Povestea “cocoşeilor” continuă până la 31 decembrie 2009

Moneda “Ardealul nostru”Termenul restituirii metalelor preţioase confiscate în regimul communist a fost prelungit până la 31 decembrie 2009. După această dată, revendicarea se va face doar după achitarea unei taxe de timbru, destul de mare având în vedere că este vorba de cantităţi chiar de ordinul kilogramelor de aur.

Din 1990 şi până acum, BNR a restituit fizic 2,8 tone de aur, în valoare de aproximativ 190 de milioane RON: 820 de kilograme de aur fin, adică 29,6% din total, din care 200 de kilograme de monede, 500 de kilograme de bijuterii şi 115 kilograme de aur dentar. Diferenţa de 70,4% este reprezentată de bunurile care nu mai există fizic, BNR restituindu-le in lei. Cea mai mare cantitate redată unei persoane a fost de 12 kilograme. Au existat şi cereri de restituire în bani, cea mai mare sumă plătită de BNR fiind echivalentă celor 18 kilograme ce aparţineau persoanei respective.

Pentru a intra în posesia aurului sau a despăgubirii în lei, este prevăzută o procedură în mai multe etape: obţinerea unei hotărâri judecatoreşti definitive, irevocabile şi investită cu putere executorie, iar apoi depunerea la BNR a unei cereri de punere în executare a hotărârii respective, împreună cu o copie după actul de identitate.

“Napoleonii” sau “cocoşeii” confiscaţi în anii comunismului au fost de fapt monede-medalie care însoţeau un titlu de stat denumit «Împrumutul Refacerii Naţionale». Acesta era un împrumut public, menit să sprijine plata despăgubirilor de război, pe care Romania trebuia să le achite conform convenţiei de armistiţiu semnată în septembrie ’44 cu puterile aliate. Denumirea oficială a monedei a fost „Ardealul Nostru“. S-a dorit ca moneda să fie similara ca titlu şi greutate cu «napoleonul» francez (moneda de aur franţuzeasca de 20 de franci, care avea pe avers portretul împăratului Napoleon al III-lea), de unde şi denumirea de «napoleon». În paralel, circula însă şi o monedă similară ca valoare care avea bătută imaginea cocoşului galic - de unde denumirea de «cocoşel».

Conform legii din 1945, urmau să fie puse în circulaţie un milion de exemplare, a câte şase grame fiecare. Monedele au fost emise în 1946, fiind scoase pe piaţă şase tone de monede de aur. Pe avers este efigia întregitorilor de ţară - Mihai Viteazul, Ferdinand si Regele Mihai, iar pe revers stemele celor 11 judeţe transilvănene ce fuseseră eliberate în toamna lui ’44.



from: http://www.365days.ro/articol-1516-povestea-cocoseilor-continua-pana-la-31-decembrie-2009/

Niciun comentariu

Un produs Blogger.