Întoarcerea în Cadrilater
Litoralul românesc este mai scurt cu aproximativ 130 de km decât cel bulgaresc. Mai mult, din cei 244 km de tarm ai României, doar 70 km sunt exploatabili în scop turistic sau imobiliar, ceea ce reduce mult spatiul alocat „manevrelor” investitorilor si explica scumpetea real estate-ului românesc .
Litoralul din zona Cadrilaterului este cel mai oropsit din punctul de vedere al investitiilor si dezvoltarilor imobiliare din Bulgaria. Cele câteva ansambluri rezidentiale si complexuri hoteliere aflate în prezent în constructie pe tarmul Cadrilaterului contrasteaza cu aglomerarile turistice si rezidentiale din restul Bulgariei estivale (de la Nisipurile de Aur, în sud). Acest fapt reprezinta un imens potential neexploatat în prezent nici de bulgari si nici de români, cei mai apropiati din punct de vedere geografic.
În afara de faptul ca litoralul din partea de nord este neinteresant pentru bulgari si deci aproape abandonat, mai sunt si alte argumente care amplifica sansele de succes ale unor investitii în proiecte imobiliare în zona.
Argumente istorice
Primii investitori la Balcic au fost românii. La începutul anilor ’20 ai secolului trecut, casa regala a României a desfasurat în zona un amplu proiect de amenajare urbana si peisagera. Rezultatul câtorva ani de munca a fost înaltarea palatului reginei Maria si amenajarea gradinii ce-l înconjoara, astazi cunoscuta drept cea mai importanta gradina botanica din zona balcanica. Pentru Balcic, acest complex este principala si cea mai „vânduta“ atractie turistica.
În perioada interbelica, Balcic devenise echivalentul maritim al statiunii montane Sinaia. Protipendada si aristocratia româna din acea vreme îsi facuse un obicei în a petrece, alaturi de membrii casei regale, câteva saptamâni în incinta complexului de vile creat la Balcic de catre regina. De altfel, locul i-a fost atât de drag reginei, încât ultima sa dorinta a fost ca dupa moarte inima sa-i fie înmormântata la resedinta de la Balcic. Dupa pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusa lânga castelul Bran, a doua resedinta a Reginei Maria (în anii ’60 sarcofagul cu inima a fost spart de autoritati).
În gradina exista astazi mai mult de 3.000 de specii de plante rare si exotice, întreg complexul fiind numit de bulgari Tenha Yuva (Cuibul Linistit). Gradina si palatul de la Balcic produc si astazi uimire printre vizitatori, întregul oras fiind una dintre cele mai fascinante localitati de pe coasta Marii Negre din Bulgaria.
Natura superioara
Relieful, temperatura, chiar si culoarea apei sunt diferite de litoralul românesc. La nici 50 km de Vama Veche, în fata unui calator venit dinspre tarmul românesc, litoralul Cadrilaterului se deschide cu vederi de mediterana. Relieful stâncos, un tarm presarat cu golfulete si chiar insulite, este factorul hotarâtor în definirea unei locatii de succes.
Din punctul de vedere al întretinerii, plajele din Bulgaria se împart în trei categorii: cele pentru bulgari, unde curatenia lasa de dorit, dar este totusi superioara statiunilor românesti, plajele salbatice - fara salvamari, dusuri sau chioscuri cu dozatoare de bere - si plajele pentru turistii straini, ultimele bineînteles mostre de calitate în domeniu. Zona Cadrilaterului este dominata de plaje din a doua categorie, cu câteva locuri gen Vama Veche de dinainte de campania „Salvati Vama Veche“. În plus, disponibilitatile si pretul terenurilor în prima linie a litoralului bulgaresc, care cel putin în zona Dobrogei de Sud (Cadrilater) are aspect de faleza, sunt de-a dreptul hilare în raport cu oferta similara din România. Astfel, pretul unui metru patrat de teren cu vedere la mare variaza între 5 si 20 euro, iar în localitati precum Balcic sau Varna - între 100 si 200 de euro/ mp. E drept, pentru cumparare de teren, strainii trebuie sa înregistreze în Bulgaria o firma. De regula, agentiile imobiliare bulgare recomanda si avocati care se pot ocupa de toate procedurile necesare pentru a obtine proprietatea. Prin urmare, din punct de vedere imobiliar si turistic, zona are potential.
