Regele Mihai I a desemnat-o pe principesa Margareta drept succesoare dinastică



Regele Mihai I a desemnat-o pe principesa Margareta drept succesoare  dinastică În cazul în care ar redeveni monarhie constitutionala, România ar fi condusa de o regina. La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, fostul suveran al României, Mihai I, a semnat duminica, la Savârsin, Statutul Casei Regale a României. Potrivit introducerii acestui act , “Casa Regala a României (Hohenzollern-Sigmaringen) este guvernata de statut si de traditie. În conformitate cu Ordinul Majestatii Sale si cu toate cerintele moderne, aceste Norme Fundamentale, promulgate de mâna RegeluiMihai I, Sef Suveran al Casei Regale a României (Hohenzollern- Sigmaringen), prin Gratia Lui Dumnezeu, Rege Încoronat al României si jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor si Decoratiilor Casei Regale a României, vor intra în vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document îsi va primi validitatea si puterea la momentul semnaturii, de mâna Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor, sunt revocate”.

Legea Salica, abrogata. A.S. Margareta, custode al Coroanei de Otel
Conform Statutului, actualul mostenitor la Sefia Casei Regale a României este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a României si Principesa de Hohenzollern. Margareta va fi de acum înainte si va ramâne si dupa decesul regelui Custode al Coroanei României, se mai arata în documentul citat. Regele Mihai a decis ca, în cazul în care natiunea româna si Parlamentul României vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamânt, va solicita Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice (prin care succesiunea la tron se facea exclusiv pe linie barbateasca, n.r.), care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii românesti. "În semn de recunoastere a integrarii României în Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, în special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii", se mai arata în Statutul Casei Regale. Noile norme ale Casei Regale Române au fost semnate duminica, la ora 12.00, momentul fiind ales simbolic, el reprezentând ziua si ora la care Mihai I a semnat, în 1947, actul abdicarii fortate, dar la Palatul Elisabeta, din Bucuresti.

Primii zece în ordinea succesiunii dinastice
Cât priveste ordinea succesiunii dinastice, ea este urmatoarea:
1.ASR Principesa Mostenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a României (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);
3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al României la 1 aprilie 2010);
4. Elisabeta Karina de Roumanie (fiica Elenei); 5. ASR Principesa Irina a României (a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);
6. Michael de Roumanie Kreuger (fiul Irinei);
7. Angelica de Roumanie Kreuger (fiica Irinei);
8. ASR Principesa Sofia a României (a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana);
9. Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei);
10. ASR Principesa Maria a României (a cincea fiica Regelui Mihai si a Reginei Ana).

Ordinul Carol I, reînfiintat
Descendentii Regelui Carol al II-lea al României, pe orice ramura colaterala, vor continua sa fie exclusi din linia de succesiune si nu vor fi membri ai Casei Regale a României, se mai arata în noile norme ale dinastiei.Când Margareta va deveni seful Casei Regale, dupa decesul Regelui, principele Radu de Hohenzollern-Veringen va primi titlul de “Alteta Sa Regala Principele Consort al României”. Prin acest document, lui Radu i s-a conferit titlul de "Principe al României" si calificativul de "Alteta Regala" pe parcursul vietii. Acest titlul nu poate fi mostenit sau transmis mostenitorilor. Regele a luat aceasta decizie "pentru meritele lui în familie si pentru a-l ajuta sa-si duca mai departe angajamentele viitoare pentru dezvoltarea româneasca". Totodata, Regele Mihai anunta ca intentioneaza sa reactiveze Ordinul “Carol I”, ca ordin de familie, precizând ca acest sistem de decorare nu intentioneaza sa intre în contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele României, având mai degraba un caracter " dinastic, simbolic si de familie". Vor fi rasplatite cu acest ordin "personalitatile care au sprijinit Familia Regala în efortul ei pentru o Românie democratica, prospera, libera si demna".

Un comentariu:

  1. Pentru a doua oara in istoria recenta a Romaniei, monarhia ar putea salva demnitatea acestui neam

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.