Regele Mihai, contemporanul tuturor Patriarhilor Romaniei

Majestatea Sa Regele Mihai I a trimis un mesaj Bisericii Ortodoxe Romane cu ocazia Adunarii Ecumenice Europene, care se va desfasura la Sibiu intre 4-9 septembrie 2007.

Regele aminteste in scrisoarea sa de colaborarea dintre coroana si BOR, pe principiul bizantin al „simfoniei“ celor doua puteri, laica si spirituala, colaborare inceputa chiar din primii ani de independenta a statului roman. „Autocefalia (autonomie administrativa a unei biserici ortodoxe - n.red.), care a venit la patru ani dupa ce regele Carol I a declarat Romania stat independent si suveran, ca si patriarhatul, consfintit la trei ani dupa incoronarea de la Alba Iulia a bunicilor mei, Ferdinand si Maria, sint momente vitale ale destinului nostru. Carol I si Ferdinand erau catolici, iar Maria protestanta. Aceasta nu i-a impiedicat sa scrie cea mai insemnata pagina din istoria moderna a Romaniei“, arata Biroul de presa al regelui Mihai intr-un comunicat remis redactiei.

Suveranul a fost contemporan cu toti Patriarhii Romaniei de pina acum: Miron, Nicodim, Iustinian, Iustin si Teoctist. „De aici izvoraste ecumenismul pe care il gazduim cu bucurie si cu mindrie la Sibiu, in anul 2007: din patimirile noastre comune, pe continentul european, in ultima suta de ani“, este de parere Mihai I. Regele pledeaza, in mesajul sau, pentru simbioza dintre „binefacerile unui sistem care impleteste prosperitatea cu libertatile si democratia“, specifice lumii occidentale, cu valorile traditiei crestine.

Mihai I considera ca lumea capitalista are nevoie si „de alte valori binecuvintate: generozitatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta“. Fara aceste valori, nescrise in vreo constitutie, nu poate exista viitor demn pentru Europa, conchide suveranul roman.



from: Cotidianul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.