ROMÂNIA – MONARHIE SAU REPUBLICĂ, tema finalei "Dezbate România"

ROMÂNIA – MONARHIE SAU REPUBLICĂ, tema finalei Dezbate România

Miercuri, 26 februarie, de la ora 13.00, în Sala Senatului din incinta Universităţii Româno-Americane, va avea loc dezbaterea finală a celei de-a VI-a ediţii a concursului pentru studenţi “Dezbate România”, ce va avea ca temă “ROMÂNIA- MONARHIE SAU REPUBLICĂ?”.

Dezbaterea privind monarhia în România şi reaşezarea sa în poziţia sa tutelară, în cadrul statului român, a apărut firesc în contextul unei renaşteri a curentului monarhist, scrie jurnalul.ro.

”Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie” declara Majestatea Sa, Regele Mihai I, în 2011, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României.

Acum, în 2014, două echipe de studenţi dezbat tema monarhiei în România, eveniment care care a atras atenţia persoanelor publice. Și-au anunţat prezenţa la eveniment: Stelian Tănase – scriitor, istoric şi jurnalist, Cătălin Șerban – co-preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei şi academicianul Răzvan Theodorescu.

Juriul, compus din Trisi Cristea - directorul general al Fundaţiei Dan Voiculescu, Alessandra Stoicescu - jurnalist şi fondator Intact Media Academy, Nicolae Iliescu - scriitor şi secretar ştiinţific al Bibliotecii Academiei Române, Daniel O. Bejan - scriitor şi Ovidiu Folcuţ - rector al Universităţii Româno-Americane, va avea dificila misiune de a desemna câştigătoare echipa care vine cu cele mai bune argumente. Astfel, potrivit regulilor de organizare a competiţiei, o echipă are calitatea de susţinătoare a temei, iar cealaltă, o poziţie contrară – ambele poziţii fiind susţinute cu argumente puternice.

Premiul, în valoare de 1.000 euro, oferit de Fundaţia Dan Voiculescu, va fi acordat echipei cu cele mai puternice şi creative argumente, care va convinge prin retorică, creativitate şi gândire critică.

În cadrul finalei, Intact Media Academy va oferi ca premiu o bursă în valoare de 1.500 de euro la cursurile şcolii de televiziune IMA celui mai bun vorbitor din cadrul acestei ediţii, dintre cei patru desemnaţi pe parcursul celor patru dezbateri din concurs.

Aflat la cea de-a şasea ediţie, concursul “Dezbate România”, dedicat studenţilor, încurajează gândirea critică, capacitatea de argumentare şi prezentare şi oferă vocilor tinere cadrul necesar exprimării inteligenţei, creativităţii şi viziunii asupra unor teme de interes pentru România.

Începând din 2010, concursul “Dezbate România” a oferit tinerilor mediul necesar dezvoltării abilităţilor de comunicare, însuşirii unor argumente şi desăvârşirii în calitate de formatori de opinie. Până în prezent, pe parcursul celor cinci ediţii ale concursului, peste 300 de tineri şi-au susţinut punctul de vedere pe teme dintre cele mai diverse şi de interes pentru tânăra generaţie.
Participarea la finala concursului este deschisă tuturor persoanelor interesate.

23 de comentarii:

  1. Consider dezbaterea oarecum inutila.Romania este Monarhie Constitutionala.In afara de abdicarea Regelui,care a fost obtinuta asa cum stim,nu exista nici o alta hotarire de nici un fel care sa sustina contrariul.In secunda in care sotii Ceausescu au fost declarati morti,Romania redevenea de facto,Monarhie Constitutionala.Punct.Ar trebuii luata in discutie formarea acestei Republici mincinoase,asa cum a fost ea constituiita ilegal si ilegitim.In rest toate bune.Traiasca Regele.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.art-emis.ro/istorie/2091-un-blazon-compromis.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Monarhia este unica solutie pentru a ne mai salva ceva din fiinta nationala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Monarhia este unica solutie pentru a ne mai salva ceva din fiinta nationala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand se va intampla aceasta schimbare epocala? Pentru ca generațiile care urmeaza nu cred ca realizeaza acest eveniment.

