Fostul actor iesean Radu Duda va deveni Principe Consort dupa moartea regelui Mihai

De la viata de scena, la scena monarhica


Fostul suveran a schimbat statutul Casei Regale pentru ca Principesa Margareta sa poata deveni mostenitor al Casei Regale.

La 30 decembrie 1997, Regele Mihai I a desemnat-o pe Alteta Sa Regala Principesa Margareta drept mostenitoare a prerogativelor regale. Zece ani mai tirziu, un nou statut dinastic confirma decizia fostului suveran.

La exact 60 de ani de la abdicarea sa fortata, Regele Mihai I a semnat duminica un nou statut dinastic, conform caruia mostenitor al Casei Regale este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern. In consecinta, sotul Printesei Margareta, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, va primi dupa decesul Regelui Mihai I titlul de Alteta Sa Regala Principe Consort al Romaniei.

Documentul a fost semnat la castelul Savirsin si reglementeaza drepturile si obligatiile membrilor familiei regale sub titlul: Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei. Astfel, in situatia in care "natiunea romana va considera potrivita revenirea la monarhie ca forma de guvernamint", Parlamentul va trebui sa voteze renuntarea la Legea Salica, potrivit careia femeilor le era interzisa ascensiunea la tron. Potrivit documentului semnat duminica, legea de pina acum nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti. Legea Salica interzicea femeilor mostenirea tronului si pina in momentul de fata s-a discutat in diferite ocazii renuntarea la ea, avind in vedere ca Regele Mihai I are doar descendenti pe linie femeiasca.

In conformitate cu articolul 83 din Constitutia Romaniei din 1866, in lipsa de descendenti in linie barbateasca ai Regelui, succesiunea tronului se cuvenea celui mai in virsta dintre fratii sai sau colaboratorilor acestora. Pe aceasta baza, la 18 mai 1881, mostenitor al Coroanei Romaniei a devenit principele Ferdinand Hohenzollern, nepotul lui Carol I.

Statutul dinastic mai precizeaza ca descendentii regelui Carol al II lea al Romaniei, pe orice latura colaterala, vor continua sa fie exclusi de la linia de succesiune si nu vor mai fi membri ai Casei Regale a Romaniei. In acest fel, Paul Lambrino, autointitulat Paul de Romania, fiul nelegitim al regelui Carol al II lea, este exclus de la mostenirea tronului si a oricarui titlu. Acest lucru este intarit de o alta prevedere a documentului, care spune ca "toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastiilor sau ale descendentilior lor sint revocate".

Ordinea succesiunii dinastice

Potrivit documentului, dupa Principesa Margareta, in ordinea succesiunii dinastice urmeaza ASR Principesa Elena a Romaniei - a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana - iar apoi Nicolae de Romania - fiul Elenei, care va deveni pe 1 aprilie 2010 ASR Principele Nicolae al Romaniei. Pe pozitiile urmatoare se regasesc si celelalte trei fete ale Regelui, respectiv copiii acestora.

In acelasi statut, Regele Mihai a anuntat ca intentioneaza sa reactiveze Ordinul "Carol I", ca ordin de familie, precizind ca acest sistem de decorare nu intentioneaza sa intre in contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele Romaniei, avind mai degraba un caracter "dinastic, simbolic si de familie".

Ieseanul Radu Duda: 12 ani de ascensiune la Curtea Regala

Decretul semnat de regele Mihai I nu constituie o surpriza, intrucit fiica cea mare - Principesa Margareta - fusese desemnata inca de acum zece ani drept mostenitoare a prerogativelor regale. De altfel, ea si-a consacrat ultimii ani reprezentarii publice a Casei Regale. Remarcabila insa este ascensiunea sotului sau, fostul actor iesean Radu Duda. Cei doi sint casatoriti din 1996, iar ASR Radu este pe cale sa devina principe consort al unei regine. Potrivit editiei electronice a "Cotidianului", in 1996 Radu Duda era asistent la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica. In 1998, proaspatul ginere a primit si titlul de principe, insa acest rang nu este transmisibil si este valabil doar cu conditia ca detinatorul lui sa-si pastreze calitatea de membru al familiei regale. Astfel, in anul 2000, Starea Civila din Iasi a eliberat un certificat de nastere pe numele de Radu Hohenzollern-Veringen Duda, mai noteaza "Cotidianul".

Principala controversa care planeaza asupra principelui este prezenta numelui sau pe o lista gasita in decembrie 1989 in biroului ultimului prim-secretar PCR al Iasului, Maria Ghitulica. Radu Duda a explicat ca Securitatea ar fi incercat sa-l racoleze, iar el ar fi "refuzat politicos" fara ca ulterior sa mai fie contactat. De asemenea, presa a dezvaluit, in 2004, ca apartamentul pe care acesta il detinea in Bucuresti ar fi fost vindut taman SRI. De mentionat si spectaculoasa avansare pe linie militara dupa absolvirea Colegiul National de Aparare - pina la gradul de colonel - dar si numirea sa ca reprezentant special al Guvernului Nastase pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila.



from: http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/151093.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.