Principesa Margareta: 'Romania a facut progrese incredibile'
'Sunt foarte mandra. N-am crezut niciodata ca am sa vad asa ceva. inseamna ca Romania a facut niste progrese incredibile', a spus Principesa Margareta.
La eveniment, desfasurat sub genericul 'Ziua Palatului Elisabeta, dedicata Companiei Romfilatelia si Zilei Marcii Postale Romanesti', Principele Radu a apreciat ca 'Regina Maria este cea mai mare regina pe care au avut-o romanii vreodata'.
Principele a elogiat, de asemenea, Romfilatelia, caracterizand-o drept 'o institutie care da sens existentei noastre'.
Cu acest prilej, directorul general Romfilatelia, Cristina Popescu, a multumit Regelui Mihai si Reginei Ana pentru participarea la introducerea in circulatie a unor emisiuni de marci si intreguri postale, ultimul fiind cel dedicat marcarii Nuntii de Diamant a cuplului regal.
'Daca Regina Maria a intrat in cartea de aur a istoriei si semnatura ei este marcata cu aur pe emisiunea postala', a spus Cristina Popescu.
Manifestarea, organizata in anul care marcheaza 150 de ani de la tiparirea primului timbru in tara noastra, a reunit specialisti in filatelie, colectionari, reprezentanti ai mediului politic, ai comunitatii de afaceri si ai Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti, personalitati academice, ale artei si presei romanesti.
Emisiunea este formata din doua marci postale cu valoare nominala de un leu si trei lei, machetate fiecare in coli de 16 timbre pus patru vignete, minicoli de opt timbre plus o vignieta si in bloc-colita dantelata de doua timbre.
Elementele aferente emisiunii sunt: plicul prima zi echipat cu seria emisiunii, stampilate cu stampila 'prima zi' a emisiunii si un set de doua carti postale maxime.
Ca un element special este mapa filatelica realizata intr-un tiraj limitat echipata cu blocul-colita, cele doua minicoli avand toate ca element special aplicate cu folio aur semnatura Reginei Maria. De asemenea, mapa contine si plicul prima zi al emisiunii, care are suplimentar in clar aplicata cu folio aur stampila prima zi a emisiunii.
Nascuta la 3/17 octombrie 1875 la Eastwell Park, in Marea Britanie, regina Maria (Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), sotia lui Ferdinand I, regele Romaniei (1914-1927), fiica ducelui britanic Alfred de Edinburgh, era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, dar si a tarului Nicolae al II-lea.
In 1892, s-a casatorit cu printul mostenitor Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen.
La 28 septembrie 1914 a devenit regina a Romaniei, incoronandu-se, alaturi de sotul sau regele Ferdinand, la 15 octombrie 1922, in Catedrala Reintregirii de la Alba Iulia.
Inca din timpul campaniei militare din 1913, din Bulgaria, s-a implicat activ in actiunile Crucii Rosii de ingrijire si ajutorare a ranitilor. Aceasta preocupare va deveni cu atat mai evidenta in timpul Razboiului pentru intregire nationala si aparare a Unirii.
Sustinatoare ferventa a realizarii idealului national al poporului roman, regina Maria este considerata unul dintre artizanii politicii de angajare a Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea fortelor Antantei. Pentru a marca recunostinta fata de aceasta atitudine, populatia Bucurestilor le-a facut suveranilor o primire grandioasa la 18 nov/1 dec 1918, cand acestia au revenit dupa refugiul din Moldova, in Capitala. In 1915, regina Maria a primit titlul de membru de onoare al Academiei Romane.
A depus, in timp, o intensa munca de sustinere a intereselor si drepturilor Romaniei in publicatii de prestigiu din Europa si din lume. A scris literatura memorialistica: 'In timpul razboiului mondial', 'Ganduri si icoane din vremea razboiului' ,'Povestea vietii mele', dar si de fictiune: 'Crinul vietii', 'Poveste', 'L'enfant du soleil' s.a.
S-a stins din viata la 18 iulie 1938.
http://familiaregala.ro/?id2=02020101A6&lng=
Adaugă un comentariu