    RăspundețiȘtergere
  6. din pacate, clasa politica este responsabila de dorinta si legitimitatea acestei continuari monarhice....ea spune un NU CATEGORIC .... doar ca maniera este f alunecoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa cum zicea maestru Gheorghe Zamfir "monarhia este ceruta de insasi configuratia geografica a Romaniei" ,si are dreptate pentru ca este asemanatoare coroanei regale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Monarhie, sau "maidan"....
    Repede...

    RăspundețiȘtergere
  9. http://clasate.cimec.ro/Poza.asp?tit=Coroana--Coroana-de-otel-a-regelui-Carol-I&k=1953915F604641C693278B8784486A21

    RăspundețiȘtergere
  10. Penibil! Ce legatura are monarhia cu faptul ca in romania nu exista raspundere penala sau faptul ca numiti o democratie in romania cu un sistem judiciar dictatorial, va dati toti destepti care mai decare si omiteti un lucru foarte simplu, democratia este vointa majoritati si se poate exprima doar prin curti de jurati, similar usa/uk, nici decum prin alegeri/vot liber/e care sunt/este doar o trasatura a democratiei, din sistemul judiciar izvoraste tot, asa ca nu mai pierdeti timpul cu aberatii precum monarhia sau orocare alta forma de guvernare, ca oricare ar fi forma sau numele tot justitia este izvorul... Dasteptilor! Sa va fie rusine ca va dati toti cu parerea si nici macar o viziune elementara asupra realitatii nu aveti!

    RăspundețiȘtergere
  11. P.S. pt cei ce nu au studii de specialitate, monarhia este similara dictaturii... Nu conduce tara un "dictator" lasa ma ca o conduce un rege!

    RăspundețiȘtergere
  12. Razvan Theodorescu? criminalul ala iliescian? si anrm-istii basescului? cu astia faceti voi dezbateri???

    RăspundețiȘtergere
  13. Ar fi o placere sa avem un dictator gen regina Elisabeta a MARII BRITANII sau macar un regim dictatorial cum e al Suediei ,Norvegiei,Spaniei pentru noi cei fara studii de specialitate ...Pentru cei cu studii cum ar fi stefan gheorghiu,il recomand pe regele cioaba . Revenirea Romaniei la statutul de Monarhie este imperios necesara iar acest an ar fi unul potrivit schimbarii .Nu vedeti ca nu avem cine ne conduce Tara ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am nimic impotriva aceste forme de guvernare desi e antica ssmd, eu doar spun ca este irelevanta forma, (forme fara fond) din moment ce justitia "functioneaza" cum functioneaza... Daca sis jud, ar fi fost cu adevarat independent nu mai purtam acum discutii de forme de guv, pe cine mai interesa ca e monarhie sau altceva atunci cand daca, castigai o licitatie prin frauda stiai ca vei ajunge la puscarie?! Justitia in mom asta decide cine are functie publica cine este politician sau altceva, ca daca nu joci cum canta ei iti fac sigur un dosar si te tarasc prin ia 99 de ani nu conteaza ce si cum... Mori de batranete pana atunci!

      Ștergere
  14. singura solutie pt tara asta ar fi monrhia

    RăspundețiȘtergere
  15. DRAGII ROMANI, TREZITI-VA DIN SOMNUL IMPUS DE COMUNISTI.
    Cred ca, ne-am saturat de atata REPUBLICA. Ne-am saturat de atatea articole si fotografi vechi. ESTE TIMPUL SA TRECEM LA TREABA. Sa iesim in strada si sa cerem PARLAMENTULUI ROMANIEI : ori accepta sa APROBE in Parlament CONSTITUTIA din 1923 (cu modificarile la zilele noastre) - Tinind cont ca COMUNISTII au TRANSFORMAT Parlamentul in Marea Adunare Nationala (confiscand totul) si au luat toate drepturile Romaniei pe plan international; ori sa-si dea DEMISIA DIN PARLAMENT, ca nefiind in stare sa duca Romania in locul unde ii este locul. Acum, AZI, nu MIINE. UNITI, VOM INVINGE, CA, ROMANIA SA RECAPETE DREPTURILE SALE. POPORUL DECIDE, NU PRESEDINTELE, NU CCR, NU CONDUCEREA MAFIOTA DIN JUSTITIE. ROMANILOR NU LE ESTE FRICA, FRICA LE ESTE COMUNISTILOR DE IERI SI DE AZI. Traiasca Romania Monarhica, Traiasca Casa Regala a Romaniei, Traiasca REGELE.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.