiseria de Stat, acum la loc de onoare în Sala Regilor, au fost făcute reparaţii, s-a instalat un sistem de iluminare modern pentru spaţiile exterioare, şi s-a înfiinţat un Memorial al Copacilor, care creşte cu fiecare pom plantat de invitaţii regali din străinătate.

Palatul continuă să fie, de un deceniu și jumătate încoace, gazda a sute de evenimente și acțiuni cu caracter public: seri economice, întâlniri dedicate organizațiilor cu patronaj regal, seri cu caracter diplomatic, științific, cultural, întâlniri sportive, conferințe susținute de membrii Familiei Regale, lansări de carte regală, întâlniri oficiale.

Palatul găzduiește, în mod excepțional ceremonii de decorare sau vizite ale unor înalți demnitari străini, cum a fost decorarea și dineul oferit președintelui polonez Lech Walesa, vizita președintelui lituanian Vytautas Landsbergis sau a președintelui ceh Milos Zeman.

Au trecut pragul Palatului Elisabeta, în acești ultimi cincisprezece ani, Regele Juan Carlos I și Regina Sofia ai Spaniei, Principele de Wales, Regele Felipe al VI-lea și Regina Letiția ai Spaniei, Marele Duce Henri de Luxemburg, Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Regele Constantin al II-lea și Regina Ana-Maria ai elenilor, Arhiducele Otto al Austriei.

Palatul este vizitat anual de mii de copii și de tineri, iar acest fapt îi conferă edificiului o generoasă proiecție în viitorul societății românești. Palatul Elisabeta a devenit un reper de ospitalitate, de promovare a valorilor românești şi va rămâne astfel şi în viitor.

Articol de Ioan Luca Vlad

3 comentarii:

  1. Buna seara. Va rog sa corectati mistype-ul din articolul dmv. 15 mai sunt 15 ani

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara. Va rog sa corectati mistype-ul din articolul dmv. 15 mai sunt 15 ani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog sa ma scuzati dar este singura modalitate de a scrie pe blog... mesajul este adresat Casei Regale a Romaniei. Numele meu e ste Daniela Manea si sunt unul dintre ciudatii oameni, locuitori ai planetei, care nu are FB , Twitter etc... dar inca cred in aceasta natiune.
      21 Mai 20016 Noaptea Europeana a Muzeelor... intru pe ,, net,, verific daca Castelul Peles figureaza pe lista...si... ma bucur!!! da..este...Muzeul Național Peleș
      150 de ani de Regalitate în România
      17.00 - 22.00
      Sinaia, str.Peleşului, nr.2

      SUPER!!!! l-am vizitat de nenumarate ori si inca ma fascineaza... Da..este ceea ce vreau sa vad ca Roman ..de Noaptea muzeelor. Ma gandesc ca daca ajung in jur de ora 21 este ok ca sa evit multimea si sa ma bucur de Castelul sufletului meu.
      :)
      Am uitat ca sunt in Romania... :) M-am dumirit cand la ora 21,15 dupa ce am admirat drumul..dalele..pasii oamenilor care urcau si coborau..vantul.. conturul castelului si a REGELUI in apus.. norii...da! eram cu capul in nori..aiurea....
      La poalele Castelului am dat cu capul de o BARIERA ..protejata de JANDARIMI... si JANDARMUL pe numele lui Calina.. se rastea la mine si spunea ca nu mai pot intra.. De ce? Ma uit la ceas.. 21,10..verific pe site http://www.observatorulph.ro/social/66011-noaptea-muzeelor-2016-si-in-prahova-ce-poti-vizita-gratuit... scrie ora 22.. Ma uit in jurul meu si vad zeci de fete triste ..infuriate..nemultumite ...incep sa aud.. dar noi venim de la Sibiu..special am venit de la Fagras... noi suntem din Bucuresti... am facut drum de cateva ore sa venim aici.. nu este posibil... macar sa vedem curtea.. va rugam...
      Va rugam?????? De ce???? ESTE NOAPTEA MUZEELOR!!!!!si ora 21... Serios?!
      L-am interebat pe jandarul Calina .. de Ce? Nu stia sa-mi rapsunda..era normal, omul isi facea datoria... Primise ordin.. il executa ..cu sfintenie... l-am rugat sa se uite pe site-ul oficial pe care il accesasem de pe telefon, scria clar 17,00- 22,00. A dat prin statie si a spus ca e o doamna care vrea sa vorbeasca cu un reprezentan al castelului , mi-a cerut numele, i-am spus ca ma numesc Daniela Manea vin din ARAD ..iar persoana ,,responsabila,, a spus sa ma lase sa intru... cum?..langa mine erau cel putin 40 de cetateni Romani sau Europeni care aveau exact aceeasi dorinta ( drept).. Am avut noroc ca a aparut superiorul Jandarmului Calina... care a spus ca cel mai bine ar fi sa asteptam sa vina reprezentantul Castelului si sa vorbim cu el/ea...Si am asteptat.... si am asteptat.... Domnul Jandarm Calina ne-a spus ca angajitii castelului sunt obositi ..si ca maine trebuie sa se intoarca la munca la 9 ..dimineta.. asa ca ..sa-i intelegem... noi ( 40 cetateni ai Romaniei) i-am spus ..dar e Noaptea Muzeelor..in toata Europa... Domnul Calina ne-a intrebat foarte direct si simplu: de ce n-ati mers in Europa ?
      Nu stiu daca este trist...Nu a venit nici un peprezentant pana la ora 21,40 cand am decis sa plec....
      Eu am plecat cu lacrimi in ochi pentru ca inca odata am fot umiliti de concetatenii nostri.
      Nu stiu daca este ,, vina ,, primariei din Sinaia, sau a Casei Regale.... sau pur si simplu statul de om nu mai exista.

      Sau..este o alta istorioara hazlie care s-a intamplat de NOAPTEA MUZEELOR .. LA PELES.. in ROMANIA ....

      Imi cer scuze ca am scris aici..dar nu sunt posesoare de FB.. sau alte unelte si
      era singura modalite de a scrie pe blog-ul casei regale.( proprietari cu drepturi depline a locatiei.. de care suntem atat de mandri ca ROMANI)
      Va multumesc!

      Ștergere

Un produs Blogger.