Chişinăul şi Moscova, două capitale bosumflate


Întâi au fost moldovenii. Apoi ruşii. Acestea sunt cele două naţiuni care s-au simţit lezate de acţiunea de reabilitare parţială a Mareşalului Antonescu. Una din motivaţii ar putea fi faptul că hotărârea instanţei române declară legitimă ocuparea de către România a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi a Bucovinei de Nord.

O instanţă românească l-a exonerat pe Mareşalul Antonescu. Ruşii declară că decizia Curţii româneşti este o insultă pentru memoria victimelor celui de-al doilea Război Mondial şi reprezintă o încercare a românilor de a revizui rezultatele războiului. Una din declaraţiile lor oficiale este: “Exonerarea complicităţii naziste, ale cărei crime împotriva civililor în regiunile ocupate de Uniunea Sovietică sunt de neuitat, contrazic esenţa şi logica situaţiei postbelice şi a documentelor finale ale proceselor de la Nürenberg”. Moscova aşteaptă ca instanţa supremă din România să revină asupra deciziei.

Ion Antonescu (1882-1946) a fost conducătorul României în perioada 1940-1944. El a colaborat cu Hitler şi este considerat responsabil pentru moartea a 250.000 de evrei şi a 25.000 de rromi (oare le simte cineva lipsa??). Din ordinul regelui Mihai, Antonescu a fost arestat şi executat în 1946 pentru crime de război.
Decizia de exonerare se bazează şi pe declaraţia Mareşalului Ion Antonescu: “România nu duce o luptă pentru salvarea Europei, ci pentru mântuirea ei însăşi. Victoria ruşilor va duce la pierirea noastră”. Această hotărâre poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 1948, Departamentul de Stat American a făcut public un document din 23 august 1939, numit “Protocolul secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov”. Curtea de Apel Bucureşti a luat în considerare acest document în momentul luării deciziei. Protocolul conţinea o ameninţare la adresa României, întrucât Rusia era interesată de ocuparea Basarabiei. Cunoscând toate acestea, condamnarea la moarte a Mareşalului este, evident, nedreaptă.

Ca urmare a arestării lui Antonescu, frontul din România s-a prăbuşit, iar aprox. 130.000 de soldaţi români au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie. Majoritatea a fost deportată în Siberia. La scurt timp, ruşii au ocupat România.

Măcar pentru români, firescul dictează să fie mai importanţi 130.000 de conaţionali, decât 25.000 rromi şi 250.000 evrei. Moscova ar face bine să nu se amestece şi acum, în al x-şpelea ceas, în treburile interne ale României. Antonescu îşi merită exonerarea, iar regele Mihai ar trebui să plece fruntea şi să îşi recunoască greşeala. Ordinul “Victoria”, pe care l-a primit direct de la Stalin în 1945, e doar un simbol al umilinţei şi supunerii.

from: http://aktaue.blogspot.com/2007/12/chiinul-i-moscova-dou-capitale.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.