Ce vånd bulgarii
De regula, vânzarea unei locuinte pe hârtie are în Bulgaria cam aceiasi pasi. Clientul trebuie sa achite o taxa de rezervare (de regula 1.000 de euro), dupa care 60-65% din valoarea apartamentului (taxa de rezervare fiind scazuta), 25-30% din pret la eliberarea Actului 14 prin care este indicat faptul ca proiectul se afla „la rosu“ si 10-15% la finalizarea completa a proiectului si eliberarea Actului 16 (darea în folosinta). Costurile suplimentare pentru taxe notariale, taxe locale si taxele de stat reprezinta aproximativ 5% din pretul de cumparare.
Chiar daca tarmul Dobrogei de Sud pare uitat, exista totusi câteva proiecte. Vom mentiona doar doua: ansamblul Balchi Bay Apartaments si Lighthouse Golf Resort & Spa.
Primul este amplasat în Balcic. Proiectul este situat pe o faleza, chiar deasupra portului de yachturi din oras, asigurând vedere la mare si vecinatatea unuia dintre primele terenuri de golf din regiune. Balchik Bay include 19 apartamente si garsoniere finisate, o piscina, un restaurant cu bar (care vor lucra tot timpul anului, nu doar în sezon). Cladirea va asigura portar si va oferi optiunea pentru întretinere si administrare a întregului complex. Lucrarile la acest ansamblu au început în toamna anului trecut, finalizarea proiectului fiind estimata în octombrie 2009. În acest ansamblu, preturile apartamentelor variaza între 21.000 si 50.000 de euro (suprafete 25-60 mp), apartamentele cu doua camere - 50.000-57.000 euro (suprafete 50-85 mp) si cele cu trei camere de 65.000-95.000 de euro (80-108 mp).
Lighthouse Golf Resort & Spa este amplasat pe tarm stâncos în apropierea orasului Balcic. Datorita noului port de yachturi si celor doua facilitati de golf pentru profesionisti aflate deja în constructie, complexul va deveni probabil o destinatie exclusivista în nordul Marii Negre.
Punctul de atractie al statiunii Lighthouse Golf Resort & Spa este terenul de golf de 6.747 yarzi proiectat de celebrul (printre cunoscatori) jucator de golf Ian Woosnam, membru marcant al asociatiei EGD (European Golf Design). Trebuie mentionat ca în afara de proiectul lui Woosnam, în apropiere de Balcic se mai afla un teren de golf nou amenajat, întins pe o suprafata de 100 de hectare, proiectat de un alt renumit jucator de golf profesionist, Yan Usnam.
Proprietatile rezidentiale din statiunea Lighthouse cuprind cinci complexuri separate. În Green District (Cartierul Verde), apartamentele cu unul sau doua dormitoare se vând începând cu 73.700 de euro, iar casele (2 sau 3 dormitoare) - începând cu 149.000 de euro. În Lake District (cartierul din jurul lacului), casele si vilele au preturi de pornire de la 146.000 de euro. În Marina District (cartierul cu vedere la port), vile si case cu 2 si 3 dormitoare au preturi plecând de la 204.000 de euro, iar garsonierele si apartamentele încep de la 78.750 de euro. În Forest District (cartierul cu vedere la padure) se gasesc vile si case cu preturi plecând de la 153.800 de euro.
În afara de locuinte, complexul va mai include un club pentru copii, permitând vizitatorilor sa profite de celelalte facilitati. Printre acestea trebuie mentionate: terenul de golf cu 18 gauri si club sportiv, scoala de golf, hotel de 5 stele, centre de divertisment în cartierele Marina si Lighthouse, centru balneoclimateric si piscine interioare si exterioare încalzite. Statiunea mai include centru de sport cu terenuri de tenis, baschet si volei, navigatie si facilitati pentru sporturi nautice, un centru ecvestru, cafenele, bazaruri, centru de conferinte si afaceri, restaurante, SPA etc.
Locatie si istorie
Balcic este un oras la tarmul Marii Negre, în nord-estul Bulgariei, regiunea Dobrici, la o distanta de 42 km de Varna si 6 km de statiunea Albena. În prezent este una dintre atractiile turistice ale Bulgariei la Marea Neagra. În perioada 1913-1940 a apartinut de Regatul României împreuna cu restul Dobrogei de Sud, alipit în urma celui de-al Doilea Razboi Balcanic (iunie-august 1913). În perioada cât a fost oras românesc, se transformase într-o statiune luxoasa.
Datorita versantilor de calcar din perimetrul sau, localitatea a fost supranumita Orasul Alb, iar întreaga zona - Coasta de Argint, din aceleasi motive. La sud de Balcic se afla câteva dintre cele mai mari statiuni de pe coasta Marii Negre - Albena, Nisipurile de Aur, Sf. Constantin si Elena.
http://romania-imobiliare.blogspot.com/2008/07/ntoarcerea-n-cadrilater.html
Adaugă un comentariu