Eveniment jazzistic internațional la Castelul Peleș
Toma Dimitriu Quartet, alcătuit din muzicieni din Italia, Spania, Statele Unite și România, va susține sâmbătă 12 mai, de la ora 16, primul concert de jazz din cadrul Stagiunii “Sunetul Muzicii”, ediția a X-a, manifestare organizată de Muzeul Național Peleș și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, în sala de muzică a Castelului Peleș.
Formația îl are ca lider pe tânărul pianist și compozitor Toma Dimitriu, unul dintre cei mai activi muzicieni ai noii generații de artiști români.
Pianistul român, saxofonistul spaniol Daniel Torres, contrabasistul italian Andrea Caruso și bateristul american Owen Hart Jr. s-au cunoscut la Conservatorul Prince Claus din Groningen, Olanda. Cu Daniel Torres, pianistul român a început să cânte în 2014, iar în 2016 sunt cei mai tineri artiști invitați să cânte la Festivalul Jazz in Church din București. Alături de contrabasistul Andrea Caruso, Dimitriu a cântat în sala de concerte a Conservatorului din Groningen, iar pe Owen Hart Jr. l-a întâlnit în perioada când acesta din urmă a fost profesor de baterie la secția de jazz a aceleiași universități. Ei vor evolua la Castelul Peleș sub genericul ”Soulful Encounter”.
Accesul se face pe baza de invitație, care poate fi obținută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com.
Născut în București (1993), Toma Dimitriu studiază pianul clasic în școala primară, iar de la vârsta de 14 ani alternează studiul muzicii clasice cu studiul jazzului. Studiază cu muzicieni precum Marius Pop, Mircea Tiberian, Ion Baciu Jr., Gene Jackson, David Berkman, Joris Teepe, Matt Wilson. În 2017 absolvă Prince Claus Conservatoire din Groningen, Olanda, secția de jazz. Colaborează cu artiști din România, Olanda, Spania, Italia, Germania, Statele Unite, Columbia, Serbia și Austria, în proiecte precum The Pale Dot cu Mircea Tiberian, Free Style Trio, Latin Duo, Transylvanian Jazz cu Nicolas Simion Group, Spanish Tenors Quintet. Concertează în cluburi din New York, Franța, Germania, Olanda și România.
Saxofonist născut în Malaga, Spania, Daniel Torres Salazar studiază saxofonul clasic de la vârsta de 11 ani. Continuă educația muzicală la secția de jazz a Prince Claus Conservatoire din Groningen, Olanda, iar în 2016 obține masterul secției de jazz a Conservatorului din Amsterdam. Printre profesorii cu care a lucrat se numără Michael Moore, Miguel Martinez, Don Braden, Kenny Washington, Ralph Peterson. Cântă în diferite cluburi din Amsterdam, Toronto, România, Olanda, Spania. După ce a concertat alături de Toma Dimitriu la festivalul Jazz in Church, Daniel Torres se stabilește pentru o perioadă în București, unde activează în Big Band-ul Radio, Bucharest Jazz Orchestra și colaborează cu numeroși muzicieni ai scenei de jazz din România.
Originar din Italia, Andrea Caruso a început educația muzicală cu studiul clarinetului. După ce descoperă contrabasul, muzicianul își dedică mare parte din timp acestui instrument. Studiază contrabasul clasic la Conservatorul din Foggia unde îi are ca profesori pe Massimiliano Mauthe von Degerfeld, Maurizio Rolli, Luigi Giannatempo și Sandro Santa. Ulterior se mută în Groningen, Olanda, unde studiază cu Cătălin Rotaru și începe să cânte cu diferiți muzicieni ai scenei internaționale de jazz în proiecte precum Falga sau Trio Onirico. Studiază cu muzicieni precum John Patitucci, Joe Locke, John Webber, Tineke Postma, Marc Copland, J.D. Walter, Robin Eubanks. Susține concerte în Olanda, Belgia, Serbia, Germania, Elveția, Lituania, China și SUA.
Născut în Jacksonville, Florida, percuționistul american Owen Hart Jr. studiază la Jacksonville University, iar în prezent este stabilit în Groningen, Olanda. Pe lângă proiecte cu diferiți muzicieni din Europa și SUA, Owen Hart Jr. s-a numărat printre profesorii de baterie ai secției de jazz a Prince Claus Conservatoire din Groningen. Cântă cu artiști precum David Berkman, Michael Moore, Benjamin Herman, EVA sau Paul Berner. În 2018 a predat la ACIMS – The Art of Collective Imagination Music School din Turcia.
Adaugă un comentariu