Casa Regală va face o ofertă de răscumpărare a Peleşului după ce va termina intabularea



Casa Regală a României va face Statului Român o ofertă de răscumpărare a Castelului Peleş şi a părţii vechi a Foişorului, retrocedate în urmă cu un an, după ce va rezolva cu intabularea clădirilor şi cu alte formalităţi, a declarat avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

În urmă cu un an, pe 1 martie 2007, ministrul culturii Adrian Iorgulescu a semnat decizia de retrocedare a Castelelor Peleş şi Pelişor către Casa Regală, iar Centrul European de Cultură Sinaia a retrocedat două vile de pe domeniu, Ceramica şi Stăvilar.

Celelalte imobile de pe domeniul Peleş - Castelul Foişor, Casa Cavalerului, Economatul şi ferma de vulpi - au fost de asemenea retrocedate de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS), care le administra.

Ulterior, Casa Regală şi Guvernul României au semnat un Memorandumul de înţelegere cu privire la restituirea Castelelor Peleş şi Pelişor, care stabileşte de principiu că Peleşul şi partea veche a Foişorului vor fi răscumpărate de stat. Actul precizează şi că, după ce va fi răscumpărat de stat, Peleşul va rămâne muzeu iar Casa Regală renunţă la drepturile asupra bunurilor aflate în castel.

Pelişorul va deveni reşedinţă a Casei Regale, dar îşi va păstra, pe o periodă de trei ani de la retrocedare, destinaţia anterioară de muzeu. Castelul Foişor va fi cumpărat de Statul Român de la rege şi va continua să fie reşedinţă de protocol.

La data retrocedării, ministrul culturii anunţa că aşteaptă o ofertă de răscumpărare a Peleşului din partea Familiei Regale şi va înfiinţa apoi o comisie de audit care să evalueze obiectivul. Suma de răscumpărare a castelului va fi stabilită prin negociere şi pe baza raportului de evaluare, potrivit lui Iorgulescu.

În prezent, la un an de la retrocedare, negocierile între Casa Regală şi Statul Român nu au demarat.

"Încă nu am antamat nicio discuţie", a declarat pentru NewsIn avocatul Casei Regale a României, Adrian Vasiliu.

Acesta a precizat că memorandumul încheiat cu Statul Român cuprindea o înţelegere de principiu legată de răscumpărarea domeniului Peleş, iar o ricare dintre părţi poate face primul pas în acest sens.

"Vom face o ofertă la un moment dat", a spus Vasiliu, şi a adăugat că între timp Familia Regală are de rezolvat o serie de formalităţi legate de domeniul Peleş, printre care şi intabularea. " Când acestea vor fi gata, vom veni cu o propunere."

Apoi, Ministerul Culturii va cere o expertiză independentă a castelului.



from: http://www.gds.ro/Ultima%20ora/2008-03-03/Casa+Regala+va+face+o+oferta+de+rascumparare+a+Pelesului+dupa+ce+va+termina+intabularea

Niciun comentariu

Un produs Blogger.