Relațiile diplomatice dintre Olanda și România din perspectiva Casei Regale



Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Țărilor de Jos au fost stabilite în ziua de 12/24 ianuarie 1880, în timpul Principelui Suveran Carol I și al Regelui Willem al III-lea, când Olanda a recunoscut independența României.

Regina Emma a Olandei a fost vară primară cu Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva). Ea a fost musafira Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, la Castelul Peleș, la 2 octombrie 1910. Atunci a fost prima vizită a unui suveran olandez în România.

Familiile Regale ale României și Olandei s-au întâlnit în Europa, în diverse ocazii publice sau oficiale, în a doua jumătate a secolului al XX-lea: Regele Mihai și Regina Ana cu Regina Iuliana și Principele Consort Bernhard, apoi cu Regina Beatrix și Principele Consort Claus.

Regele Mihai a reprezentat oficial România într-o vizită în Olanda (la Amsterdam și la Haga), în anul 1997, pentru susținerea candidaturii României la NATO. Regele Mihai a efectuat a doua vizită NATO în Olanda în zilele de 24-26 iunie 2002. Însoțit de Regina Ana, Regele Mihai s-a întâlnit în ambele ocazii cu Regina Beatrix.

Regina Beatrix a făcut o vizită de stat în România, în anul 2001. Cu acel prilej, regina s-a întâlnit la București cu Regele Mihai și cu Regina Ana.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au întâlnit în numeroase ocazii cu Regina Beatrix, iar apoi cu Regele Willem-Alexander și Regina Maxima, la Londra, la Madrid, la Stockholm, la Windsor și la Luxemburg. De asemenea, cuplul regal român a făcut vizite de lucru în Olanda în anii 1998, 2002 și 2003, pentru a promova diverse proiecte economice, sociale, medicale, culturale și caritabile.

În octombrie 2019, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu vor face o vizită cu caracter public la Haga, pentru susținerea poziției României în cadrul Uniunii Europene.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.